Gondolatok Puzsér Róbertről

Bámulatos, hogy Puzsér Róbert hogy képes egyszerre megtestesíteni a zsenialitást és az alpári középszert, egy igazi közéleti kaméleonként játssza el, hogy ő egész életében hiteles, és következetesen ragaszkodik elveihez. Mindezt teszi úgy, hogy elég sokat változott az elmúlt években (a véleményváltozás önmagában nem bűn, de az elkendőzése már gyanús). Számomra a semmiből bukkant fel még a Csillag Születikkel, ami ugyan nem tegnap volt, de annyira régen sem (2012). De már valahogy akkor is ódzkodtam tőle. Előtte Fáy András volt az aktuális megmondó ember a zsűriben, de nála működött ez a morcos, szigorú kritikus imázs. Ellenben Puzsérból csak valami elemi negatív kisugárzás áradt, ami miatt már tudat alatt unszimpatikussá vált, bármennyire jók voltak a meglátásai, bármennyire vicces volt nem kevés beszólása.

Nagyon röviden végig vágtázva a történelmi háttéren, Puzsér számomra a Csillag Születik után jó pár évre megszűnt létezni, mivel konkrétan teljesen hidegen hagyott. Aztán olyan 2016 magasságában újra felbukkant. Ekkor már feltűnően aktív volt a mainstream médiában, és már nem lehetett megkerülni, hogy ne lássam az arcát, ne halljam a hangját. Emellett az is közre játszott, hogy egyik ismerősöm épp egy ritka idióta csajt próbált megnyerni magának, aki meg masszív Puzsér rajongó volt (az a fajta, aki szerint Puzsérnak minden szava minimum isteni kinyilatkoztatás), így aztán nem kerülhettem meg, hogy ne jussanak el hozzám a gondolatai. Így aztán adta magát, hogy elkezdtem felhajtani magamnak a vonatkozó videókat (mivel írott formában elég ritkán nyilatkozott). Főleg 2017 volt az az év, amikor naprakész voltam vele kapcsolatban, majd szépen alább is hagyott az érdeklődésem. Kb. a 2018-as választások volt az a pont, amikor végleg kimerült minden tartaléka, és már nem tudott semmi újat mondani. És nagyjából ez a fő problémám vele: annyira túltolta a dolgot, hogy már nincs benne semmi új, csak önmagát ismétli. De azért vannak itt egyéb problémák is.

Stílus

Valahol ebben leledzik minden ellenszenvem forrása. Sose tudtam megérteni, hogy miért kell ennyire ordítozva, erőből beszélni, amikor értelmes gondolatokat próbál megfogalmazni? Folyamatosan olyan érzésem volt/van vele kapcsolatban ilyenkor, hogy valamitől nagyon fél, vagy olyan mélységű frusztrációk gyötrik, amelyek így törnek felszínre benne. Értem én, hogy vannak traumák az életében, de ne a közönségét használja fel terápiás célokra. Valahogy hitelteleníti bennem mindazt, ami értelmes a mondandójában, mert azt hiteti el velem, hogy vagy bizonytalan benne, vagy nem hisz benne. Vagy csak egyszerűen fél tőlem, mint közönségtől? Már a Csillag Születikben is ezt éreztem a fő bajnak, igaz, akkor még elkönyveltem úgy, hogy ezt a szerepet osztották rá a producerek. Csak azóta kiderült, hogy ez neki a természetes, általános stílusa. Jó, szerencsére az utóbbi időkben ez jelentősen vissza lett fogva.

Mindazonáltal a stílusának van egy egészen más megnyilvánulása, ami szintén zavaró: a szóhasználata. Az egy dolog, hogy egy jól elhelyezett káromkodás sokszor növeli egy mondanivaló fajsúlyosságát, viszont ez a folyamatos szitkozódás (FAM még jobban tolja) már inkább az ellenkezőjét éri el. Na meg az, hogy mindig, mindenkinek be kell szólnia. Lehet, manapság nem illő, de tegyünk már különbséget prosztóság és őszinteség között.

Krétakör

Persze, hogy mindenki a barátai között érzi jól magát a leginkább, viszont gyakorta érzem azt, hogy Puzsér ki sem akar mozdulni ebből a védelmező közegből, ami meg külön ad ennek egy pikantériát, hogy zömmel bólogatójancsikkal veszi körbe magát, miközben ugyanezt a viselkedést meg másokon számon kéri. A beszélgető társai, de főként a baráti köre, akikkel körülveszi magát műsoraiban, elég széles skálán mozognak azért. FAM még az értelmesek közé tartozik, és az a fajta ember, aki Puzsér nélkül is kellőképp önálló jelenség, személyiség. Ehhez képest Horváth Oszkár olyan, mintha Puzsér holdja lenne. Amikor együtt szerepelnek, olyan szintű szervilizmus érződik ki a hangjából Puzsér iránt, olyan kiskutya tekintettel, már-már szerelmetesen néz rá, hogy nem hiszem el, hogy Puzsérnak ez nem tűnik fel. Egyszerűen szerintem hízelgőbb neki azt elfogadni, hogy egy ennyire véleménytelen személlyel szolgálja ki a saját mondanivalója alátámasztását, mint valóban vitapartnert keríteni, aki esetleg még értelmesen ellent is mond neki.

Persze azért akadnak úgymond vitapartnerei is, de zömmel gondosan megválogatva. Emlékszem, amikor a Szobjektívben behívta azt a feminista nőt vitára, gyakorlatilag egy agyhalottal cserélt eszmét, s ha netán akadt is a nőnek értékelhető véleménye, azonnal lehengerelte szokásos támadó stílusával. Ezzel szemben, amikor a Szabadfogásban láthattuk, akkor meg szabályosan olyan érzésem volt, mintha meg se merne mukkanni. Azért egyenrangú, de eltérő világlátású felek között már ritkábban nyilatkozik.

De ne feledkezzünk meg a közelmúlt egyik jellegzetes megnyilvánulásáról sem, ami tökéletesen leírja mindezt a krétaköri attitűdöt: a Dancsó videó. Ez az egész lényegében nem szólt másról, mint hogy egymást körbe szopták Dancsóval. Ami azért is meglehetősen elszomorító, mert pont Dancsó az élő példa arra, hogy lehet médiacelebbé kurvulni egy értelmes indításból, és valahogy mintha Puzsér elfelejtené az ő esetében a kritikus hangvételt.

Következetlenség és félműveltség

Ez az, amin a legjobban felcsesztem magamat, ahogy egyre jobban megismertem Puzsér világlátását. Sokszor ugyanis úgy tűnt, hogy ad-hoc jelleggel dobálta össze magában a különféle dolgokkal kapcsolatos meglátásait, és azok néha mintha ütköztek is volna egymással. Azért egy LMP mellett kampányolni úgy, hogy az adott párt pont annak egyik zászlóvivője, amit legrégebb óta szapul, vagyis a vadfeminizmus és vadgender, mindezt kizárólag azért, mert talán ők tűntek a leghitelesebbnek, vagy legalábbis az ő lelkük volt aktuálisan a legkevésbé grammra porciózva, már inkább a saját elveinek elárulását éreztetik.

De a legdurvább, amikor az elvileg szakterületének számító történelem vagy épp a kultúra/pop-kultúra kerül terítékre. Azért az eléggé ledöbbentett, amikor történelem tanári végzettségére hivatkozva kijelenti, hogy egyenlőség jelet lehet tenni a csendőr és a polgárőr közé, hogy a legkirívóbbat említsem, miközben régebbi előadásaiból tisztán látszik, hogy azért volt idő, amikor még nem a nézeteinek érdekei alá rendelte a történelem tudását. A másik meg, amikor pop-kultúra terén bizonyítja, hogy mennyire félművelt. Ebben talán a leglátványosabb a teljesen indokolatlan Tolkien-utálata, amit máig nem tudok elfelejteni neki. Úgy ócsárolja Tolkien munkásságát, hogy egy: nem olvasta el a könyveit, kettő: kizárólag a Peter Jackson-féle filmekből táplálkozik, három: nincs tisztában a Középfölde univerzum megteremtésébe fektetett munkának a mélységeivel. Emellett meg felszopja Martint, aki lényegében írt egy intrika történetet, újrahasznosított fantasy elemekből, míg Tolkien lényegében maga alkotta meg a mai fantasy műfaj alapjait (persze, ő is valós mitológiai alapokból dolgozott).

Politikai önpusztítás

Végül essen néhány szó arról, hogy mit gondolok a főpolgármesteri jelöltségéről. Eleve kezdhetjük ott, hogy mivel már évek óta masszívan beleszól a politikába, így megosztó személyisége egyre inkább két táborra szakította a megítélését. Manapság nem igen van olyan ember, aki hajlandó árnyaltan kezelni Puzsér személyét, vagy oda vannak érte, vagy sorosbérenc hazaárulónak, vagy legalábbis gyanúsnak tekintik. Ebből adódóan, úgy tűnik, kénytelen lett emelni a tétet, és megmondó emberből, véleményvezérből, influencerből elő kellett lépjen valódi politikussá. Csakhogy szerintem ez meglehetősen kétélű fegyver, mivel nagyobb az esélye arra, hogy politikai, közéleti öngyilkosságot követ el ezzel, mint hogy felszínen tudjon maradni.

Az esélyek ugye elviekben 50-50%, a valóságban inkább Tarlósnak áll a zászló, hisz ő kapja a teljes hátszelet. És itt igazán azon van a lényeg, hogy Puzsér képes lesz-e ebből bármilyen szinten pozitívan kijönni? Budapest egyáltalán nem járna jól, ha egy ennyire kormánykritikus főpolgármestere lenne. De már eleve az a tény, hogy kvázi ellenzéki a jelölt, önmagában hordozza azt, amit már számos nem fideszes vezetésű település megtapasztalt: totális ellehetetlenítés. Pontosan emiatt az teljesen irreleváns, hogy értelmes, valóban életszerű programmal áll elő, mert ebben az országban úgysem az számít már lényegesnek.

Szóval akkor mik is a lehetséges forgatókönyvek? Mivel kismillió variáció lehetséges (bármennyire is kettes számrendszerű a valószínűség számítás kiindulópontja), így csak pár opcióval számolnék. Az egyik lehetőség, ami a legvalószínűbb: nem nyer. Ilyenkor aztán kereshet más módot, hogy felszínen maradjon, de könnyen lehet, hogy elnyeli a reputációjának totális lerombolása, és pár év múlva már csak egy lábjegyzet lesz a magyar közélet történetében. A másik opció, hogy nyer, és ilyenkor jöhet a következő kérdés: merre tovább? A tervét, a sétáló belvárost kevés eséllyel fogja tudni megvalósítani. Egy végletekig lerabolt fővárost fog örökölni, meglehetősen kemény kormányzati ellenszéllel. Most ez a győzelem vagy mártírrá teszi őt hosszú távon, vagy, ami a valószínűbb, még inkább lerombolja saját megbecsültségét. Valószínűleg kommentekben tovább fogjuk ezt még boncolni, noha szerintem ennél több szót kár fecsérelni rá.

Zárszó

Kicsit felelőtlenség volt tőlem ígéretet tenni arra, hogy kritikát írok Puzsérról, mivel hamar rájöttem arra, hogy igazán nem akarok erről ilyen szinten írni. Aki ismer engem így neten keresztül, annak a fenti cikk nem sok újdonságot fog tartalmazni, mivel inkább törekedtem a korábban itt-ott szétszórtan leírt véleményem összegzésére. Amiből úgy tűnhet, hogy csak negatívumot látok benne. Ez valójában nem igaz, mivel vannak gondolatai, megnyilatkozásai, amelyekkel egyet tudok érteni (az más kérdés, hogy ezek egy része nem saját produktuma, hanem újra hasznosította és sajátjaként tálalta). Csak úgy voltam vele, hogy ezúttal azt akarom megfogalmazni, hogy milyen szinten, milyen pontokban van vele bajom. Nem volt kedvem órákat tölteni kutatómunkával, hogy tételesen szedjem darabjaira Puzsér problémás megnyilvánulásait, mivel felesleges erő pazarlásnak érzem.

Továbbá mindenkit figyelmeztetek előre, ezúttal szigorúan fogok moderálni, mert nagyon nincs kedvem faszságokat olvasni, még inkább válaszolgatni rájuk. Szóval a kulturált stílust tessék betartani, illetve azt is vegye figyelembe mindenki, hogy már jó fél éve egyáltalán nem érdekel Puzsér személye.


159 responses to “Gondolatok Puzsér Róbertről

  • PashCutter

    Hát, még mindig jobb kritikát írtál Puzsérról, mint a kormányközeli Aristo, Megadja és Bayer. Persze lehetne mit finomítani rajt, de kiindulásnak nem rossz. Annyit azért megjegyeznék, hogy voltak neki színvonalas vitái – pl. a Hard Talk-ok között lehet találni normális vitákat. A Szabadfogás-ban pedig azért nem egy adásban sikerült túlordibálnia a vitapartnereit; nem volt ő ott mindig szürke egér.

    Őszintén megmondva: a hétvégén azért meghallgattam egy APU-adást, mivel olyan témával foglalkoztak, ami érdekelt. A fideszes bértollnokok betámadták Ady Endrét, és kíváncsi voltam, Puzsérnak és FAM-nak mi erről a véleménye. Meg néhány interjút is meghallgattam tőle, a főpolgármesteri ambícióival kapcsolatban. De továbbra sem foglalkoztat hosszabb távon.

    Igen, túltolta önmagát. Surci jellemezte őt jól: “feltűnési viszketegséges megélhetési figyelemkurva”. Mindent megtesz, hogy a figyelem középpontjába legyen, ami nem kicsit taszító.

    • Foma

      Nem foglalkozom a kormányközeli médiával, pont annyira, mint a 444-el, és társaival. Egyszerűen hidegen hagynak. Persze, hogy lehetne mit finomítani rajta. Én is kiindulásnak szántam, mivel egyszerűen nem volt sem erőm, sem kedvem mélyebben beleásni magam a dologba a cikk megírásához.

      Ami a színvonalas vitáit illeti, sajnos ezek többségéről lemaradhattam, mert nem jutottak el hozzám. De mondjuk politikai témában már annyira nem is izgat a véleménye. A Sznobjektívben is a kulturális témákat szerettem hallgatni, mert azok között még mondott érdekeseket (bár nagyon újat már ott is egyre kevesebbet). Mondjuk ott is a tükör másik oldala, hogy a gyerekkori, tinikori traumáit képes kivetíteni egy egész generációra, és úgy tálalni főleg a 90-es évek pop-kulturális szennyét, mintha az egy egész nemzedék számára kínos élmény, katasztrofális trauma lett volna.

      Surci véleményéhez nagyon hasonlót írtam szerintem én is egyszer, még Péternél. Csak én kiegészíteném azzal, hogy önterápiás kezelésére is használja a közönségét. Ugyanazt az utat járja, mint Dancsó, csak más eszközökkel. Mert míg Dancsó lement kutyába, és elkezdte a tinik seggét nyalni, addig Puzsér meg elindult a politikusi lélek-eladás útján.

    • PashCutter

      Figyelj, végül is szépen összeszedted róla a véleményedet.

      “Puzsér meg elindult a politikusi lélek-eladás útján.”

      Aminek egy megnyilvánulása, hogy az LMP támogatja a Sétáló Budapest programot. Ami annyit jelent, hogy az indentitását vesztett LMP a Sétáló Budapest programmal igyekszik átmenteni magát a következő pár évre – Puzsér erre pedig rábólintott, nem törődve azzal, hogy ez az “öko”párt már rég eljátszotta a hitelét és a becsületét. Igaz, egy interjúban elmondta, ő még hisz abban, hogy az LMP visszatérhet a centrumba. (Mondjuk az tényleg jó lenne, de már nem hiszek a tündérmesékben.)

      • Foma

        Mondjuk az LMP kénytelen beleállni az ilyen zöld-témákba, mert tartaniuk kell az imidzsüket. Azt sem tartom kizárhatónak, hogy legalább egy részük tényleg komolyan gondolja a dolgot.

  • Finn-ugar

    Bár sokan szeretnék elfelejteni, Puzsér emléke örökre megmarad: az orvostanhallgatóknak Puzsérról készült röntgenfelvételeket fognak mutogatni, miként néz ki a genderfluid gerincoszlop.

    • Foma

      Azért örülnék, ha a trollkodáson túl, valami értelmeset is tudnál mondani, ha már koptatod a billentyűzetedet.

  • Tamás Rudas

    “Emellett meg felszopja Martint, aki lényegében írt egy intrika történetet, újrahasznosított fantasy elemekből“

    Persze ízlések és pofonok, de szerintem ez legalább annyira nem ad teljes képet Martin munkásságáról, mint Puzsér kritikája Tolkienéról.

    • Foma

      Itt most elsősorban Puzsérról fogalmaztam meg kritikát. Nem volt célom Martin munkásságát véleményezni, főleg, hogy nem nézem a sorozatot, és nem olvastam a műveit. Direkt fogalmaztam ilyen felszínesen, hogy érzékeltessem, mennyire felszínes maga a kritika tárgya: Puzsér.

    • PashCutter

      Szerintem T.R. arra gondolt, miszerint azzal, hogy Puzsér felszopja a Game of Thrones-t, nem ad teljes képet Martin munkásságáról. Ez igaz, de jelzem T. R. számára, hogy Puzsér úgy fogalmazza meg felszínes véleményét Tolkien-ról és Martin-ról, hogy közben nem olvassa a regényeiket, csak az élőfilmes adaptációkra támaszkodik.

      Amúgy én kifejezetten szánalmasnak találom, hogy Martin nem képes befejezni “A jég és tűz dala”-ciklust. Írja az előzményeket és a spinoff-okat, de a fővonalnak nem ad zárást. Látszik, hogy kicsúszott a kezéből az egész koncepció, csak nem merészeli bevallani magának. Nem vagyok egyedül a véleményemmel, a legnagyobb méltatója, Kornya Zsolt félbehagyta az olvasását, és itt egy vitriolos, mindenesetre találó kritika Martin-ról:
      (https://moly.hu/ertekelesek/1954550)

      • Foma

        Engem még mindig nem tud különösebben vonzani a gondolat, hogy elkezdjem nézni a sorozatot. A könyv formátumra meg időm nem lenne. De beleolvasva a moly-os cuccba, azzal szembesülve, hogy az Öt király háborúja a fő sztori-szál, majdnem felröhögtem. Ez a címadás tiszta Öt sereg csatájára emlékeztet.

  • Finn-ugar

    Puzsérban a legcikibb az, hogy az aktuálpolitikának megfeleően újra és újra átírja a saját történetét – mintha az 1984-et olvasnánk. Nem árt Puzsérról tudni, hogy egy bölcsészdiplomával a zsebében már 2004-ben a Magyar Televíziónál dolgozott. Emellett a fővárosi önkormányzat által üzemeltetett TV-ben és rádióban kapott állást. Miközben más bölcsészek bolti eladók lettek vagy Londonba mentek mosogatni,

    Velük szemben Puzsérnak sosem voltak hasonló problémái, 35 éves koráig az adófizetők pénzéből élt (vö. “mindig is a piacból éltem meg”-Puzsér, “mindig is független voltam”-Puzsér).

    A jelenleg érvényes Puzsér-kánon szerint Puzsér mindkét oldallal szemben állt – szerinte a függetlenségbe belefér, hogy az MSZP-kormány alatt állása volt a közmédiában, vagy hogy az SZDSZ-es pesti városvezetés médiájában dolgozott.

    Mert a Puzsér-kánon szerint eezk a tények semmissé tehetők (lásd Disney-féle Star Wars!).

    • Foma

      Azért a Disnye-féle SW-t inkább ne mossuk ide, ott sokkal súlyosabb bűnök vannak, mint amit Puzsér egész pályája alatt fel tudna mutatni. De azzal én is tisztában vagyok, hogy nagy színváltó figura Puzsér, ami főleg azért vicc, mert közben meg váltig állítja, hogy ő mekkora független, pártszínektől mentes figura.

      Az meg, hogy az MSZP-SZDSZ médiában állása volt, inkább annyiban érdekes, hogy ők hagyták szóhoz jutni. Az, hogy ő a saját elveivel, és lelkiismeretével ebben a kérdésben hogy számol el magának, az meg legyen a saját dolga. Most ebbe azért nem megyek bele jobban, mert valahogy annyira nem izgat, és hogy őszinte legyek, a politikai szerepvállalása már régóta hidegen hagy (eleve az elmúlt jó egy évben önmagát is hiteltelenné tette).

    • PashCutter

      Puzsért ki is baszták mindegyik médiából. Legyen az a FIDESZ által uralt Echo TV, HírTV, legyen az Budapest TV. A liberálisabb rádiók, mint a RadioCafé. Mindegyik médiumból kitették a szűrét. Személyesen ismerem Farkas Attila Mártont, és rövid ideig levelező viszonyban voltam Magyar Dáviddal – tőlük tudom, hogy Puzsérnak voltak nyomorgósabb időszakai, amikor az anyjánál lakott, és ha nem az anyja tartotta el, és alkalmi munkákból tartotta el magát – pl. futár volt Magyar Dávid polóboltjában. Vagyis volt már nyomorgó bölcsész. A Csillag születik-ben való zsűrizést is azért vállalta be az RTL Klub-nál, mert megszorult anyagilag.

      Nem tudom, miért beszélünk Puzsér személyéről, annak elvei és nézetei helyett, Jobban mondva tudom; mert te, kedves Finnugar, csak mások személyével vagy képes foglalkozni. Maradsz a személyeskedésnél, még akkor is, ha az adataid tévesek, mellőzik az utánanézést, konteó az egész.

      Puzsér egy széteső identitás, aki mentális szinten nem rakta helyre magát. És szereplési vágya kiélésével, meg könnyű drogokkal vezeti le a frusztrációját. Csesz utána nézni a dolgoknak, felszínes és félművelt. Emellett vezetik az érzelmei, a fóbiái, aminek következménye a politikai színtéren való kapkodás. Nem arról van szó, hogy Soros-ügynök, hanem hogy kapkodik, és szarul csinálja az egészet.

      A kommentjeid lényege ez:
      ÉN NAGYON UTÁLOM A PUZSÉR RÓBIT! NAGYON-NAGYON UTÁLOM! NÁLA MÁR CSAK A TIBI ATYÁT UTÁLOM JOBBAN! JAJ, DE UTÁLOM A PUZSÉR RÓBIT!

      A Puzsér-fóbiád egy idő után fárasztó számomra. Puzsér a frusztrációd tárgya – remélem, nem jutsz el odáig, mint David Chapman John Lennon-nal.

      • Finn-ugar

        Puzsér nem Soros-ügynök, csak a pénz kell neki.Tudnod kell, hogy Puzsér idén októberben a debreceni egyetem konferenciaközpontjában lépett fel jó pénzért. Egy ősfideszes város NER-közeli egyetemén! (Miközben a NER kirúgatta a Századvég szerkesztőségét.) Puzsért nem hozta zavarba, hogy a debreceni egyetem vezetői díszpolgári címet adtak Putyinnak. Így fest a gyakorlatban puzséri lázadás.

        Puzsérról az igazságot a levéltárosok, történészek fogják kideríteni – feltéve, ha pár évtized elteltével meglesznek a dokumentumok. =)

      • Foma

        Mint ahogy én sem ingyen dolgozom, meg szerintem te sem. Azért hagyjuk már ezt a középiskolai szintet, hogy valaki azért tart előadást, alkot, stb., hogy ezért pénzt kap, és ez mennyire elítélendő.

        Az, hogy az utókor hogy fogja megítélni Puzsért, szerintem leginkább sehogy, mivel hamarabb elfeledett közéleti közjátékká válik annál, hogysem érdemes legyen a jövő történészeinek a kutatásra.

      • PashCutter

        “a NER kirúgatta a Századvég szerkesztőségét”

        Ejha! Ezt tőled hallottam először. Utána is néztem a neten az infóknak.

        (magyarnarancs.hu/belpol/kormanykritika-miatt-kirugtak-a-szazadveg-teljes-szerkesztoseget-113841/?orderdir=novekvo)

        (magyarnarancs.hu/belpol/bekes-martonek-megszalltak-es-kulturkampf-uzemmodba-allitottak-a-kommentart-112985)

        EJHA!

        Hallod, barátom, a NER leépítést eszközölt a Századvégnél és a Kommentárnál. Olyan, amúgy a FIDESZ-hez hűséges értelmiségieket rúgott seggbe, mint Bod Péter Ákos és Ablonczy Bálint. Csak mert meg merészeltek fogalmazni egy belső, konstruktív kritikát. A sajátjaikat döfik hátba. Kik is jutnak erről eszembe? A jakobinusok falták fel a saját kölykeiket. Az igazán kritikus gondolkodású jobber értelmiségiek kihullanak, és maradnak az olyan tehetséges, de velejéig korrupt felszopó-bajnokok, mint Lánczi András, G.Fodor Gábor, L. Simon László és Békés Márton.

      • Foma

        Mint, ahogy a Rákosi korszakban is több félnivalójuk volt a pártfunkcionáriusoknak, mint azoknak, akik teljesen hétköznapi életet.

      • PashCutter

        Ha már szóba jöttek a kirúgások, leépítések… Ha lehet ajánlanom, most ne menj fel Dean oldalára. (Tudom, hogy néha odakukkantasz kíváncsiságból.) Tartok tőle, nagyon felbasznád az agyad. Ugyanis Dean a kommentfalon üdvözli a kormány azon lépését, hogy létszám-leépítést hajt végre a közszférában. Valaki (Madarász) beírta, hogy a FIDESZ nagyrészt a műemlék-védelemtől, a környezetvédelemtől és a régészettől bocsátott el embereket. Erre Dean adott egy könnyed arrogáns választ. Nem idézem be, de maradjunk annyiban, hogy nála az elbocsátott emberek pusztán “pesti irodákban ücsörgő néhány aktatologató”.

        Ja, amúgy engem most kitiltott a blogjáról. Kicsit megelégelte, hogy ellentmondok neki. 😛

      • Foma

        Gratulálok neki. Ezzel is csak azt bizonyította, hogy egy korlátolt idióta.

        Az meg, hogy tiltott téged a blogjáról, nem lepődöm meg, annyiból, hogy az emberek hosszú távon nem tűrik az ellenvéleményt. Magyarországon meg különösen. Bár azt nem nagyon értettem sose, hogy egyáltalán minek jársz még vissza oda, amikor nyilvánvalóan eltávolodtatok egymástól Dean-ékkel.

      • PashCutter

        “Bár azt nem nagyon értettem sose, hogy egyáltalán minek jársz még vissza oda, amikor nyilvánvalóan eltávolodtatok egymástól Dean-ékkel.”

        Azért, mert alapjáraton jobboldali ember vagyok, aki igényli, hogy egy jobboldali portálon jobboldali emberekkel beszélgessen. És Dean blogja volt a sok jobbos közösségből a legnormálisabb. Még úgy is, hogy egy pöcegödör. Ami egyébként jól tükrözi, milyen válságban van a jobboldal. Az olyan jobboldali közösségek, mint a Mandiner, a 888, a Pesti Srácok (gondolok itt a kommentmezők-ön folyó diskurzusra) olyan kibaszott igénytelen, hogy oda be sem teszem a lábam.

        Dean becsületére legyen mondva, három témában nem ért egyet a NER-rel:
        – cigánypolitika: Bár itt azért, mert nem az ő elképzeléseit követi a kormány: leválasztani egy megyét az országról, kitelepíteni onnan az összes magyart, bezsúpolni oda az összes cigányt, autonómiát adni nekik – ez a Dean-féle romapolitika.
        – oktatáspolitika: Mivel dolgozik a magyar iskolarendszerben, mint rendszergazda, belülről látja az oktatási rendszerben lévő problémákat, meg azt, mennyire inkompetens a KLIK.
        – oltáspolitika: Mivel oltásellenes elvárja, hogy a kormány eltörölje a köteles oltástörvényt, és szabadon választhatóvá tegyen az oltást. A FIDESZ nem változtatott ezen, ezért ezen a téren haragszik rájuk.

        De minden másban tapsol, tapsol, tapsol… szépen beépült ő is a NER rendszerébe.

      • Foma

        “Azért, mert alapjáraton jobboldali ember vagyok, aki igényli, hogy egy jobboldali portálon jobboldali emberekkel beszélgessen. És Dean blogja volt a sok jobbos közösségből a legnormálisabb.”

        Mondjuk azt megértem, hogy elfogy az ember körül a levegő, amikor a megszokott közösségek felbomlanak, vagy épp felhígulnak. Így 30 felett én pl. már nem is szívesen keresem új népek társaságát, egyszerűen nincs kedvem újra végigjárnia belerázódás procedúráját. Viszont én azt a társaságot, bármennyire tekinted őket a legnormálisabbaknak, még mindig nem tudom komolyan venni, és már 2016-ban sem voltak azok (legalábbis amikor beleolvastam a blogba, akkor vissza tekertem jó pár évet).

        “Dean becsületére legyen mondva, három témában nem ért egyet a NER-rel”

        Ha arról lenne szó, hogy három pontban egyet tud érteni a NER-el, lehet jobban kijönnék vele. A cigánypolitikának ez a formája már szüleim révén is felmerült. Csak ilyenkor felmerül bennem a kérdés: az első és második világháborúk során nem vesztettünk el már így is túl sok területet? Minek még további régiókat feladni? Ráadásul önként. Az oktatáspolitika terén lehet találnék közös nevezőt (bár én egy percig nem voltam iskola közelében ezen a téren, de van pár tanár szakos ismerősöm). Oltáspolitikával meg megint csak bizonyítja korlátoltságát, szóval én ezt nem hoznám fel érvnek. Ezen az alapon Sztálin is mennyire genyó volt, hogy irtotta az ukránokat, de amúgy tök rendben volt a csávó.

        P.S: ez a téma amúgy kicsit eltévedt 🙂

      • PashCutter

        Hja, nem kicsit! 😀 De nem is tudok visszakanyarodni az eredeti témához. Puzsérról, amit akartam, elmondtam. Szerintem te is. Felesleges túlragozni a csávót. Ámbár… a NER-kritikái mostanában felkeltették az érdeklődésemet. Lehet, hogy azokat meghallgatom… a NER mostanában amúgy is a bögyömben van.

      • Foma

        Mondjuk valóban, lényegében kitárgyaltuk Puzsért. 😀 A NER kritikái kb. pont annyira nem izgatnak már, mint bármi más újabban tőle. Eddig is elmondott már szinte mindent ebben a témában, úgyhogy sanszosan csak önmagát fogja ismételni.

      • PashCutter

        “Eddig is elmondott már szinte mindent ebben a témában, úgyhogy sanszosan csak önmagát fogja ismételni.”

        Puzsérral kapcsolatban is elmondható az: a kevesebb az jobb.

      • Titkos

        “Ha már szóba jöttek a kirúgások, leépítések… Ha lehet ajánlanom, most ne menj fel Dean oldalára. (Tudom, hogy néha odakukkantasz kíváncsiságból.) Tartok tőle, nagyon felbasznád az agyad. Ugyanis Dean a kommentfalon üdvözli a kormány azon lépését, hogy létszám-leépítést hajt végre a közszférában. Valaki (Madarász) beírta, hogy a FIDESZ nagyrészt a műemlék-védelemtől, a környezetvédelemtől és a régészettől bocsátott el embereket. Erre Dean adott egy könnyed arrogáns választ. Nem idézem be, de maradjunk annyiban, hogy nála az elbocsátott emberek pusztán “pesti irodákban ücsörgő néhány aktatologató”. ”

        Na, akkor reagálok már én is, csak ezt még idemásoltam előtte, mielőtt Foma azt mondaná, hogy megint én hozom fel Deant. XD Nem, de ha már Pash ismét előkapta, csak most amolyan Zordonosan (“Simba, kicsúszott a számon, hogy “Elefánttemető”, de én a helyedben sosem mennék oda!” XDDDD Aztán persze, hogy ilyenkor rohan oda az ember egy ilyen “reklám” után, pedig magamtól most kb. hetek óta nem néztem Deanék felé sem… 😀 XD), akkor picit hozzászólnék. Szal én Deantől függetlenül is hallottam erről, igaz, “csak” a környezetvédelmi oldaláról (tehát pl. nem tudtam, hogy mondjuk régészek közül hány embert küldtek el), de ja, itt egyszerűen arról van szó, hogy mivel a Fidesznek elsősorban a profit a lényeg, a környezet meg le van szarva (és ezt most nem csak ebben az egy döntésükben látom, hanem eddigi, kb. nyolc éves pályafutásuk során kb. folyamatosan), ezért úgy döntöttek, hogy ideje minisztériumi szinten is tisztogatást csinálni és hozzá nem értő, de legalábbis Fideszközeli fazonokkal feltölteni ezen intézményeket, vagy kirúgni azokat, akik esetleg nem az “ő kutyáik”. Ez hasonló ahhoz, mint amit múltkorában csináltak az MTA-val, ahol a prof helyére ültettek valami talán nálam is fiatalabb, “nyálasszájú gyereket”, aki ugyan sem korban, sem eddigi végzettségei, illetve elért eredményei alapján nem úgy tűnt, hogy méltó utódja lesz majd az öregnek, de legalább Fideszes és hát ugye ez a lényeg, nem a hozzáértés. Lehet meséltem már ezt a sztorit, de azért remélem, a Rákosi-Kádár érát nem érjük el ebből a szempontból is, ahol többek között olyasmik történtek, hogy cipőfelsőrész-készítőt neveztek ki állatkertigazgatónak, mert igaz, hogy tökhülye volt a témához, de legalább komcsi. Na, ma egyre többször ugyanezt látom, csak “narancs kiadásban”. Deant ez persze nem zavarja, mert ő mindig meg tudja magyarázni, hogy amit a Fidesz csinált, az miért jó, a természetvédelmi témát pedig ismét kínosan kerüli, egy kurva szóra nem méltatta pl. ezt a postot , pedig kb. minden benne van, amiért engem is aggaszt ez az irány, illetve a srác majdnem szóról szóra ugyanazt fogalmazta meg, amit én is, amikor legutóbb itt Fománál “Orbánoztam” egyet:

        “És ez megint olyan terület, h hiába tartunk ki közben a háborúban (migránskérdés, gender-elmebaj), ha közben a létalapunkat éljük fel… ”

        Ez. Szóval érdekes, hogy egyfelől Dean & Co. épp Walking Dead-féle “ökofaluról”, meg hasonlóról beszélgetnek, ugyanakkor viszont egyetlen kurva szóra nem méltatják azt, hogy ha Orbán összevegyszerez mindent, kivágja az összes fát, elszennyezi a folyókat, valamint belefulladunk a műanyaghulladékba is, akkor ők ezután hogyan akarnak majd itt “önerőből készült mingránsmentes zónát” kialakítani maguknak? Már abba bele fognak dögleni, amit esznek-isznak, aztán majd mehetnek ki a harctérre vérhassal, meg franc tudja milyen mérgező anyagokkal terhelve harcolni. (Igen, most én is kissé elvittem ezt ilyen disztopikus irányba, de ha ők vizionálhatnak zombi-apokalipszist migránsokkal körítve, akkor ennyi talán nekem is belefér. 😀 ) De ez már a sokadik eset, hogy sem Dean, sem Kálmán-Sámán nem reagálnak semmit az ilyen jellegű postokra, úgy meg nagyon könnyű egy pártot kizárólag jó színben feltüntetni, ha a negatívumaikra egész egyszerűen nem reagálunk. Ugye most mit mondjon? Ha terel, akkor hazudik, ha viszont bevallja, hogy “ez van, Orbán leszarja a környezetet, amiben élünk”, akkor összeomlik az Orbán-kultusz. Ezért inkább csöndben marad. (Esetleg még annyit, hogy van számukra egy jó hírem: múltkor láttam, hogy már árulnak Orbán-mellszobrokat, megvehetik őket a kertbe, házba, akárhová, ugye ez volt múltkor a nagy vágyuk, ami még hiányzik nekik a tökéletes boldogsághoz. :D)

        A másik meg az, hogy ahogy Puzsér is (legyen már valami ontopic is részemről XD), úgy ők is egyre inkább rászoknak arra, hogy “aki nem ért velem egyet, esetleg rámutat a mondandóm hülyeségére, az csakis troll lehet”, ami megint azért jó, mert nem kell érvekkel vitázni senkivel, szimplán kikiáltom trollnak, aztán innentől le lehet szólni, figyelmen kívül lehet hagyni, vagy ki lehet bannolni hosszabb-rövidebb időre. Usteam fórumos hülyegyerekeknél láttam anno hasonlót, érdekes, hogy azok is, meg Kálmán is nem ritkán a 4chanra járnak informálódni, gondolom az ott leledző (és eléggé degenerált) társaságtól tanulták el, hogy “akivel nem tudsz, vagy nem akarsz vitázni, bélyegezd trollnak és el van intézve a dolog”.

        Foma Puzséros írásához meg túl sokat nem igazán tudok hozzátenni, nála is az van, hogy ahogy egyre több olyan dologba nyúl bele, amiről ordít, hogy lövése nincs róla, úgy egyre többször ég be, hasonlóan pl. Szirmaihoz, amikor a Pónikról, vagy nem olyan rég az animékről próbált úgy értekezni, mintha értene hozzájuk. Puzsérnál is megvannak ugyanezek, ilyesmi a “Martin rulez, Tolkien sux!” hozzáállása, vagy a képregényfilmek iránti mélységes gyűlölete és lenézése (az kurva jó volt, amikor valaki neki is szegezte a kérdést a filmes rádióműsorában, hogy nem lehet, hogy neki magával a konkrét műfajjal van baja?, mire hevesen azzal kezdett védekezni, hogy “nem, mert ott van pl. a Sin City film, ami tetszett!”, fasza, épp csak az összes többi képregényfilmet szólja le… 😀 XD az meg külön röhej volt, amikor a Sin City-nél is azzal jött, hogy de az is csak azért tetszett neki, mert végre nem szuperhősök, meg szupererők, hanem hétköznapi sztorik, ezzel kvázi bevallva, hogy undorodik a szuperhős képregényektől, amik azért ugye a műfaj jelentős hányadát képezik). Néha meg csak 1-1 elszólás, ami lol, pl. emlékszem, egyszer meghívták valamelyik Mondoconra, vagy hasonló rendezvényre, ami már önmagában kurva nagy, mivel ugye az úgy 60-70%-ban keleti és nyugati KÉPREGÉNYEKRŐL, illetve azokból készült rajzfilmekről, filmekről szól és kb. csak úgy a maradék 30% az, ami egyéb szubkult, fantasy regények, játékok, stb. Nem is nagyon tudott mit mondani, mert az animékről lövése nincs, a nyugati képregényeket pedig utálja, ezért kínjában előkapta a bárhol használható “a Trónok Harca fasza!” szövegét, majd utána elkezdett valami “te mi a faszról beszélsz???”-stílusú okfejtést, hogy “az a jó, hogy azt látom, hogy ebbe a szubkultúrába a reklám, a marketing még nem tudott beférkőzni”. LOL, látná, hogy Japánban hány animés biszbasz van, az akihabarai negyed csak arról szól, hogy van egy városnegyed és minden szirszart vehetsz, a kulcstartótól a kurváig, mindent, ami animés. 😀 XDDD Az, hogy nyugaton ez nincs ennyire elterjedve, csak azért van, mert itt nincs ekkora piaca. Az nem azt jelenti, hogy nem lehet reklámozni velük bármit, láttam már McDonald’s-os Berserk fotót (vagy talán Burger King volt, ez most tökmindegy, lényeg, hogy a középkori fantasy főszereplőink ott falták a korszakuktól kissé sem elütő hamburgert… XD), sőt, van olyan is, amikor magán a sorozaton BELÜL van termékelhelyezés, pl. a Code Geass-nél mindenki ott röhögött anno, hogy PIZZA HUTOZNAK a szereplők, konkrétan pizzát rendelnek és megérkezik a doboz, rajta a jól ismert logóval, meg ilyenek… 😀 (Ettől még amúgy a Code Geass egy kiváló anime, nekem az egyik kedvencem, csak jelzem, hogy Puzsér baromságokat beszélt, mihelyt olyan terepre tévedt, ami már nem az ő asztala teljesen.) És akkor még nem beszéltünk a franc tudja milyen egyéb japán márkákról, amik itt nyugaton nem is léteznek, de ott igen és jellegzetes márkájú pocky-t, vagy dobozos üdítőt esznek-isznak a szereplők ebben vagy abban a sorozatban. De amúgy az a vicc, hogy conon volt ez az interjú, ergo csak annyit kellett volna tennie, hogy átfárad a sajtószobából a pultos épületbe és rögtön láthatta volna, hogy hányféle kulcstartó, figura, kitűző és egyéb bizbasz kapható nálunk is, amik pont mind a szubkultúra nagyon is létező “marketing-erejét” jelölik. Az, hogy ő ezeket sosem látja mondjuk egy Tescós bevásárlás során, az megint csak azzal magyarázható, hogy nincs akkor érdeklődés irántuk, hogy a gyártónak megérje ilyen helyekre is kivinni, mivel Kiss Pista a tahitótfalui Tesco Extrában valószínűleg nem 10-15 ezer forintos (és ez még az olcsó…) animefiguráért megy, de egy animeconon az 50.000 Ft körüli Frostmourne kard is simán elkelt fél nap alatt, szóval ja… 😀

        Na, de tényleg nem nagyon tudok ennél többet mondani Puzsérról, a visszásságait Foma már az alappostban leírta. Én talán egyedül a filmes rádióműsorát (régen “A hét mesterlövésze”, manapság meg asszem “A jó, a rossz és a nézhetetlen” néven fut) hallgatom még néha-néha szívesen, de arról is szinte már “leszoktam”, vagy inkább ráuntam, mert kurva unalmas hatszázadjára is ugyanazokat a frázisait hallgatni, már előre tudom, hogy ha képregényfilm, akkor jön a fröcsögés, ha fantasy, akkor jön a “hát, ez sajnos sehol nincs egy Martinhoz képest, de legalább még így is jobb, mint egy Tolkien!” duma és ehhez hasonlók. Ha ezeken kívül eső film, akkor még talán megéri hallgatni, mivel ott lehet, hogy sem köpködés, sem túlzott fanboykodás nem lesz és valami értelmes, objektív kritika is kikerekedik belőle a végére, de Puzsérnál ez igen ritka, mivel kurva végletes ember, általában vagy felszop valamit az egekbe, vagy a sárga földig lehordja. (Ugye pont a Gyu “vs” TH az, ahol gyakorlatilag egyszerre valósult meg nála a két véglet.)

        Erről meg, hogy “már minden tévétől kirúgták”, csak annyit, hogy várható volt, ugyanis ő amellett, hogy mindig hangoztatja, hogy “szélsőközepes”, vagyis próbál relatíve neutrális maradni, ezt mindig úgy teszi, hogy igazából mindig valami ELLEN köpköd épp. Ha mondjuk hétfőn és kedden túl sok balost küldött el az anyjába, akkor szerdától péntekig a szélsőjobbosokba rúg bele párat, ezzel bizonygatva, hogy ő aztán pártatlan. Csak ha nem úgy vagy pártatlan, hogy próbálsz a középúton maradni függetlenül, hanem úgy, hogy hol ebbe, hol abba az oldalba rúgsz bele, méghozzá jó látványosan, több ezer ember szeme láttára, akkor azzal azt éred el, hogy előbb-utóbb mindkét oldal kiutál és “vadászni fognak rád”, vele valami ilyesmi történt.

        Úgyhogy igen, egyre inkább azt látom nála, hogy egy sima “megélhetési kiabáló” lesz lassan, lehet, hogy korábban is az volt, csak akkor még új volt számomra, vagy tényleg voltak érdekes, releváns gondolatai, de lassan már az összes lemezét felrakta és újra is játszotta őket, újakkal meg nem nagyon rukkol elő, marad a dühös stílusban való ordibálás, köpködés, ami annyira már engem sem köt le önmagában. Néha még nézem, mert igazából ami Fomát taszítja benne, az számomra bizonyos mértékig pont szórakoztató (beszédstílus, teljes önuralom-vesztés 1-1 vitában, stb… XD), csak lassan nálam is mintha egyre inkább átfordulna ez viccesből fárasztóvá, idegesítővé.

      • Foma

        “Na, akkor reagálok már én is, csak ezt még idemásoltam előtte, mielőtt Foma azt mondaná, hogy megint én hozom fel Deant.”

        Igazából én inkább úgy vagyok vele, hogy rég túlléptem Dean kérdésén. Egyáltalán nem izgat már, vagy legalábbis próbálok lényegében tudomást sem venni róla. Nagyon nem is kellett erőlködnöm azon, hogy ne akarjak a blogjára nézni, amikor Pash felhozta a témát, mivel egyszerűen már semennyire sem tud meghatni. Így is azért heti egyszer rá szoktam nézni, de akkor is azért, hogy van-e új blog bejegyzése, a kommentek már egyáltalán nem is érdekelnek.

        Amit igazából múltkor megszóltam nálad Titkos, az inkább az, hogy valahogy más témánál nem nagyon szólalsz meg, pedig vannak itt is, Péternél is olyanok, amelyek érdekesek, még neked is, viszont, ha felröppen Dean, Vasutas, akárki retard legújabb önégetése, arra azért kapható vagy. Önmagában nincs azzal baj, hogy ezekről van véleményed, meg kommentelsz róla, csak olyan érzésem van, mintha másról se szólna az életed. Pedig tudom, hogy nem.

        Na, ha már itt feszegettem a határokat, akkor térjünk is rá az érdemi témára.

        “Szal én Deantől függetlenül is hallottam erről, igaz, “csak” a környezetvédelmi oldaláról (tehát pl. nem tudtam, hogy mondjuk régészek közül hány embert küldtek el), de ja, itt egyszerűen arról van szó, hogy mivel a Fidesznek elsősorban a profit a lényeg, a környezet meg le van szarva (és ezt most nem csak ebben az egy döntésükben látom, hanem eddigi, kb. nyolc éves pályafutásuk során kb. folyamatosan), ezért úgy döntöttek, hogy ideje minisztériumi szinten is tisztogatást csinálni és hozzá nem értő, de legalábbis Fideszközeli fazonokkal feltölteni ezen intézményeket, vagy kirúgni azokat, akik esetleg nem az “ő kutyáik”.”

        Igazából, a környezetvédelmi oldalát a dolognak én most ismerhettem meg, még ha nem is mélységében, mivel aktuálisan állatkertben dolgozom (újfent közmunka, mert más nem jut). Ott említették az ott dolgozók, hogy az ő sejtésük szerint leginkább hazánk fő-vadásza keze lehet a dologban, mivel ő tavaly, vagy mikor pont állatok világnapján akart vadászni. Erre mondták neki, hogy ezen a napon szó se lehet róla, amire meg itt a bosszú.

        Ami meg a régészeket illeti, meg úgy általánosan a kultúr szférát, múzeumokat, stb. azokat már a szoci kormányok is abajgatták, de az igazi rossz világ 2010-ben indult el. Eleve az elmúlt nyolc évben megfosztották ezeket az intézményeket minden kiegészítő jövedelmüktől, folyamatosan arra sarkallták őket, hogy leépítsenek, miközben meg folyamatosan felsrófolták az elvégzendő feladatokat. Jó példa erre, egyik Heves megyei múzeum, voltam ott állásinterjún, kb. dolgoznak az egész intézményben 10-15-en (ebbe beleszámoltam a takarító személyzetet is), és kerestek régészt. De mondták, hogy itt igazából akkor lesz ténylegesen működő a régészeti osztály, ha az a bizonyos régész, akit ők felvesznek, a hátán visz mindent (értsd: nem csak a munkaerejét, de kapásból kapcsolatokat is vinnie kell), emellett igazából, mivel nincs komoly gyűjtőköri jogosultsága a múzeumnak, lényegében rendezvényszervezői asszisztens és múzpedes feladatokat látna el 95%-ban.

        De ez az egyik véglet. Míg a másik véglet, ahol a múzeumnak tényleg van régészeti tevékenysége, na ott aztán totális fejetlenség van. Kedvencem, hogy most face-en Gallina Zsoltnak volt egy nagy kifakadása nyílt levélben az egész szakmával szemben, aminek egyik pontja, hogy hol tart a szakma az elmúlt évtizedekben feltárt anyag feldolgozásában? Sok dologgal egyet értek, amit írt, de azért ezen a ponton vissza kérdeztem volna, hogy mégis ki a búbánat dolgozná fel, ha a legtöbb régész örül, ha a nyakára varrt ásatást be tudja időben fejezni. Szintén kis múzeum példája, idén vagy 6-7 helyszínelést/szakfelügyeletet tartott az egyik Csongrád megyei múzeum, emellett volt neki egy hosszabban elnyúló ásatása, amit igazából egy rendes brigáddal 2-3 hét alatt meg lehetett volna csinálni, mert kis felületű volt, viszonylag kevés objektummal. Emellett folyamatosan rágták a múzeum fülét, hogy itt is, meg ott is kellene ásni, meg még a megyei fő múzeum is a nyakukba akart sózni egy területet, mert már ők sem bírták a tempót. És az egész múzeumnak van összesen két régésze, akik közül csak az egyik rendelkezik ásatásvezetői jogkörrel.

        Alapból undorító, hogy anno kitalálták, hogy 30 nap áll rendelkezésre egy ásatásra. Ja, csak ez a törvény nem veszi figyelembe az időjárást, a lelőhely fedettségét, méretét, megközelíthetőségét, meg azt, hogy ember is kell hozzá (illetve egy bionyos négyzetméternyi terület csak korlátozott létszámban tölthető meg munkaerővel, szóval hiába egy lelőhely mondjuk 100m2-es, ha közben egy középkori temető van rajta, azon 8-10 embernél több egyszerre nem fér el, és egy sír feltárása 2-24 órát vehet igénybe, bolygatottságtól, leletgazdagságtól függően; illetve a középkori temetőkre jellemző, hogy egy ekkora területen olyan jó 1200 sírra számítani kell).

        “Ez hasonló ahhoz, mint amit múltkorában csináltak az MTA-val, ahol a prof helyére ültettek valami talán nálam is fiatalabb, “nyálasszájú gyereket””

        Igen, az ilyen nyikhajok beültetése dolog mostanában nagyon jellemző. Persze hasonlók, ha nem is ilyen pofátlanul, és ilyen mértékben, de szerintem a szoci-szadesz kormányok alatt is volt. Most is mesélte ismerősöm, hogy egyetemi könyvtárban ki akarják rúgni, mert az informatikai osztályt kormányzati utasításra ki kellett árusítani, az új főnök meg egy felkapaszkodott ficsúr, aki amúgy abszolút nem ért a számítástechnikához. Ismerős meg hardveres, ha bármi műszaki probléma van, az ő dolga kijavítani, mivel egyedül van erre, na az új főnök meg közölte, hogy az ilyen javítgatások idejét múlt dolgot, amúgy sem a vénusz-tévék korát éljük, hogy itt barkácsolgassunk, úgyhogy szerinte nincs értelme az ő munkakörének, mert ha elromlik valami, akkor azt ki kell cserélni, különben sem érdekli őt az, hogy mi lesz ennek a következménye, mert ő a műanyag poharat is ugyanúgy kihajítja az autóból, ha kiürült. Én meg csak pislogtam, amikor ismerős ezeket így elmesélte.

        “Rákosi-Kádár érát nem érjük el ebből a szempontból is, ahol többek között olyasmik történtek, hogy cipőfelsőrész-készítőt neveztek ki állatkertigazgatónak, mert igaz, hogy tökhülye volt a témához, de legalább komcsi.”

        Igazából már masszívan a Rákosi-korszakot élhetjük újra (végül is mostanában divat a retro), csak annyi különbséggel, hogy az a cipőfelsőrész készítő, lehet hogy több felelősséget érzett a rá bízott állatkertért, bármennyire nem értett hozzá, mint ezek a fidesznyikek, akár egy egyetemi könyvtár informatika osztályáért.

        “múltkor láttam, hogy már árulnak Orbán-mellszobrokat,”

        Ja, az Orbán mellszobrot én is láttam face-en. Szerintem ez is úgy indult, mint a lángoló metrók kapcsán a plüss metrók, hogy poénnak jó, aztán végül mégis csak üzlet lett belőle.

        “A másik meg az, hogy ahogy Puzsér is (legyen már valami ontopic is részemről XD), úgy ők is egyre inkább rászoknak arra, hogy “aki nem ért velem egyet, esetleg rámutat a mondandóm hülyeségére, az csakis troll lehet”, ami megint azért jó, mert nem kell érvekkel vitázni senkivel, szimplán kikiáltom trollnak, aztán innentől le lehet szólni, figyelmen kívül lehet hagyni, vagy ki lehet bannolni hosszabb-rövidebb időre.”

        Ez már tavaly is nyilvánvalóan megjelent náluk, amikor lezajlott a nagy vita Dean kapcsán. Mostanra inkább oda jutott a dolog, hogy azok, akik abból a társaságból gondolkoznak is, már rég vagy leléptek onnan, vagy kiutálták/bannolták onnan, esetleg annyira minimálisra redukálták a jelenlétüket, amennyire lehet. Ez alól kivétel talán Mia, de ahogy elnézem, neki meg ez valami fétise lehet, hogy hülyékkel vitatkozzon, zömében konteókról.

        “Foma Puzséros írásához meg túl sokat nem igazán tudok hozzátenni, nála is az van, hogy ahogy egyre több olyan dologba nyúl bele, amiről ordít, hogy lövése nincs róla, úgy egyre többször ég be, hasonlóan pl. Szirmaihoz, amikor a Pónikról, vagy nem olyan rég az animékről próbált úgy értekezni, mintha értene hozzájuk.”

        Igazából az a poén, hogy sokszor a saját szakterületéhez is, mintha szakbarbár lenne. Ahhoz képest, hogy töri tanári végzettsége van, sokszor akkora baromságokat tud mondani történelem kapcsán, hogy fogom a fejem, hogy ezt egyáltalán hogy engedhették valaha is katedrához? Gyanítom, hogy kb. azért tanított mindössze 1-2 évig, mert inkább azt mondták neki, hogy “figyelj Robikám, nagyon jó a dumád, de tanítani rohadtul nem tudsz. Inkább menj stand-uposnak, vagy politikusnak, de a diákokat inkább ne traumatizáld már”. Ami Szirmait illeti, ő legalább kimondta, hogy amúgy az egész őt nem érdekli, mert nem is érti. Ennek ellenére dühítő volt a pónis videója, viszont az animés meg tényleg arról szólt, hogy ő annyira nem ért ehhez, hogy inkább nem mer bevállalni még egy akkora népharagot, mint amit kapott a pónik kapcsán (az persze már más tészta, hogy közben párszor felszopkodta az animés zsánert és szubkultúrát, és mondott akkora baromságokat, hogy még én kívülálló, laikus is felkaptam a fejem). De mondjuk Szirmai kapcsán a legjobb ez az utólagos magyarázkodása volt, hogy miért tűnt el majd egy évre az éterből.

        “amikor a Sin City-nél is azzal jött, hogy de az is csak azért tetszett neki, mert végre nem szuperhősök, meg szupererők, hanem hétköznapi sztorik,”

        Mondjuk ezzel is ékesen bizonyította, hogy ehhez is mennyire ért. A Sin City egy disztópia, és mint ilyen, jelentősen el van túlozva minden benne, hogy kellően nyomasztó legyen. És azért megjelennek benne már-már szuperképességek: mikor Marv lényegében még a betonfalat is képes átütni puszta kézzel, de az egész óvárosi bandaharcos rész is teljesen abszurd volt, stb.

        “emlékszem, egyszer meghívták valamelyik Mondoconra”

        Igen, mert kb. ennyire érdekli, ennyire érti a dolgot. Még csak a Mondoconra sem kellene kimennie, elég ha beírja a google-be bármelyik népszerűbb anime címét, majd képekre kattintva, mindimum egy-két találatot már az elején kap merch-re. Ez amúgy szerintem inkább pc-szöveg lehetett a részéről, mert mégis csak a darázsfészekben ül, nem mondhatja azt, hogy anime-sux.

        “Én talán egyedül a filmes rádióműsorát (régen “A hét mesterlövésze”, manapság meg asszem “A jó, a rossz és a nézhetetlen” néven fut) hallgatom még”

        Azokba belehallgattam anno. De aztán tapasztalnom kellett, hogy ott is baromságokat tudnak mondani, méghozzá nem is csak az általad említett vonalon, hanem néha bizony valóban érdekes témákban is. Most példát nem tudok mondani, mert sikeresen töröltem már az emlékeimből ezeket a műsorokat. Mondjuk én azt röhögtem, hogy most az Utolsó Jedik kapcsán fröcsöghetett volna egy sort, hogy a Disney mekkora gendernáciságot művelt a SW brand-el, de lényegében az egész véleményezése kimerült abban, hogy a film tényleg filmes bakijait kielemezte, aztán csókolom. Ilyen visszafogottságot tőle még nem tapasztaltam. Pont emiatt végig se hallgattam, pedig itt valóban vártam volna egy jó kis puzséros tantrumot.

        “Erről meg, hogy “már minden tévétől kirúgták”, csak annyit, hogy várható volt, ugyanis ő amellett, hogy mindig hangoztatja, hogy “szélsőközepes”, vagyis próbál relatíve neutrális maradni, ezt mindig úgy teszi, hogy igazából mindig valami ELLEN köpköd épp.”

        Igazából az ő esete pontosan ugyanaz, mint a népszerű facebook-os mondás: “te nem őszinte vagy, hanem simán tahó.”

      • PashCutter

        „egy kurva szóra nem méltatta pl. ezt a postot , pedig kb. minden benne van, amiért engem is aggaszt ez az irány, illetve a srác majdnem szóról szóra ugyanazt fogalmazta meg, amit én is”

        VT135 😀 Egy nagyon okos srác egyébként. Én szeretem a bejegyzéseit; azon kevés ember közé tartozik, akinek érdemes olvasni a kommentjei. 🙂 Kicsit hasonlóan zöld és öko, mint te, Titkos. 🙂

        Egyébként, hogy mondjak valami szomorút is – és ezzel egy kicsit elkeserítselek (nem szándékos) -, sokszor felbukkanva és mozogva a jobbos szubkultúrában, tapasztalom, hogy a többséget nem érdekli a természet- és a környezetvédelem. Mondhatni, vulgárisan: leszarják! Általánosítani nem szándékozom: van egy kevés jobbos, aki fontosnak tartja, de a többségnél nem téma. Ahogy egyébként a szociális témák sem. 😦

        A Puzsér-témához: igen, rendkívül járatlan a fantasy és az anime szubkultban – de hát ő egy igazi prolihisztor, aki bár sok mindenhez nem ért, de hozzászól mindenhez.

        „Úgyhogy igen, egyre inkább azt látom nála, hogy egy sima “megélhetési kiabáló” lesz lassan”

        Azért én erre a polgármester-választásra kíváncsi leszek. Ugyanis ez most nyitott a srác számára egy újabb dimenziót. A Sétáló Budapest program egy zöld program – és szerintem valamilyen téren te is találhatsz benne pozitív, szimpatikus elemeket. Igazából tényleg egyfajta koncepciót ütköztet Tarlóssal szemben – ami számomra egyértelműen erény. Persze megnyerni nem fogja, csodálnám, ha így lenne. A kérdés inkább az: mi lesz a polgármester-választás elvesztése után? Mert ahogy írjátok, kezd már fáradni, fogynak a témák, önmagát ismétli, és nincs megújulás. Mi lesz ezután? Apropó, Titkos, neked mi a véleményed arról, hogy Puzsér megpályázta a főpolgármesteri posztot?

      • Titkos

        “Egyébként, hogy mondjak valami szomorút is – és ezzel egy kicsit elkeserítselek (nem szándékos) -, sokszor felbukkanva és mozogva a jobbos szubkultúrában, tapasztalom, hogy a többséget nem érdekli a természet- és a környezetvédelem. Mondhatni, vulgárisan: leszarják! Általánosítani nem szándékozom: van egy kevés jobbos, aki fontosnak tartja, de a többségnél nem téma. Ahogy egyébként a szociális témák sem. 😦”

        Ez amúgy abból is fakadhat, hogy egyre inkább átveszi a bal- és jobboldal nálunk is az amcsi mintákat, aminek persze nem örülök, mert egyik szarabb, mint a másik, de ez van. Na most Amcsiban a jobboldal úgy kollektíven leszarja a környezetet, úgy adják elő, hogy a környezetvédelem az egy kizárólag balos dolog, ami annyiból talán igaz, hogy Amcsiban főleg a baloldal szokott lobbizni mellette, meg használja jól csengő politikai reklámszlogenként, hogy “a mi pártunk zöld párt!”, viszont kétlem, hogy a Republikánus párt egy másik bolygóról importálgatná magának a vizet, oxigént, stb., ergo hosszú távon csak magukkal basznak ki. (Kis (kár)öröm az ürümben, hogy ez már el is kezdődött, lásd a lassan évesen visszatérő kaliforniai erdőtüzeket, amik egyre durvábbak, hogy csak egy példát mondjak, szóval legalább itt tényleg az van, hogy “akik a szart a leginkább kavarták, azok is isszák meg a levét”, épp csak elég szomorú, hogy egy egész bolygónyi ember szív velük együtt még pluszba. Persze nyilván nem csak az amcsik szennyezik a környezetet, de a globalista, profitmániás “zabálógazdaságuk” oroszlánrészt vállalt abban, hogy ide jutottunk, illetve náluk ott van az a bűn, hogy mondjuk egy csóró, harmadik világbeli országgal szemben náluk bőven lenne pénz is rá, hogy tegyenek a dolgok ellen, csak leszarják.) Ez szintén igaz Trumpra is, róla is jelent meg nem egy olyan cikk, hogy épp valami kurva nagy olajvezetéket vezet át nem tudom milyen védett területen, kilépteti az amcsikat a klímaegyezményből, vagy éppen hasonlóan (mégha talán nem is annyira drasztikusan) visszavágja a kutatók és környezetvédők béreit és létszámát, mint tette ezt most nálunk Orbán. Na most Orbán meg kb. mindenben őt próbálja másolni, ugye hallottuk már tőle, hogy “a környezetvédelem egy baloldali issue, Magyarországnak nincs pénze vagy energiája ilyesmivel is foglalkozni”, illetve szintén copy + paste módon vette át Trumpnak a “fake news” dumáját, ami gyakorlatilag ugyanaz a poltikai életben, mint a trollá nyilvánítás a neten: ha kínos kritikai kérdést tesz fel valaki a dolgaidról, egyszerűen fogd rá, hogy ez hamis hír, fake news és onnantól szépen el is hárítottad a felelősséget. Na, az ilyen szarságok “meghonosítása” miatt nem is csodálom, hogy most már az itteni jobboldalon is elkezdett terjedni ez a szemlélet, hogy “a környezetvédelmet le kell szarni, csak visszavet minket a gazdasági fejlődésben!” Persze ettől még tényleg nem örülök neki, de sajnos várható volt, Orbán célja “Redneck Country”-t csinálni az országból, az meg ezzel (is) jár.

        “Azért én erre a polgármester-választásra kíváncsi leszek. Ugyanis ez most nyitott a srác számára egy újabb dimenziót. A Sétáló Budapest program egy zöld program – és szerintem valamilyen téren te is találhatsz benne pozitív, szimpatikus elemeket. Igazából tényleg egyfajta koncepciót ütköztet Tarlóssal szemben – ami számomra egyértelműen erény. Persze megnyerni nem fogja, csodálnám, ha így lenne. A kérdés inkább az: mi lesz a polgármester-választás elvesztése után? Mert ahogy írjátok, kezd már fáradni, fogynak a témák, önmagát ismétli, és nincs megújulás. Mi lesz ezután? Apropó, Titkos, neked mi a véleményed arról, hogy Puzsér megpályázta a főpolgármesteri posztot?”

        Az amúgy engem is érdekel, mivel ahogy te is írod, a programjával én abszolút tudok szimpatizálni, ráadásul mondott is olyan városokat, ahol elvileg ez már működik, tehát nem valami megvalósíthatatlan zöld álom. 🙂 Csak annyi a gond, hogy nála nem vagyok biztos abban, hogy ezt az egészet tényleg komolyan gondolja, inkább ez is némi reklám neki, hogy addig is láthassák a fanjai, hogy szerepel. (Ő is némileg olyan, mint anno Tomcat volt, hogy mindegy mit, csak valamit csináljon mindig, “the show must go on”, hogy a fanjainak legyen min szórakoznia. XD) Szóval én örülnék, ha ő ezt teljesen komolyan gondolná, de némileg kétségeim vannak, már csak azért is, mert akárhányszor rákérdeztek eddig nála TV műsorokban, hogy oké, ez tök jól hangzik, de meséljen már picit arról, hogy a gyakorlatban hogyan kezdene hozzá ennek kivitelezéséhez, mindig azzal hárított, hogy “a program tavaszra lesz teljesen kidolgozva, majd akkor tudok ezekre a kérdésekre válaszolni”, ami oké, nem kell az egész programját rögtön felvázolnia, de hogy pár mondatot sem tud róla mondani… Ezért sem vagyok biztos abban, hogy nem egy “hecc”-e részéről ez az egész. Pláne úgy, hogy többször is mondta, hogy szerinte sincs reális esélye arra, hogy legyőzze Tarlóst. És hogy utána mi lesz? Azt még nem lehet tudni, de a megmondóemberkedést szerintem még jó ideig tudja majd folytatni, amúgyis megvannak neki is azok az elvakult fanjai, akik mindent megesznek, amíg ő okádja ki azt. 😛 Majd széttárja a kezeit, hogy “hát, én megpróbáltam, de láthatóan a Fidesz-maffiával szemben egyetlen ember tehetetlen” és folytatja tovább a GyU-fikázást, vagy valami hasonló… XD Van egy sejtésem arról is, hogy nem véletlen, hogy hirtelen pont most kezdett ennyire nyíltan politizálni: ahogy írod, az összes korábbi műsorát megszüntették, ahol csak társvendég volt, ott lecserélték, stb., szóval szerintem ő már valahogy úgy van vele, hogy “úgysincs már mit vesztenem”. Eddig legalább pár évig még ő lehetett a “Hofi”, aki egészen addig kritizálhatta, gúnyolhatta a TV-ben a Fidesz viselt dolgait, amíg úgymond érezte, hogy a poénkodásban hol a határ, meddig mehet el, de úgy néz ki, hogy valahol “elszólhatta” magát és dobták a francba, ő meg erre átment “Rambóba” ilyen “most már úgyis mindegy” alapon. 😀 Szóval majd kiderül, ha emlékeztek, Puzsér előtt Csernus volt hozzá hasonlóan “az ország megmondóembere”, aki eleinte csak pszichológusi, később pedig már egyre többféle minőségben mondott meg jól mindenkinek ezt meg azt, de egy olyan 10-15 évnyi “uralkodás” után ő is jól eltűnt a francba, sehol nem látni már ma, az utolsó hír, amit olvastam róla, valami random újság interjúja volt, hogy nem tudom én milyen kis faluba költözött le és ott csinálja a fene tudja micsodát, de TV-ben tuti nem fog már szerepelni. Puzsérról mondjuk nehezen tudom ugyanezt elképzelni, ő ennél jóval izgágább (illetve, ahogy Surci fogalmazott, “figyelemkurvább” :D), de ha az összes TV-ből és újságból végleg kitiltják, akkor tényleg csak a vlogolás, meg az ilyen “gerillaakciók” maradnak majd neki.

      • Foma

        Na, majd fokozatosan a többi írásodra is reagálok, csak annyi dolgom van, hogy erre pont most nem jut időm. De ezzel kapcsolatban mindenképp azonnal reagálni akartam.

        “Kis (kár)öröm az ürümben, hogy ez már el is kezdődött, lásd a lassan évesen visszatérő kaliforniai erdőtüzeket”

        Ja, Trump meg is fejelte a dolgot azzal, hogy közölte, hogy ez Kalifornia hibája, és ha nem tesznek valamit a rendre visszatérő tüzek ellen, akkor megvonja a pénzcsapokat. Főleg azért durva ez, mert most hírességek is kárt szenvedtek, de zömmel azok, akik amúgy pont Trump ellen szavaztak.

        “épp valami kurva nagy olajvezetéket vezet át nem tudom milyen védett területen”

        Konkrétan egy indián rezervátumon vezetteti keresztül, és az indiánokat ki akarja onnan ebrudalni.

        “kilépteti az amcsikat a klímaegyezményből, vagy éppen hasonlóan (mégha talán nem is annyira drasztikusan) visszavágja a kutatók és környezetvédők béreit és létszámát”

        Na igen, mert a paranoiája azt diktálja ebben, hogy az USA aláírt egy számára hátrányos szerződést, amiből nem lehet profitot termelni, viszont a Trump mögött álló lobbi érdekeket sérti. A környezetvédelem alkalmazottait meg ugye azért nyírja ki, hogy lehetőleg minél kevesebb kritikus hang hallatsszon körülötte.

        “Az amúgy engem is érdekel, mivel ahogy te is írod, a programjával én abszolút tudok szimpatizálni”

        Én szkeptikus vagyok a programjával kapcsolatban. Eleve Pest belvárosából kizárni a jármű forgalmat, amikor amúgy is elavult és túlterhelt a város utcahálózata a sok kocsi miatt, plusz azért nem kevés belvárosban lakó van, akinek garázs híján, az utcán parkol a járműve. Velük mit csinál? Meg eleve ott van középen a kormányzati negyedként funkcionáló sok intézmény, élén a Parlamenttel. Na a politikusok kb. élből minden követ meg fognak mozgatni, hogy ezt akadályozzák, és így tennének, ha nem ekkora Fidesz túlsúly lenne, akkor is. Ami a felszínen maradásának esélyeit illeti, szerintem sem fog teljesen eltűnni, mint mondjuk Csernus, de ebben talán mind neveltetés-beli, mind habitus-beli különbségek is vannak. Csernus egy művel, valószínűleg polgári értékekkel nevelt személy (mivel nem ismerem, így csak feltételezéseket tudok megfogalmazni), ergo amikor látta, hogy bezárult körülötte minden, akkor inkább visszavonult, mert szükségtelen szélmalom harcnak ítélte a dolgot. Emellett személyében is valószínűleg egy jóval visszafogottabb ember lehet. Puzsér ezzel szemben nem élhet a figyelem nélkül, ő akkor is fogja nyomni a harcot, amikor már senki nem lesz körülötte. És simán kinézem belőle, hogy egy ponton túl elmegy abba az irányba, amit annyira nagy elánnal szid: a celebkedő botrányhősség felé.

      • Finn-ugar

        Puzsér és a képregények:

        Puzsér annak a kádári esztétikának a híve, mely szerint a képregények nem képviselnek esztétikai értéket, nem tartoznak hozzá a szorosabban vett kultúrához. A létező szocializmus korában mifelénk az volt a hivatalos álláspont, hogy a képregény a rothadó kapitalizmus terméke, vagy egyenesen annak szimbóluma, Puzsér fiatalon ezt a nézetet szívta magába, azóta is ehhez tartja magát.

        Valamilyen szinten vicces, hogy Puzsér modernnek és 21. századinak mondja magát, de ízig-vérig a múlt embere.

      • Foma

        Ezzel nem feltétlen tudok egyet érteni, mert pont a Kádár-korban élte a magyar képregény művészet a fénykorát. Csak hazánkban nem szuperhősöket vittek panelre, hanem elsősorban a magyar kultúra elemeit, vagy épp humort. Elég sok szépirodalmi művet képregényesítettek, amelyeket manapság főleg a Fülesben találni meg, de rengeteg karikatúra, társadalmi gúnyrajz is képregény formában jelent meg. Emellett, főleg a 80-as években, sok nyugati alkotást is beengedtek (jelentős részt jogdíj fizetése nélkül közölték le, mint a Kockás az Asterix képregényeket – nem véletlenül ért véget az utolsó Asterix a rendszerváltáskor féltávon). De abban igazad van, hogy a kor felfogása ellenségesen, vagy legalábbis gyanakvóan viseltetett a képregények iránt. De itt inkább mondanám azt indoknak, hogy ugyanaz történt, mint a rajzfilmek esetében, hogy ki lett kiáltva a dolog infantilisnak, kizárólag gyermekeknek szólónak, amiből következik, hogyha egy felnőtt képregényt olvas, rajzfilmet néz, az éretlen, férfiatlan, infantilis, stb. jelzővel illethető. És ezen a szinten érhető tetten, mennyire nem volt képes a 21. századba lépni Puzsér.

      • Titkos

        “Ja, Trump meg is fejelte a dolgot azzal, hogy közölte, hogy ez Kalifornia hibája, és ha nem tesznek valamit a rendre visszatérő tüzek ellen, akkor megvonja a pénzcsapokat. Főleg azért durva ez, mert most hírességek is kárt szenvedtek, de zömmel azok, akik amúgy pont Trump ellen szavaztak.”

        LOL, kész tragikomédia ez a csávó… 😀 Mondjuk mivel ha jól emlékszem, azt is nyilatkozta már, hogy szerinte az egész globális éghajlatváltozás/felmelegedés egy hoax és nem létezik (szintén népszerű duma egyébként az amcsi jobboldalon, ezzel ugye nem kell felelősséget vállalniuk érte), ezért arra mégsem foghatja, hát marad a másik megoldás, hogy Kalifornia hibája, amiért nem tud egy majdnem egész államra kiterjedő erdőtüzet 1-2 nap alatt eloltatni, amik ráadásul a kurva nagy meleg miatt bármikor újra fellángolhatnak.

        “Konkrétan egy indián rezervátumon vezetteti keresztül, és az indiánokat ki akarja onnan ebrudalni.”

        Na, akkor jól emlékeztem, hogy még ez is ott volt, mint “extra”. (Csak azért nem tettem hozzá, mert nem voltam biztos benne, hogy ez most az-e, vagy ez két független sztori.)

        “Na igen, mert a paranoiája azt diktálja ebben, hogy az USA aláírt egy számára hátrányos szerződést, amiből nem lehet profitot termelni, viszont a Trump mögött álló lobbi érdekeket sérti. A környezetvédelem alkalmazottait meg ugye azért nyírja ki, hogy lehetőleg minél kevesebb kritikus hang hallatsszon körülötte.”

        Persze, Orbán is dettó ezért, így ha mondjuk jövő nyárra a komplett Kis-Balatont kívánná esetleg Lőrinc barátjának (LOL, Shakespeare utalás! XDDD) ajándékozni, nem marad már “köcsög környezetvédő”, aki ez ellen szót emelne. 😀

        “Én szkeptikus vagyok a programjával kapcsolatban. Eleve Pest belvárosából kizárni a jármű forgalmat, amikor amúgy is elavult és túlterhelt a város utcahálózata a sok kocsi miatt, plusz azért nem kevés belvárosban lakó van, akinek garázs híján, az utcán parkol a járműve. Velük mit csinál? Meg eleve ott van középen a kormányzati negyedként funkcionáló sok intézmény, élén a Parlamenttel. Na a politikusok kb. élből minden követ meg fognak mozgatni, hogy ezt akadályozzák, és így tennének, ha nem ekkora Fidesz túlsúly lenne, akkor is.”

        Igen, mondjuk ebben ez a veszély, hogy ma már Magyarországon is kis túlzással mindenki autózik, lehet, hogy pusztán a kényelem miatt leszavazzák Puzsért. Illetve az tényleg jó kérdés, hogy ezt hogyan vitelezné ki, egyáltalán megvalósítható lenne-e, ha igen, hová tenné az autósokat, mekkora átépítésekre lenne szükség ahhoz, hogy “bezöldítse” a belvárost, stb. Ezért is örültem volna, ha mond legalább 1-2 konkrétumot a tervéről, de elvileg erre tavaszig várnunk kell.

        Ehhez a “milyen volt a hazai képregénykultúra a kommunizmus alatt” témához meg én nem tudok hozzászólni. 😀 Viszont azt én is megfigyeltem, hogy Puzsérban inkább mintha ez a “gyerekesség-undor” élne és munkálna ilyenkor, illetve maga a félelem, hogy őt aztán nehogy bármilyen infantilis dologgal azonosítsák. (Ugye a GyU vs TH témát is mindig azzal kezdi, hogy “Szerintem a Trónok Harca a Gyűrűk Ura felnőtt változata”, ami egyébként egy baromság, de az a lényeg, hogy míg az őáltala ajnározott fantasy komoly, felnőttes és realista, addig Tolkien világa hülye körszakállas, dagadt, pattanásos asztali RPG-zők dobókockás fantáziavilága. Legalábbis ő így festi le ezt a két univerzumot.) Ezek után mondjuk kíváncsi lennék, a brónikról vajon mi a véleménye, bár sejtem.. 😀

      • PashCutter

        „Csernus egy művel, valószínűleg polgári értékekkel nevelt személy (mivel nem ismerem, így csak feltételezéseket tudok megfogalmazni), ergo amikor látta, hogy bezárult körülötte minden, akkor inkább visszavonult, mert szükségtelen szélmalom harcnak ítélte a dolgot. Emellett személyében is valószínűleg egy jóval visszafogottabb ember lehet.”

        Nagyon szépen és korrekten megfogalmaztad, Foma. Telitalálat. 🙂 Csernus maga nyilatkozott úgy, hogy nem ad ki több könyvet, és kevesebb médiaszereplést lesz a részéről. Mindezt azért, mert elmondott mindent, amit akar. Felismerte a határait, és szépen visszalépett. Így kell ezt csinálni, sok közéleti szereplő tanulhatna tőle. Én egyébként régen szerettem Csernust, mára már felismerek a pszichológiai látásmódjának a hibát is – de még mindig becsülöm, mint értelmiségit. A maga módján egy színfolt volt.

        „Ezért is örültem volna, ha mond legalább 1-2 konkrétumot a tervéről, de elvileg erre tavaszig várnunk kell.”

        Szerintem az a probléma, hogy Puzsér terve mögött nincsen egy komplett szakemberi gárda. Ezt ő is érzi, ezért rakott fel hetekkel ezelőtt egy álláshirdetést a Face-re, amelyben a projektjéhez keres szakembereket.

        „Viszont azt én is megfigyeltem, hogy Puzsérban inkább mintha ez a “gyerekesség-undor” élne és munkálna ilyenkor, illetve maga a félelem, hogy őt aztán nehogy bármilyen infantilis dologgal azonosítsák.”

        Miközben maga is infantilis. Érdekes, hogy pont Puzsér infantiliz le másokat. Mert ő aztán egy komolyan vehető felnőtt! 😛

        „Ugye a GyU vs TH témát is mindig azzal kezdi, hogy “Szerintem a Trónok Harca a Gyűrűk Ura felnőtt változata”, ami egyébként egy baromság, de az a lényeg, hogy míg az őáltala ajnározott fantasy komoly, felnőttes és realista, addig Tolkien világa hülye körszakállas, dagadt, pattanásos asztali RPG-zők dobókockás fantáziavilága. Legalábbis ő így festi le ezt a két univerzumot.”

        Titkos, ezt a kérdést egyszer már Fomá-nak is feltettem: Nem csodálkozol azon, hogy a hard core Tolkien-fanok, köztük a Magyar Tolkien Társaság nem reagál Puzsér Tolkient pocskondiázó böszmességeire? Számomra érthetetlen, miért nem igazítják helyre.

      • PashCutter

        „Igazából már masszívan a Rákosi-korszakot élhetjük újra”

        Vagyis Foma, jön értünk a fekete autó, mert bíráljuk a rendszert. 😛 Már bocs, Foma, de te is tudsz mondani hülyeségeket. Az Orbán-rendszer hasonlítható a Kádár-rendszer bizonyos aspektusaiban, de amikor egyesek olyan vérszomjas rendszerekhez hasonítják, mint a Kun-rezsim, a Szálasi-rezsim és a Rákosi-rezsim, attól a falra mászom. 😛 Azért itt nincsenek keretlegények, hogy belénk fojtsák a szót.

      • Foma

        Titkos:

        “Na, akkor jól emlékeztem, hogy még ez is ott volt, mint “extra”. (Csak azért nem tettem hozzá, mert nem voltam biztos benne, hogy ez most az-e, vagy ez két független sztori.)”

        Én is csak azért emlékszem, mert külön felbaszott, hogy végre, kb. fél évszázada megbékéltek az indiánokkal olyan szinten, hogy azoknak legalább a rezervátumait nem bolygathatja már senki, erre jön egy szarházi, és a kvázi autonómiájukat sérti meg, meg újrakezdi a 19. századot, csak kifinomultabb módszerekkel.

        “lehet, hogy pusztán a kényelem miatt leszavazzák Puzsért.”

        Nem csak a kényelem miatt, hanem gyakorlati szempontból is nagyon nehezen megvalósítható. Egy négy-öt éves ciklusban meg egyenesen lehetetlen, akár csak látványos eredményeket elérni, még ha valóban neki tudna kezdeni, már beiktatása napján. Azért gondolj bele, hogy az egész belvárost el kellene látni mélygarázsokkal, az alsó rakpart forgalmával is kezdeni kell valamit, azt is biztosítani kell, hogy a kivételezett járművek melyek legyenek, és azokat hogy tereljék (eleve a teherforgalmat be kell engedni, mivel üzletek meg vannak). Aztán a Belváros épületeinek jelentős része felújításra szorul, ezt is le kellene vezényelni valahogy. És még valószínűleg sorolhatnám, de nem vagyok mérnök, így ennyi jutott eszembe. Amúgy, Szegeden ugye van a Kárász utca, ami ilyen sétáló utca lett, nagyon kevés zöld felülettel. Itt nem volt gond a jármű probléma, mivel eleve már zömmel irodák, meg üzletek vannak az utca házaiban, meg a környező utcákban tudnak parkolni azok, akik mégis autóval vannak. De ugyanezt nem lehetne megvalósítani az egész belvárosra, ami lényegesen kisebb, mint Budapest esetében. Egyszerűen nincs annyi szabad parkolási lehetőség közvetlen a belváros peremén. Meg jelenleg a belváros képezi a tehermentesítést, ha bedugul a körút rendszer forgalma.

        “illetve maga a félelem, hogy őt aztán nehogy bármilyen infantilis dologgal azonosítsák.”

        De ő aztán előszeretettel stigmatizálja azokat, akik szerinte infantilisak.

        Pash:

        “Szerintem az a probléma, hogy Puzsér terve mögött nincsen egy komplett szakemberi gárda. Ezt ő is érzi, ezért rakott fel hetekkel ezelőtt egy álláshirdetést a Face-re, amelyben a projektjéhez keres szakembereket.”

        Puzsér terve lényegében egy elképzelés, amivel kapcsolatban már lett volna lehetősége az elmúlt pár évben, akár magától is kidolgozni egy alapkoncepciót, amit a riporterek elé tehet, hogy tessék, ezt képzelem el indulásképp, de még kell egy kreatív, szakértő csapat, akikkel részleteiben kidolgozzuk a dolgot. Ez a fene nagy titkolózás két dolgot jelenthet: vagy attól tart, hogy elcsaklizzák előle a koncepcióját, vagy annyira nincs ötlete sem, merre tovább, hogy csak várja a sült galambot.

        “Nem csodálkozol azon, hogy a hard core Tolkien-fanok, köztük a Magyar Tolkien Társaság nem reagál Puzsér Tolkient pocskondiázó böszmességeire? Számomra érthetetlen, miért nem igazítják helyre.”

        Erre is két magyarázatot tartok valószínűnek: 1. megpróbálták már, de lepörgött róla, és meg se említette, hogy ilyen megtörtént, 2. úgy vannak vele, hogy feleslegesen felidegesítik csak magukat azon, ha most leállnak vitázni olyannal, aki még arra sem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa a könyveket. Ez lehet, hogy elitistán jön ki, de szerintem te se szívesen állsz le vitatkozni olyannal, akiről tudod, hogy bődületes hülyeségeket mond folyamatosan, és esély sincs meggyőzni, hogy nincs igaza, vagy rosszul látja.

        “Már bocs, Foma, de te is tudsz mondani hülyeségeket.”

        Inkább csak írói túlzás. Viszont azért a stílusra figyelj légyszi annyira, hogy ne érződjön már támadásnak, amit írsz.

        “Az Orbán-rendszer hasonlítható a Kádár-rendszer bizonyos aspektusaiban”

        Amikor már a hatalmi elit tagjai is szarban érezhetik magukat (lsd. lejárató kampány Simicska ellen, Lázár megregulázása, újabban meg Vajna karaktergyilkolása), amikor az átlag ember azt érzi, hogy visszatért a padlássöprés ideje, amikor a puszta egzisztenciád a tétje annak, hogy mit mondasz, akkor szerintem már régen átbillent a mérleg a Rákosi rendszerre hajazó dolgokba. Amúgy minek neveznéd a kopaszokat, akik megakadályozták, hogy az MSZP képviselő beadja a népszavazási kérvényét? Minek neveznéd azt a személyi kultuszt, amit Orbán köré tekert már a Fidesz? Kádár alatt nem volt személyi kultusz (részben pont azért is kedvelte a nép, mert közülük valónak érezte, szemben a félistennek bepropagált Rákosival).

        Viszont annyiban igazad van, hogy ez azért mégsem egyenlő a Rákosi rendszerrel. Mert az legalább épített is a sok rombolás mellett. Az Orbán rendszer most már csak rombol, de közben építésnek hazudja. Fekete autó nem lesz. Annyi eszük van, hogy ne a terrorra építsenek.

      • Titkos

        “Titkos, ezt a kérdést egyszer már Fomá-nak is feltettem: Nem csodálkozol azon, hogy a hard core Tolkien-fanok, köztük a Magyar Tolkien Társaság nem reagál Puzsér Tolkient pocskondiázó böszmességeire? Számomra érthetetlen, miért nem igazítják helyre.”

        Kissé csodálom, tekintve, hogy a Tolkienisták általában az ennél sokkal korrektebb kritikák miatt is egyből az ember torkának szeretnek ugrani, de gondolom azért nem csinálnak semmit, mert:

        1. Most ez egy vélemény, mit tudnak vele kezdeni? Kötelező olvasmány címen olvastassák végig Puzsérral a regényt? Ha rühelli, hát rühelli. Gondolom pl. a képregényeseknek is lehet valami hazai “szakszervezete”, mégsem ugranak neki Puzsérnak, akárhányszor kritizál egy szuperhősfilmet, pedig pl. anno, amikor a Nolan-féle Sötét lovagot húzta le, ott sokak zsebében kinyílt a bicska.

        2. Puzsérnál én még nem láttam olyat, hogy bármiről is megváltoztatta volna utólag a véleményét, miért pont ennél tenné, ami iránt ekkora elemi gyűlöletet érez? Ergo értelmetlen lenne megpróbálni meggyőzni bármiről.

        3. Kb. olaj lenne a tűzre, így is imádja az összes témához odakeverni ezt (kapásból pl. akárhányszor szóba kerül a fantasy nála), ha meghívnák valami “Nyílt vita a Gyűrűk Uráról Puzsér Róberttel és a Magyar Tolkien Társaság kijelölt szakértőjével” beszélgetésre, abból az lenne, hogy Puzsér egy vagy két óráig (műsoridőtől függően XD) fikázná Tolkient, a másik ember érveit sorban kigúnyolná, stb. (Ez már akkor megtörtént, amikor a Király visszatér filmet szidván a GyU-fanok elkezdtek beírogatni neki a rádióműsorába, mire ellőtte, hogy “Jól van, kis hobbitok, nem kell ezt ennyire mellre szívni, ha vége a műsornak, visszamenekülhettek a Megyébe ez elől a csúnya, gonosz világ elől és dobálhatjátok a 16 oldalú dobókockát.”) Na most lehet nekem sem lenne kedvem (pláne, ha hardcore rajongó lennék) meghívni egy faszt magamhoz, aki aztán két óráig gúnyol, nem csak a kedvenc franchise-omat, de engem is infantilis, a valósággal szembenézni képtelen hülyegyereknek beállítva, miközben ő arra nem veszi a fáradtságot, hogy legalább magát az alapregényt elolvassa, amit állítása szerint annyira ismer… Plusz emellett az is benne van, hogy épp a fentiek miatt szerintem platformot sem akarnak neki adni ahhoz, hogy tovább fikázhassa Tolkien munkásságát. Nem azért, mert az ellenvéleményt el kell nyomni és a GyU-t csak szeretni szabad, hanem mert látszik, hogy kurva felületesen, a három PJ film alapján baszogatja a teljes Tolkien életművet, így meg a francnak hiányzik bármilyen fannak, hogy emiat a felületes fasz hozzáállás miatt esetleg még több ember megutálja a GyU-t. (Ugyanis a “Szirmai-effekt” itt is működik, vagyis ahogy nála pl. a Póniknál volt egy csomó ember, aki egyetlen részt sem látott, de úgy volt vele, hogy “ha Szirmai mester azt mondja, hogy ez egy kalap szar, akkor már bele sem kezdek”, úgy itt is van bőven annyi Puzsér-lovag, akik esetleg egy sornyi GyU-t nem olvastak még soha, de miután a mester szarráoltotta, már soha nem is fognak.)

        Na, én leginkább ezek miatt gondolom azt, hogy ezért nem reagálnak rá a fanok érdemben, bár a Tolkien fandomban messze nem vagyok annyira jelen, mint pl. az animésben, ergo lehet, hogy ha nem is “nyílt kihívásként”, de így maguk között már legalább 5-6-szor átrágták, hogy “mekkora fasz ez, ha Tolkien kerül szóba…”, illetve hogy mikor és hol beszél baromságot a témában. 😀

      • Foma

        Kb. bennem is ez fogalmazódott meg, de te frappánsabban írtad le, mint én. 🙂

      • PashCutter

        “Ezek után mondjuk kíváncsi lennék, a brónikról vajon mi a véleménye, bár sejtem…”

        A MLP-ről nem tudom, mi a véleménye, de azt igen, hogy a Dragon Ball-t gyermeteg gagyinak tartja. Mondjuk én Puzsért egy Sailor Moon elé nem merném leültetni, nemhogy egy MLP elé. 😛

      • Foma

        Szerintem Puzsér kb. annyira megveti az egészet, hogy inkább tudomást sem akar venni róla. Pedig sok fanja biztosan elélvezne, ha elővenné a témát, és szétoltaná a bronykat. De közben meg lehet, úgy van vele, mint Szirmai, hogy inkább a közönségét választja, hogysem beleálljon olyanba, amit esetleg a saját követői között is sokan kedvelnek. Ami a Puzsér-SM dolgot illeti, ahogy észre vettem, úgy általánosságban sincs jó véleménye az animék iránt, szóval sanszosan tök mindegy, mit raksz elé, azt fikázni fogja.

        Péter: szerintem próbáld meg leszervezni. 😀 Azt biztos megnézném.

      • Foma

        Micsoda ez a Dudenbuch.blog? Pash, szerintem ne reklámozz inkább.

      • PashCutter

        Posztmodern nyelvezetet használó blog. A szerzője régen nagy Eszterházy-olvasó volt. Ne csodálkozz, ha nem értesz belőle semmit… 😀 MRA- és alt-right fórumokra direkt nem is linkelem az írásodat. Csak ilyen ártalmatlanabbakra. Sehova sem engeded a linket?

        (Egyébként ezt nem hízelgésből mondom, de eddig a te Puzsér-kritikád a legjobb. Annak ellenére, hogy még ezen is lenne mit csiszolni…)

      • Foma

        Nem igazán keltette fel az érdeklődésem az a blog. Viszont inkább ne linkeld sehova, mert még a végén ide szabadul néhány elvakult Puzsér fan is. 🙂

        Örülök, hogy tetszik a kritikám. 😀 A csiszoláson meg úgyis dolgozni fogunk a komment mezőben. De azért vannak itt más témák is. 🙂

  • Péter

    “A MLP-ről nem tudom, mi a véleménye…”

    Anno esett róla szó az egyik videójukban, legalábbis a figurákról. Ha jól rémlik, ott letudták annyival, hogy giccses, undorító, primitív. Amúgy bevallom, én lennék olyan geci, hogy egyből a mély vízbe dobnám, ha már lúd, legyen kövér alapon. =D Ecmajor, Junglepony munkássága után, szerintem elgondolkodna kicsit, az élet értelmén. =)

    • Titkos

      XDDDDDDDDD Megszeretni valszeg úgysem tudná a sorozatot, akkor meg tényleg miért is ne? XDDD

      • Foma

        Legfeljebb annyi értelme lenne, hogy meghallgathatnánk tőle egy újabb rage-performanszt.

      • Péter

        Mondjuk utána azért hozzátenném neki, miután jól ki hőbörögte magát, hogy: “Ja, és Robi, azt ugye vágod, hogy ettől még vannak ám itt keményebb dolgok is?” Mire Puzsér: “MICSODA?! AZT MONDOD BAZDMEG, HOGY ETTŐL IS VAN MÉG LEJJEBB?!?! HOVÁ SÜLLYEDÜNK MÁR LE BAZDMEG?!?! A CSATORNASZINT ALÁ?!?!”

        Csak mert igen, lehet hogy ezeknek az alkotóknak a művei húzósak, de még mindig nem explicitek. =) Oké, Ecmajornál akad pár, de az a normál lingerie artjai mellett, tényleg minimális.

    • Foma

      Gugli találatok alapján ez az Ecmajor meg Junglepony még egész lightosnak tűnik.

  • PashCutter

    Titkos: Itt már konkrétumokat is mond Puzsér, miként is képzeli el a Sétáló Budapestet. Mondjuk itt jó a kérdező két srác is.
    (https://www.youtube.com/watch?v=SGJmPsGssBI)

    • Foma

      Meghallgattam. Mondjuk a végén az a Hamiltonos kérdés felesleges volt. Amúgy érezhető, hogy kardinális kérdésekben többször ott helyben talált ki választ. Például, amikor feltették a kérdést, hogy oké, hogy kizárjuk a járműforgalmat, de az áruszállítással, tömegközlekedéssel, ott lakókkal amúgy mi lesz? Erre elég sok ökögés-makogás lett a válasz, mire kinyögött valami koncepciót. Amúgy nem tudom, mennyire értelmes ötlet a pesti oldalon is lezárni a rakpartot, de gyanítom, hogy nem gondolta ezt át eléggé.

  • PashCutter

    A JOBBIK és az LMP beállt Puzsér főpolgármester-jelöltsége és a Sétáló Budapest program mögé. Most nem dobálok linkeket; elég beírni a Google-ba, hogy “Puzsér”, “JOBBIK” és “LMP”

    Kicsit gondolkodtam a dolgon, és egészen másképp látom a főpolgármester-jelöltséget, mint néhány héttel ezelőtt. Továbbra is szimpatikus a Sétáló Budapest program, viszont úgy gondolom, a jelenlegi közegben ez nem azt fogja eredményezni, amit Puzsér meg néhány jó szándékú zöld polgár előre megálmodott. A “sárgamellényes” nacionalista robbanás eseménye szintén átértékelte bennem az egészet.

    Szerintem az LMP és a JOBBIK a következőek miatt támogatja a Sétáló Budapestet:
    – hogy átmentse magát a következő évekre is
    – hogy leváltsa Tarlóst, és ezzel gyengítse a FIDESZ-t
    – hogy az esetleges győzelem után pozíciókat foglaljon el a belvárosban
    – hogy a Sétáló Budapest végrehajtása mellett (vagy végrehajtása helyett) tovább munkálhasson az Isztambuli Egyezmény és a Migráns Kvóta élesítésén

    Jelen pillanatban azt látom, hogy ha Tarlós veszít, akkor a fővárosban (és így az egész országban) a nacionalista erők fognak veszíteni. Puzsér győzelmével pedig az anti-nacionalista és globalizációs erők fognak erősödni. Miközben az is előfordulhat, hogy magából a Sétáló Budapestből az esetleges győzelem után nem lesz semmi.

    Érzésem, hogy a Puzsér, ugyanúgy, ahogy Simicska kezében évekig, megint csak báb, amivel Tarlóst igyekszenek kiütni a nyeregből, és befoglalni a fővárost.

    Őszintén szólva: ha budapesti lennék, nem vidéki, és szavaznom kellene a főpolgármester-jelöltre, valószínűleg Tarlósra húznám be az X-et. Mert bár tényleg kellene egy zöld és polgári program az olyan Budapest-képpel szemben, ami úgy képzeli el a fővárost, mint betondzsungel, egymásra torlódó autók, szmogfelhő; de tartok tőle, hogy Puzsér győzelmével az újbaloldali brancs kerülne pozícióba.

    Továbbra is azt látom, centrumpolitika kialakítása lehetetlenség a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

    Te ezt hogyan látod, Foma?

    Ezt írta Puzsér a face-oldalára:

    “Ma dönt arról az LMP kongresszusa, hogy támogatják-e Puzsért. Robi az alábbi levelet juttatta el a küldöttekhez:

    Tisztelt kongresszus! Kedves küldöttek!

    Ma arról döntötök, hogy támogassátok-e a Sétáló Budapest programját és a jelöltségemet. Senkit sem szeretnék fárasztani azzal, hogy megismétlem azokat az érveket, amelyeket már számtalanszor elmondtam. Három szempontot mégis szeretnék megosztani veletek.

    • Ha olyan jelöltet akartok, akivel nem vállaltok kockázatot, aki rutinosan felmondja a szakpolitikai zsargont, akkor arra kérlek titeket, hogy ne engem válasszatok! Nem vagyok közlekedésmérnök, nem végeztem el a Politikusképző Egyetemet polgármester szakirányon, életem eddigi részében nem a befizetett adóból éltem, hanem adót fizettem be. Cégek felügyelőbizottságában, pártokon belüli és pártok közti intrikákban szerzett tapasztalattal, közgyűlési folyosókon és tanácstermekben elsajátítható szaktudással nem rendelkezem. Nem politikus vagyok, hanem civil: laikus, aki el tudja dönteni, hogy mekkora házra van szüksége a családjának, aki a szakértők érveit meghallgatva azt is el tudja dönteni, hogy akar-e napkollektort vagy hőszivattyút, akinek világos elképzelése van arról, hogy milyen legyen a hidegburkolat, és kerüljön-e úszómedence a kertbe, de nem tudja mindezt megtervezni, nem tudja elvégezni a villanyszerelési és burkolási szakmunkát – nem kőműves és nem műszaki ellenőr. Dönthettek úgy, hogy a járt úton maradtok, és választhattok valakit, aki magabiztosan előadja, hogy mindezekhez ért – s talán valóban ért is. De dönthettek úgy is, hogy visszatértek egy olyan elvi politikához, ahol a vezető nem egy kiváltságos elit tagja, hanem civil, aki az itt élőket képviseli, egy közülük, akinek víziója van, és aki irányokat szab.

    • Arra kérlek benneteket, hogy csak akkor támogassatok, ha ti is centrumot akartok építeni. Politikai otthont annak a harminc százaléknyi budapesti szavazónak, aki nem kér sem a Fideszből, sem a KDNP-ből, sem az MSZP-ből, sem a DK-ból, aki nem kér a szekértáborokból, a polgárháborúból, a sérelmi politikából, a véres és gyalázatos huszadik századból. Én ezt az ügyet szolgálom, és mindent el fogok követni azért, hogy ebbe a centrumba a Jobbik Magyarországért Mozgalmat és a Momentum Mozgalmat is integráljam. Nem azzal, hogy megfosztok bárkit is a maga rögeszméjétől, hanem azzal, hogy olyan politikai kultúrát építek, ahol a felek annak ellenére képesek az együttműködésre, hogy a világ húsz százalékáról mást gondolnak, a további nyolcvan százalékban – konkrétan a zöld politika, a jogállamiság, a közbiztonság, a szolidaritás és a nyugati orientáció kérdéseiben – azonban egyetértenek. Ez a centrum nem a baloldal és jobboldal közt félúton van, hanem a teljes politikai rendszer felett.

    • Azt kérem tőletek továbbá, hogy csak akkor támogassatok, ha győzni akartok. Nem megélni a vereségből, hanem igenis megverni Tarlós Istvánt, és eltakarítani Budapestről a Fideszt. Tudomásul kell venni, hogy ez nem fog menni az MSZP és a DK szavazói nélkül. Én nem akarok a régi baloldal pártjaival összefogni, de azt elvárom, hogy három egymást követő kétharmados vereség és az elmúlt hetven év után ne indítsák rám a jelöltjüket, álljanak be a centrum mögé, s ne megszállni és szétverni akarják azt. Egyvalamiről biztosíthatlak benneteket: én nem lépek vissza a javukra, én nem játszom el újra azt a korrupt komédiát, amelyet volt alkalmunk megtekinteni Kuncze Gábor, Bajnai Gordon és Karácsony Gergely előadásában egyaránt. A centrum pártjaitól ugyanakkor elvárom, hogy egyezzenek meg egy korrekt jelöltállítási koordinációban a régi baloldallal! Arra kérlek benneteket, hogy ne próbáljátok meg visszadobni a szocialisták arcába a gyalázatos áprilisi 27-3-as ajánlatukat! Arányos és tisztességes koordinációt várok el, amely biztosítja, hogy a Sétáló Budapest programjának többsége legyen a fővárosi közgyűlésben, a zöld és élhető Budapestnek pedig többsége legyen a kerületekben.

    Köszönöm, hogy megfontoljátok az ajánlatomat! Remélem, lehetőségünk lesz arra, hogy Magyarországot közösen a huszonegyedik századba vezessük!

    Puzsér Róbert
    független főpolgármester-jelölt”

    A szövegből látszik, hogy miközben Puzsér centrumpolitikát akar, nem szándékozik kirekeszteni a politikai diskurzusból egyrészt a rég lejáratodott ellenzéki pártokat, másrészt az újbaloldali szektát sem.

    • Foma

      Alapvetően nem nagyon foglalkoztat a pártpolitikai színtere az egésznek, kizárólag Puzsér viselt dolgaira fókuszáltam. A Sétáló Budapest koncepció önmagában érdekes elvi kérdés, de a köré szerveződő politikai taktikázás már nem különösen izgat, már csak azért sem, mivel kb. nem is számítottam másra.

      De, hogy egy kicsit hozzá is szóljak ehhez érdemben, számomra az volt meglepő, amikor Puzsér kirakta YT-ra a bejelentő videóját, hogy az LMP támogatja, de azért oda piszkított az orruk alá, hogy ha kell, simán hátba szúrja őket. A téma többi részét majd holnap nézném át abból, amit írtál, mert épp befejezni készülök a következő írásomat a blogra.

    • PashCutter

      Amúgy szerintem ez az egész polgármester-választás csak felerészben demokratikus. Mindenhol, minden településen. Mert milyen az, hogy a polgármestert megválaszthatod, a jegyzőt nem? Az mindenki előtt tiszta, hogy egy településnek két vezetője van: egy polgármester és egy jegyző. A polgármestert megválasszák a település lakói, a jegyző személyéről meg döntenek az önkormányzaton belül. Nem az lenne az igazán demokratikus, ha mind a polgármester, mind a jegyző személyéről az adott település lakói döntenének a választás során? Leginkább, hogy nem egy olyan szituáció van, ahol egy településen belül a polgármester és a jegyző egymás riválisai, az kihat az adott település életére (lokális politika), a lakók meg a helyzet orvoslására nem tehetnek semmit.

      • Foma

        „Továbbra is szimpatikus a Sétáló Budapest program, viszont”

        Számomra még mindig kétséges, hogy mennyire életképes az ötlet. Eleve egy elavult utcahálózatú városról van szó, aminek közlekedési lehetőségeit csak korlátozottan lehet fejleszteni. Ennek tükrében, számomra kérdéses, hogy mennyire jó ötlet egy jelentős részét kimetszeni a forgalom elől. Azért Pest belvárosa mégsem ugyanaz a kategória, mint a Budai vár. Főleg, hogy még a rakpartot is ki akarja vonni a forgalomból, aminek meg pont a forgalmi tehermentesítés lenne a lényege.

        „Szerintem az LMP és a JOBBIK a következőek miatt támogatja a Sétáló Budapestet”

        Nem nagyon folynék bele ebbe a kérdésbe, mivel nem értek hozzá, és nem is nagyon érdekel. Amit látok, az kb. borítékolható volt, már azelőtt is, hogy egyáltalán szóba került volna a dolog. Puzsér önmagában nem lenne képes polgármester választást nyerni, ergo adja magát, hogy társulnia kell valahova, még akkor is, ha függetlenként indul.

        A mögé álló pártok érdekei meg már pontosan ugyanazt a forgatókönyvet követik, mint az elmúlt közel harminc évben, szóval ebben sincs semmi újdonság.

        „hogy a Sétáló Budapest végrehajtása mellett (vagy végrehajtása helyett) tovább munkálhasson az Isztambuli Egyezmény és a Migráns Kvóta élesítésén”

        Azért ne durvuljunk. 🙂 Szerintem a történetben résztvevők egyike sem hisz abban, hogy nyerhet Puzsér a választáson.

        „Jelen pillanatban azt látom, hogy ha Tarlós veszít, akkor a fővárosban (és így az egész országban) a nacionalista erők fognak veszíteni.”

        Pontosan olyan borúlátóan látod ezt a dolgot, mint ahogy azon értetlenkedsz, hogy én miért hasonlítom a Rákosi-korszakhoz a jelenlegi állapotokat. Azért tartsuk szem előtt, hogy elég kicsi az esélye, hogy Tarlós veszítsen, amihez leginkább az kellene, hogy valamiért összevesszen a főnökséggel, és a Fidesz kihátráljon mögüle. Ha meg mégis veszít, akkor sem a nacionalizmus veszíti el egy fontos bástyáját, hanem a baloldal nyeri vissza régi állását. De nézhetjük úgyis, hogy ezzel a fővárost ítélik halálra, vagy legalábbis nehezebb helyzetbe, hisz a kormány simán dönthet úgy, hogy jó, akkor a vidékre fordítjuk a figyelmünket, újra kiélezzük a főváros-vidék ellentétet (amire azért volt már példa az elmúlt években is), meg megvonjuk a támogatásokat a városvezetéstől, stb. De ez is csak egy borúlátó, szélsőséges forgatókönyv lehetősége.

        „Miközben az is előfordulhat, hogy magából a Sétáló Budapestből az esetleges győzelem után nem lesz semmi.”

        Szerintem kb. 90% esély van arra, hogy legfeljebb csak részletei valósulnak meg, mivel az ellenzéki pártok ereje kevés lenne hozzá, hogy keresztül vigyék a dolgot (az akaratot most szándékosan hagyom figyelmen kívül), Puzsér egyedül megint csak kevés ehhez, szóval nagyban múlik a koncepció azon is, hogy a kormányban hányan érzik majd úgy, hogy legalább részben hagyni kellene a dolgot, mert mégis csak hasznos volna.

        „ha budapesti lennék, nem vidéki, és szavaznom kellene a főpolgármester-jelöltre, valószínűleg Tarlósra húznám be az X-et”

        Gyanítom, hogy én is oda tenném az X-et. De azért az is szempont nálam, hogy Tarlós azért tett is le az asztalra, és annyiban lelkiismeretesen végzi a munkáját, hogy azért volt már rá példa, amikor a kormány és a város érdekei ellentétesek voltak, akkor ő a várost képviselte inkább. Meg azért elég kemény küzdelmet vív azért, hogy a Demszky-éra alatt felhalmozódott szabálytalanságokért kirótt Uniós büntikből minél kevesebbet kelljen visszafizetnie a városnak. Ehhez képest Puzsér csak egy hangoskodó álmodozónak hat.

        „A szövegből látszik, hogy miközben Puzsér centrumpolitikát akar, nem szándékozik kirekeszteni a politikai diskurzusból egyrészt a rég lejáratodott ellenzéki pártokat, másrészt az újbaloldali szektát sem.”

        Mivel pontosan látja, hogy jelen helyzetben vagy feladja az elveit, ami számomra nem meglepő, vagy egyedül marad. Mondjuk az meglepőbb volt, hogy a YT-ra feltöltött videója hangvétele milyen volt, azzal, hogy belengette, amennyiben nem őt választják, úgy leszedi róluk a keresztvizet is. De erről már korábbi kommentemben tettem említést, ha jól emlékszem.

        „Amúgy szerintem ez az egész polgármester-választás csak felerészben demokratikus.”

        Na, ebbe se folynék bele, mert nem vagyok „ideológiailag elég képzett” hozzá.

      • PashCutter

        Ejha, nem is tudtam, hogy ennyire pozitív a véleményed Tarlósról! 🙂 Mondjuk én is kedvelem, szerintem is jó városmenedzser, vagyis polgármester 🙂 bár azért a retorikai képességein csiszolhatna még.

        Közben Gulyás Marcipán betámadta Puzsért, “rasszista-beszédmód” vádjával.
        (http://slejmshow.tumblr.com/post/181076174288/a-mai-atv-s-puzs%C3%A9r-interj%C3%BA-v%C3%ADzv%C3%A1laszt%C3%B3)

        Amire én reagáltam:
        (https://grafomanpali.blog.hu/2018/12/14/a_velemenyem_puzser_robert_rasszizmus_-arol)

      • Foma

        Az túlzás, hogy kedvelem, csak simán működőképes polgármesternek tartom. Vagy legalábbis nem akkora svihák, mint a Demszky és bandája volt. De külső szemlélőként persze egészen más képet láthatok róla, mint mondjuk egy helyi lakos, aki esetleg látja az árnyoldalait is. Ez pont olyan, mint amikor valaki ide jön Szegedre, és elkezdi dicsérni Botkát, hogy mekkora polgármester, mert ilyen szép a város, meg olyan beruházások vannak, stb. Aha, csak azt nem veszi észre, hogy hány régi, de műemléki védettséggel nem rendelkező házat romboltak le 2002 óta, azt sem, hogy a város tíz éve nem képes munkahelyet teremteni, hogy Botka folyamatosan megtorpedózta a lézerközpontot, amit végül kormányzati nyomásra kellett végül beengednie (ez miatt amúgy piros pont a Fidesznek), hogy az összes autógyár, ami Szegeden kopogtatott, nem talált nála meghallgattatásra, így mentek Győrbe, Kecskemétre, stb.

        Gulyás: beleolvastam, de csak az elejébe. Az első pár mondattal mondjuk szerintem még igaza is van. A reakciódba is belenéztem, de egyelőre nincs időm, meg energiám ilyenekre. A helyzet az, hogy részemről Puzsér személye volt mindig is a lényeg, nem a köréje fonódó slepp és politikai machinációk. Főleg, hogy azok Puzsér nélkül is elég kuszák ahhoz, hogy érdemben át lehessen látni. Én meg már ráuntam arra, hogy ezeket bogozgassam. Viszont, ha már így ajánlások, akkor alkalomadtán majd vess egy pillantást az elefántos cikkre is. 🙂

      • Foma

        Érdekes videó, de a vége nagyon naiv. Az eleje viszont egész jól összeszedi a lényeget. Persze, Index, szóval kellő forráskritikával érdemes szemlélni.

      • Titkos

        Most épp kevés az időm, de erre az Indexes “ha nem politizálsz, egy emberi szar vagy!” (mert burkoltan kb. ezt mondja) videóra reagálnék, igazából az egyik kommentelő leírta, amit én is gondoltam:

        “Számos értelmesebb elfoglaltság akad, mint nap mint nap politikával, közélettel foglalkozni. Ahelyett, hogy naponta elolvasod az Index Orbán-fóbiás cikkeit vagy a kormány-propaganda migránsügyi helyzetjelentéseit, játszhatsz a gyerekeiddel, vagy beszélgethetsz a rokonaiddal, barátaiddal. Tájékozódni nemcsak a médiából tudsz, ha nyitott szemmel figyeled a mindennapi életet körülötted, az is segít a véleményed kialakításában. Ha van kialakult véleményed, nem vagy köteles azt bárkivel is megvitatni. De elmehetsz szavazni a parlamenti/önkormányzati választásokon, és bárhogy szavazhatsz, hiszen lehet az a véleményed, hogy az országos politikában jól mennek a dolgok, de a helyi ügyekben kevésbé. Csak az újságírók képzelik azt magukról, hogy ők az “árnyék-kormány” és ezért naponta a politikán kell kérődzniük.”

        Leginkább ez. Röhej, hogy a balos fazon is a videóban egyből olyan dolgokra vezeti vissza az apolitikusságot, mint hogy az illető lusta, buta, vagy gyáva. Mi van, ha igen határozott véleménye van a dolgokról, épp csak nem ezen a témán pörög 24 órában, mert úgy van vele, hogy ehhez túl rövid az élete és akkor már sokkal hasznosabb dolgokkal is töltheti azt? Az meg szintén érdekes, hogy szerinte csak valami kizárólagosan magyar sajátosság, hogy ha feljön a politika, mint téma, akkor egyből “megmérgezi a hangulatot”. Gondolom a legutóbbi amcsi elnökválasztási kampányt pl. átaludta, ahol mind a Hillary, mind a Trump-fanok kígyót-békát anyáztak egymásra és meg voltak győződve arról, hogy ha a másik jelöltje nyer, akkor minimum eljön a Harmadik Világháború. A görög “idióta” szóval való példálózásához (amit egyébként nem először hallok balos szájából…), meg ahhoz, hogy a bevágott felvételek tetemes részében cigányokat, redneckeket és hasonlókat mutogat (velük azonosítva minden apolitikus embert), meg külön gratulálok, csak úgy megsúgom, hogy 90%-ban ezért vesztik el már sokadjára a választásokat, mert akármi is történik, ezt a “én az átlagember fölött lebegek hatalmas intellektuális tudásommal” egoizmust képtelenek levetkőzni, míg Orbán valóban tud úgy beszélni, olyan gesztusokat tenni, hogy az az egyszerű ember számára is szimpatikus legyen. (Mondom ezt úgy, hogy amúgy nem vagyok a fanja, ahogy ezt már párszor itt leírtam, de ebben pl. hülyére veri a balosokat.)

      • PashCutter

        Tudod, miért van ez, Titkos? Mert az emberek többsége igenis apolitikus, és ez nem tetszik a baloldalnak. Ezért aztán jönnek az ilyen arrogáns megnyilatkozások, hogy valójában az apolitikus, azzal, hogy elfordul a politikától, hátba döfi a a saját nemzetközösségét. (Egyébként az eleinte apolitikusnak induló, ma már két pofára balliberális szinten politizáló Kétfarkú Kutyák is kezdik megütni ezt a szintet.) Hozzáteszem, mi magyarok elég gyerekcipőben járunk apolitikusság terén. Állítólag Japánban 90%-a szarik a politikára.

        “csak nem ezen a témán pörög 24 órában, mert úgy van vele, hogy ehhez túl rövid az élete és akkor már sokkal hasznosabb dolgokkal is töltheti azt?”

        Nekem mind a rokonságban, mind a haveri körben vannak olyanok, akik szinte minden nap politizálnak; nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba náluk a politikára. Olyan szinten rá vannak függve, hogy az már valahol félelmetes.

      • Titkos

        “Tudod, miért van ez, Titkos? Mert az emberek többsége igenis apolitikus, és ez nem tetszik a baloldalnak. Ezért aztán jönnek az ilyen arrogáns megnyilatkozások, hogy valójában az apolitikus, azzal, hogy elfordul a politikától, hátba döfi a a saját nemzetközösségét. (Egyébként az eleinte apolitikusnak induló, ma már két pofára balliberális szinten politizáló Kétfarkú Kutyák is kezdik megütni ezt a szintet.) Hozzáteszem, mi magyarok elég gyerekcipőben járunk apolitikusság terén. Állítólag Japánban 90%-a szarik a politikára.”

        Na igen, valahogy sejtettem, hogy ez is erősen belejátszik a dologba, főleg, hogy ezt a “POLITIZÁLJ, TE SZAR!” agitációt kb. csak 2010 óta hallom ennyire masszívan és hogy-hogy nem, szinte mindig csak balosoktól. Hát akkor (haverom poénját kölcsönvéve XD) azt hiszem, nincs más hátra, mint hogy holnaptól belépjek a Pax Hungaricába, remélem azt már Indexék is kellően markáns politikai lépésnek fogják tartani és nem basztatnak a továbbiakban ilyesmikkel. 😀 XDDDDDDDD

        “Nekem mind a rokonságban, mind a haveri körben vannak olyanok, akik szinte minden nap politizálnak; nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba náluk a politikára. Olyan szinten rá vannak függve, hogy az már valahol félelmetes.”

        Hát ööö….részvétem. 😀 Nekem Facebookon is elég hallgatnom az ilyesmit, még sok is. Most 1-2 percre ugrottam fel megnézni pl., hogy mik a falamon az újdonságok tegnap óta, ez alatt többek között ilyenek jöttek szembe, mint: “Quimby – Forradalom -> Az utolsó két sor nagyon aktuális!”, illetve: “All I want for Christmas is democracy!”. Mindezt úgy, hogy ezek csak random ismerősök, semmiféle “Gulyás Marci fanok klubja”, vagy egyéb balos csoportosulásnak nem vagyok a tagja. (Meg amúgy jobbosnak sem, ha már itt tartunk.)

      • PashCutter

        “holnaptól belépjek a Pax Hungaricába”

        Az már megszűnt. 😀 Úgy hallom, az Erő és Elszántság is bezárta kapuit. De van helyette Betyársereg. Bár az ember minek lépjen be bármelyik szélsőjobb szervezetbe, amikor a Mi Hazánk, az egykori JOBBIK mintájára, elszívja előlük a levegőt. Az Erő és Elszántság-ból mennek át a Mi Hazánkba, a Betyársereg meg mintha a Mi Hazánk egy leányvállalata lenne… Mindegy, ez csak eszembe jutott az egykori PHM kapcsán.

        “Quimby – Forradalom -> Az utolsó két sor nagyon aktuális!”

        Jaj, ez de modoros! 😛

      • Foma

        Fogok reagálni a kommentekre, de jelenleg el vagyok havazva, nincs energiám még írni is. Hétvégén mindent pótolok.

      • Foma

        Végre jutott időm ide is. Szóval akkor az Index videója kapcsán:

        Kezdjük azzal, hogy felületesen néztem meg a videót, most kicsit újra belelestem. Mindattól függetlenül, ahogy vélekedtek róla, szerintem a videó eleje még érdekesnek mondható. Persze, utána nézve az “idióta” szó etimológiájának, látszik, hogy nem vették a fáradtságot a szó értelmének pontos feltárására. Szóval álljon itt a Magyar etimológiai szótár vonatkozó cikke:

        https://www.arcanum.hu/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/i-i-F266A/idiota-F2686/

        Titkos:

        “Leginkább ez. Röhej, hogy a balos fazon is a videóban egyből olyan dolgokra vezeti vissza az apolitikusságot, mint hogy az illető lusta, buta, vagy gyáva.”

        A meglátásod amúgy, így visszanézve a videót, jogos. Bár szerintem a videó vége az, ami valóban fárasztó, az elején még inkább mondanám amolyan ismeretterjesztő szándékúnak. Persze, az, hogy jó médiáshoz méltón, itt is az “utca embere” címszó alatt, bevágnak egy rakat kotonszökevényt, akik, ha kinyitják a szájukat, a nézőnek is zuhanni kezdt az IQ-ja, már meg sem lepő, de egyben valóban célirányosan torzító, hisz ezekkel társítja az apolitikusságot.

        Lustaság, és gyávaság, mint apolitikusság vádja, valóban felületes érvelés. Valahogy nem hajlandóak észrevenni, hogy nincs alternatíva, ami mellé beálljon az ember, szóval az egyetlen opció a tartózkodás. Az emberek már belefáradtak abba, hogy akármelyik pártot is választják meg, annak ugyanaz lesz a vége, a nép szív, a kormány szétlopja az országot, plusz valójában még csak nem is képviseli a nemzetet. Az MSZP-SZDSZ gyáva módon lefeküdt a Nyugatnak, meghunyászkodtak ott is, ahol nem kellett volna, így azt mutatták kifelé, hogy velünk, magyarokkal bármit meg lehet tenni. Meg is tették (azért a legintenzívebb magyar-ellenes atrocitások a környező országokban, illetve a diplomáciai viharok zömmel az ő kormányzásuk alatt történtek). A másik oldal, a Fidesz meg hitelteleníti, lejáratja az országot a folyamatos kurucoskodással, nem csak ott áll ki a nép érdeke mellett, ahol valóban kell, hanem mindenbe belemagyarázza, hogy bele kell állni a témába.

        Na, ebből van az apolitikusok többségének elege, szerintem.

        “Mi van, ha igen határozott véleménye van a dolgokról, épp csak nem ezen a témán pörög 24 órában, mert úgy van vele, hogy ehhez túl rövid az élete és akkor már sokkal hasznosabb dolgokkal is töltheti azt? Az meg szintén érdekes, hogy szerinte csak valami kizárólagosan magyar sajátosság, hogy ha feljön a politika, mint téma, akkor egyből “megmérgezi a hangulatot”.”

        Na ja. Mondjuk azt nem is nagyon tudom megérteni, hogy miért kell egyeseknek 24 órában ekörül kattogni. Persze azt meg nem veszik észre, hogy attól, hogy valaki apolitikus, még van véleménye a világról, ahogy írtad is. Csak azért nem látja értelmét ezt kifejteni, mert aki meg ebben akar mozogni, az jellemzően fekete-fehéren akarja látni a világot, és hitvitát csinálni a témából, mindenképp lándzsatörést követelve valamelyik politikai oldal mellett. Ahhoz viszont nincs viszonyítási alapom, hogy más országokban mekkora arányú az apolitikusság, de ez a “nemzeti sajátosságunk” duma tényleg eléggé csúsztatós dolog, főleg, hogy a csávó nem nagyon veszi figyelembe, hogy mi vezetett el ide. Emlékszem, még a 90-es évek elején, megkérdeztem osztálytársamat (alsó tagozatosok voltunk), hogy náluk milyen a pártállás? Azt mondta, hogy a szülei el se mennek szavazni, mert nem hisznek a dologban, és ő sem fog. Azóta is tartja magát ehhez. Szóval az apolitikusság részben családi hagyománynak is nevezhető, legalábbis bizonyos esetekben. Meg tudom érteni őket is, bár ezen akkoriban csodálkoztam. Főleg, mivel a 90-es évek eleje még egy annyira naiv periódusa volt a társadalomnak, hogy még őszintén lehetett hinni a nagy ígéretekben. Jó, osztálytársam apja taxis volt, emellett hivatásos katona. Látta a dolog mindkét oldalát.

        “90%-ban ezért vesztik el már sokadjára a választásokat, mert akármi is történik, ezt a “én az átlagember fölött lebegek hatalmas intellektuális tudásommal” egoizmust képtelenek levetkőzni, míg Orbán valóban tud úgy beszélni, olyan gesztusokat tenni, hogy az az egyszerű ember számára is szimpatikus legyen”

        Megint csak, jah. Mondjuk azért ehhez még hozzájárul ez a huzavona, adok-kapok taktikázás, hogy akkor most össze kéne fogni, meg nem is, ki hova kerüljön, ki hova lépjen vissza, stb. Plusz ez a programnélküliség, hogy egyetlen célunk, hogy le kell váltani a Fideszt, ez nem igazán nyeri meg a népet. Anno Orbánék ezzel a retorikával bucira tudták verni 2010-ben az MSZP-SZDSZ-t, de ott a kormányzó koalíció kellőképp a kardjába dőlt, hogy megtehesse, Orbánéknak nem nagyon kellett megerlőltetniük magukat hozzá. A 2010-es évek elején jót derültem, amikor jöttek egyesek azzal, hogy Orbán nem ezt ígérte. Erre mondtam, hogy könyörgöm, Orbán semmit nem ígért. Az volt a teljes kampánya, hogy a komcsikat le kell cserélni. Ezt teljesítette.

        Pash:

        “Ezért aztán jönnek az ilyen arrogáns megnyilatkozások, hogy valójában az apolitikus, azzal, hogy elfordul a politikától, hátba döfi a a saját nemzetközösségét.”

        Ja, mert nemzetközösségről amúgy azonnal megfeledkezik a baloldal, amint hatalmon van. 🙂 Mondjuk azt is elég gyakran puffogtatják, főleg választások körül, hogy aki nem szavaz, az a rosszra szavaz (legyen az épp a Fidesz, vagy a baloldal, tök mindegy). Szerintem meg aki nem szavaz, az mondjuk 60%-ban elégedetlen a kínálattal, így tartózkodásával nyilvánít véleményt, a maradék 40% az, aki tényleg leszarja az egészet, és úgy van vele, hogy tök mindegy ki lesz hatalmon, vagy épp azt gondolja, hogy úgysem az ő voksa lesz a meghatározó. Valóban vannak ilyenek is szép számmal, csak épp az index videó ezt hangsúlyozza ki, sajnos.

        Persze, ha a valódi politikai korrektséget számon lehetne kérni rajtuk (most nem a közgúny kifejezésre gondolok), akkor nem is lennének baloldali hír felület, hanem valódi független média lennének, ami meg ugye nincs hazánkban, mert van Fidesz média, van balmédia, meg vannak a hírértékkel ténylegesen nem rendelkező, már fake-news kategóriába sorolható felületek (amelyek szinte kizárólag összeesküvés elméletekkel jönnek). Persze, ez is leegyszerűsétés, és általánosítás, de nem célom szakcikket írni a témában.

        “Állítólag Japánban 90%-a szarik a politikára”

        Na az komoly. Mondjuk, ahogy elnézem a japán politikai rendszert, majdnem érthető is. Teljesen átláthatatlan, hogy most kinek is kellene a kormányt alakítania, ráadásul rendre cserélődnek a vezető politikusok. Az a csoda, hogy az ország gazdasága még nem roppant bele abba a belpolitikai fejetlenségbe, ami ott van. Meg szerintem ebben az is szerepet játszik, hogy csak pár évtizede van általános választó jog Japánban, meg ez a munkamorál megöli mindenkiben a politikai aktivitásra való hajlamot (lehet, a túlóra törvény is ezt tűzi ki célul 🙂 ).

        Titkos:

        “Nekem Facebookon is elég hallgatnom az ilyesmit, még sok is.”

        Ó, a drága face. 🙂 Ömlik belőle, de rendesen. Csak sajnos, én is tapasztalom itthon is, IRL a politikát. És már kurvára unom, amikor unokanővérem férje nyomja az idiótaságait, amiket amúgy zömmel összeollózott a sajtóból, és nulla saját gondolattal adja vissza. De a kedvencem tőle, hogy megkérdezi, nem voltam tüntetni? Apám visszakérdezett, hogy ő miért nem volt? Erre, “akkor elveszik a nyugdíjamat” volt a válasz. Ja, az én faszommal verné a csalánt, de ő nem áll bele a dologba, mert ahhoz gyáva.

        Pash:

        “Úgy hallom, az Erő és Elszántság is bezárta kapuit.”

        Akkor ezért látom gyakrabban ismerősömet Szegeden. Na, ő nagyban tolta ezt az Erő és Elszántságot, még a tatabányai ágnak amolyan erős-embere is volt (azt hiszem képviselő jelöltségig nem jutott).

    • PashCutter

      „Szóval álljon itt a Magyar etimológiai szótár vonatkozó cikke.”

      Eleve két olyan jelentést is bead, amelyek ellentmondanak egymásnak. A „gyengeelméjű ember” és a „tájékozatlan ember” – a gyengeelméjű és a tájékozatlan nem ugyanaz. Mégis mindkét értelemben használatos. „Hülye ez a matematikához” – vagyis tájékozatlan, kontár a matematika tudományában vs. „Hagyjad, segghülye” – vagyis nem kell vele érdemben foglalkozni, mert gyengeelméjű.

      Közben megnéztem a videót, és kénytelen vagyok Titkossal egyetérteni. Legalább arra ügyelt volna ez az arrogáns fasz, hogy elrejtse a saját politikai véleményét. De nem! időnként bevitt némi „balhorgot” a jobboldalnak (azon belül is a NERsevikeknek), miközben a baloldal vagy az ellenzék viselt dolgairól alig ejtett szót (a végén felemlegetett néhány amúgy bagatell hibát, de ennyi). Az ál-civil szervezetek mosdatása külön tetszett: a TASZ-szal és társaival nem az a baj, hogy civil ügyeket képviselnek a hatalommal szemben, hanem az, hogy a balliberális ideológia és politika mentén képviseli a civil ügyeket, kizárólag egyetlen hatalommal szemben, ami a NER. A srác eleve szart az objektivitásra, miközben elmondta: az apolitikus hozzáállás tossz, tetszik érteni?! Az politikusság rossz, értem?! Mondjuk, mit várjon az ember egy balliberálistól? Abba már bele sem merek menni, amit Titkos fentebb tárgyalt: miszerint a csávónak valószínűleg nem magával az apolitikus gondolkodással van baja, hanem azzal, hogy az emberek többsége nem balliberális módon politizál. De a balliberális szubkultúra/szekta már csak ilyen: intoleráns, a maga módján kirekesztő.

      Phú, de hazug ez a videó! Fel is basztam magam!… Az a magyar rideg valóság, hogy az SZDSZ pusztulásával nem halt vele együtt a balliberális szubkultúra. A balliberális szubkultúra él és virul – áthatja, és ezáltal gyengíti és bénítja egyrészt az ellenzéki politikát, másrészt a civil szférát. A balliberális szubkultúra viszont nem csupán mérgez, de még le is szidja az emberek tömegeit az apolitikusságuk miatt – miközben ő maga az egyik legfőbb felelőse az apolitikus mentalitás elterjedéséért a társalomban.

      “Mi van, ha igen határozott véleménye van a dolgokról, épp csak nem ezen a témán pörög 24 órában, mert úgy van vele, hogy ehhez túl rövid az élete és akkor már sokkal hasznosabb dolgokkal is töltheti azt?”

      Jelen pillanatban épp hogy csak beleszagolok a politikába. Egy kevés fórumozás, meg néha meghallgatom/megnézem Puzsérnak néhány anyagát (hogy a témánál maradjunk!:D) – de ennyi. Mostanában, az ünnepi készülődés meg a haverokkal lógás mellett, beat és rock zenét hallgatok, ezzel párhuzamosan meg olvasgatok ezt-azt a beat és a hippi mozgalomról, meg a 60-as és 70-es évek szubkultúráiról. Igazából a jelenlegi politikai szarakodás (hogy Kunhalmi Ágnes milyen műesést produkált, meg egyebek), szinte alig érdekelnek.

      • Foma

        ” A „gyengeelméjű ember” és a „tájékozatlan ember” – a gyengeelméjű és a tájékozatlan nem ugyanaz. Mégis mindkét értelemben használatos”

        Jó, azért ismerjük el, bármelyikünk hajlamos egy tájékozatlan, műveletlen embert gyengeelméjűnek kezelni. Szóval, bármennyire is nem szinonimái egymásnak, mégis előfordul, hogy akként kezeli az ember a kettőt, akár tudattalanul is.

        “A srác eleve szart az objektivitásra, miközben elmondta: az apolitikus hozzáállás tossz, tetszik érteni?!”

        A sajtó és az objektivitás az utóbbi időkben olyan ritka párosítás, mint a tigris és az oroszlán közös kölyke.

        “Jelen pillanatban épp hogy csak beleszagolok a politikába. Egy kevés fórumozás, meg néha meghallgatom/megnézem Puzsérnak néhány anyagát (hogy a témánál maradjunk!:D) – de ennyi.”

        Így is messze többet foglalkozol vele, mint én. 🙂 Szerintem nem egészséges ennyire beleásnod magad ebbe, de te tudod. Mindenkinek meg van a maga érdeklődése, hobbija, én inkább maradok a kockaságoknál.

        “beat és rock zenét hallgatok, ezzel párhuzamosan meg olvasgatok ezt-azt a beat és a hippi mozgalomról, meg a 60-as és 70-es évek szubkultúráiról”

        Na, ez egy érdekes téma. Anno, mikor készültem az orosz szakdogára, én is elolvastam egy-két könyvet, főleg a zenei fejlődések kapcsán, hogy valamennyire képben legyek azzal, mi ment nemzetközileg, amíg a Szovjetunióban kialakult a rock zene. 🙂 Na, az is egy érdekes sztori volt.

      • PashCutter

        “valamennyire képben legyek azzal, mi ment nemzetközileg, amíg a Szovjetunióban kialakult a rock zene. 🙂 Na, az is egy érdekes sztori volt.”

        Erről is lesz egy cikked?

      • Foma

        Még semmit sem tudok ezzel kapcsolatban ígérni. Gondolkodtam rajta, de nem vagyok benne biztos, hogy ha beígérem, meg is tudom tartani. Főleg, hogy olyankor görcsös kényszert érzek rá, hogy megcsináljam, és akkor a minőség is olyan lesz. Inkább maradjunk annyiban, hogy talán lehet lesz ilyen téma is.

  • FInn-ugar

    Szóba került, hogy mit gondolna Puzsér a Pónis sorozatról. Következzen egy fiktív Puzsér-monológ (ebben benne van Tolkien-fóbia is):

    “Megnéztem a My Little Pony 2010-ben indult szériáját, ezt kultúra elleni rikító merényletet – nem sokkal jobb a Gyűrűk ura ocsmány és banális világánál.

    Celestia hatalomgyakorlása nem felel meg a polgári centrum eszméinek – a Holdba fagyasztás ellenkezik a humánummal. A kevés számú ellenzéki szabadgondolkodót a hatalom kővé dermeszti.

    AZ MLP egyetlen pozitív, eredeti szereplője a kreatív városterverző, Discord. Discord megbecsüli barátait és szövetségeseit: soha, semmilyen körülmények mellett nem állna Lord Tirek mellé, bármilyen ajánlatot is kapjon. Ebben is hasonlít egy ideális főpolgásmesterre.

    Mi van? Nem tetszik a kritika, fikázók? Kicsi Spike-ok, nem akartok felnőtt sárkányok lenni? Húzzatok vissza Pónifalvára, lóbaszók!

    Na, megyek hugyozni, köcsögök. Felbasztátok az agyam, lóbaszók!”

    • Foma

      Gondolkodtam egy jó ideig, hogy ezt átengedjem-e. Egyrészt egyáltalán nem sikerült a humor, másrészt ez még Puzsérhoz is méltatlan. Eleve nem hasonlítana össze egy kislányoknak készült rajzfilmsorozatot egy GyU-val. Az meg hab a tortán, hogy ha még trollkodna, sem mondana ilyeneket. Még úgy sem feltételezem róla, hogy kapásból az első ellenfél, Nightmare Moon, aka Luna karaktere lényegét sanszosan pont annyira nem tudná értelmezni, ahogy most így felvázoltad.

      • Finn-ugar

        Kellemes ünnepeket, ha már erre járok! 🙂

        “ha még trollkodna, sem mondana ilyeneket”

        Lehet, hogy egyes helyeken erősen fogalmaztam, de Puzsér pontosan így viselkedik. Az egyik cikkében sikeresen összemosta az inceleket, az antifeministákat és a gamereket. Puzsér szerint (aki megrekedt a kilencvenes években) a videójátékok gyilkossághoz vezetnek.

        https://magyarhang.org/publicisztika/2018/11/22/a-kozossegi-gyulolet-nem-jatek/

        Szóval ha így viszonyul a képregénykedvelőkhöz és a gamerekhez, el lehet képzelni, hogy hogy gondolkodna azon férfiakról, akik egy lányok számára készült rajzfilmért rajonganak.

      • Foma

        “Kellemes ünnepeket, ha már erre járok!”

        Köszi. Viszont! 😀

        Puzsér eléggé megrekedt a 90-es években, ebben egyet értünk. Bár szerintem inkább a 80-as évek vége, 90-es eleje szinten, még az Űrgammák előtt. Amúgy annyira inkoherens az álláspontja bármi ilyen szubkultúrás témában, hogy kb. az ellenkezőjét is ki lehet nézni belőle annak, amit várnánk tőle egy-egy témában. Ettől függetlenül, szerintem annyira jelentéktelennek, marginálisnak tartja az MLP-t, vagy annak rajongóit, hogy nem tartja érdemesnek arra, hogy fárassza magát a “kritizálással”.

        Beleolvastam a cikkbe. Hát, Puzsér is képes bármibe belelátni, belemagyarázni a politikát. Oké, hogy az általa említett videóban a leírása alapján, a játékos gyaníthatóan politikai álláspontját fejtette ki, de ha Puzsér csak addig tud eljutni, hogy ezt kihangsúlyozza, ahelyett, hogy azzal foglalkozna, hogy vajon miért jutottak el sokan odáig, hogy egy virtuális feministát bestiálisan meggyilkolnak, akkor lényegében szembe köpte saját magát, és tíz éve mantrázott nézeteit.

      • PashCutter

        Boldog Új Évet, Új Esztendőt! 🙂

        “lényegében szembe köpte saját magát, és tíz éve mantrázott nézeteit.”

        Puzsér már jó ideje a balliberális szubkultúrán belül képzeli el a centrumpolitika létrehozásának lehetőségét. Az talán csak a naivok és a tájékozatlanok számára nem evidens, hogy az SZDSZ haldoklása közben nem vitte magával a balliberális szubkultúrát az enyészetbe – nem, az itt van velünk, meggyengítve a civil szférát, megfullasztva az undergroundot és kinyírva az ellenzékiséget. Puzsér annyira nem naiv és tájékozatlan, hogy ezzel ne legyen tisztában, annyiban viszont igen, hogy ebben a balliberális fertőben várja a centrum megszületését. Először a (balliberális) LMP-n belül, majd a(z érdekből balliberássá avanzsáló) Simicska-birodalom szolgálatában a(z érdekből balliberássá avanzsáló) JOBBIK-on belül, most pedig a balliberális pártoktól várja el, hogy álljanak be a főpolgármesteri programja, a Sétáló Budapest mögé. Az egy dolog, hogy ezzel Puzsér magát is karaktergyilkolja, szinte folyamatosan, de önmagában is hiteltelenné és lehetetlenné teszi a centrumpolitika kialakítására tett kísérletet. Elmondása szerint a Momentumtól, az LMP-től és a JOBBIK-tól várja, hogy átalakuljanak centrumpártokká – ami ritka nagy bullshit. Ennyi erővel a DK-tól is elvárhatná a centrumosodást.

      • Foma

        “Boldog Új Évet, Új Esztendőt!”

        Köszi. Neked is.

        Ami Puzsért illeti, maradjunk a kulturális balfaszságainál. Ez a játszmázás és huzavonázás a pártokkal ugyanaz a forgatókönyv, mint a tavalyi parlamenti választás előtt, csak akkor Botka volt a húzó név. Puzsér meg belemegy ugyanabba a hülyeségbe. Ezzel lényegében eladja a maradék becsületét is. A többi nem érdekel.

        SZDSZ: Alapvetően a párt szellemisége sose halt ki, ezzel szerintem is a többség tisztában van. Talán csak marginálisabbá vált a hangjuk Magyarországon. Csakhogy a szadesszal nem is az ideológia volt a fő gond, hanem pont az elvtelenségük, a hatalomért bármit feladó, gerinctelen magatartásuk. Sajnos ezt is tovább örökítették, de igazából minden politikai pártba.

      • Finn-ugar

        “annyira jelentéktelennek, marginálisnak tartja az MLP-t, vagy annak rajongóit, hogy nem tartja érdemesnek arra, hogy fárassza magát a “kritizálással”.”

        Ehhez képest az MLP-hez köthető az egyik legnépszerűbb szubkultúra, már ami a posztok, videók, fan artok mennyiségét illeti. Csak az nem hallott a rajzfilmsorozatról és a bróni közösségről, aki barlangban élt.

        A 2016-os elnökválasztás idején valósággal elárasztották a netet a politikai átköltések (pl. a Trixie for President :), látható, hogy a pónis mémek száma megközelítette a Star Wars-mémekét.

        “Puzsér eléggé megrekedt a 90-es években, ebben egyet értünk. Bár szerintem inkább a 80-as évek vége, 90-es eleje szinten, még az Űrgammák előtt.”

        Puzsér abban a környezetben szocializálódott, mely mélyen rajzfilmellenes és képregényellenes. Pár éve kijött Az ember tragédiája rajzfilmváltozata, amit egy idősebb ismerősem nehezen fogadott, szerinte “Madách művét meggyalázták”.

        “Amúgy annyira inkoherens az álláspontja bármi ilyen szubkultúrás témában, hogy kb. az ellenkezőjét is ki lehet nézni belőle annak, amit várnánk tőle egy-egy témában.”

        Én Puzsérból simán kinézem, hogy összekeverje Twilight Sparkle-t a vámpíros Twilight-szériával, mert Puzsértól ezt szokhattuk meg. Az MLP-fandom pedig csendben hallgatna, hogy “oké, folyton hülyegséget mond a Robi, de ne huzigáljuk a bajuszát feleslegesen, mert páros lábbal szállna bele a rajongókba.”

      • Foma

        Hidd el, nagyon sokan vannak, akik azt se tudják, hogy egyáltalán létezik a rajzfilm sorozat. Nem, hogy a köré rendeződött szubkultúrával foglalkozzanak. A másik meg, hogy vannak, akik, ha tudnak is róla, de úgy vannak vele, hogy minek foglalkozzanak ezzel, ha nem érdekli őket. El tudom képzelni, hogy Puzsér is így van vele.

        Jó tudni, hogy van rajzfilm Az ember tragédiájából. Ezt majd megnézem.

        Jó, a két Twilight összekeverése valóban poén lenne, de azért ez már erőltetett és tudatos lenne, ami végeredményben bénán hangzana.

        Sztem az MLP rajongók zöme inkább azt mondaná: “oké, hülyeségeket mond, de ezzel is felesleges foglalkozni”.

      • Finn-ugar

        “Hát, Puzsér is képes bármibe belelátni, belemagyarázni a politikát.”

        A legdurvább, hogy Puzsér ezt a sztorit IS másoktók lopta. A történet eleve adott volt, akárcsak a feminista értelmezési keret:

        https://www.theguardian.com/games/2018/nov/08/red-dead-redemption-2-calls-to-ban-violence-against-women-in-games-are-too-simplistic

        Ezek után Puzsér képes azt állítani, hogy “véletlenül” akadt a videóra, miközben a nyugati médiából értesült az esetről. Aztán a saját véleményeként tálalja a külföldi cikkek gondolatmenetét. 🙂

        És ez az ember akar Budapest főpolgármestere lenni.

      • Foma

        Na igen, azt én sem hinném, hogy nem tudatosan keres ilyen videókat, már csak azért is, mivel amúgy is ekézi a gamereket.

      • PashCutter

        “Az MLP-fandom pedig csendben hallgatna, hogy “oké, folyton hülyeséget mond a Robi, de ne huzigáljuk a bajuszát feleslegesen, mert páros lábbal szállna bele a rajongókba.”

        Szerintem ez történt meg a Tolkien-szubkult kapcsán. Puzsér úgy állította be a Gyűrűk Urát (sőt Tolkien munkásságát), mintha egyenértékű lenne egy “Szürke 50 árnyalatá”-val és a Twillight-regényekkel: magyarán egy értéktelen ponyva, fércmű. A Tolkien-szubkult (amely egyébként Kornya Zsoltot valósággal meglincselte a neten a “MIÉRT VAN ELEGEM TOLKIENBŐL?” c. cikkéért) némán tűrte ezt. S bár Titkos elég frankón megvédte ezt az álláspont (mármint a Tolkien-szubkult hallgatását), én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy jobb lett volna, ha megszólal, és rámutat Puzsér ebbéli műveletlenségére és igénytelenségére. A hallgatás azért is kínos, mert Tolkien munkássága, hiába fantasy, szépirodalomnak is számít, és azért egy szépirodalmi mű betámadása azért elég barbár tevékenység, legfőképp egy a közvéleményt alakító véleményvezérnél. De sem a Tolkien-szubkult, sem a magas irodalom képviselői nem vették bírálat alá Puzsér Tolkien-kritikáját. Hallgattak. Szerintem nem kellett volna. Ott, abban a pillanatban műveltség tekintetében helyre lehetett volna rakni a nagy pofájú Puzsért.

        “És ez az ember akar Budapest főpolgármestere lenni.”

        Mert aztán a többi polgármester intellektuális szempontból rendben van, mi? 😛 Kósa Lajos is volt Debrecen polgármestere. 😛 Ja, hogy ő fideszes, és ezért barát. Az más. 😛

        Amúgy Finn-ugar, én úgy veszem észre, te szinte vágysz arra, hogy Puzsér következő áldozata az MLP legyen (mondjuk a Marvel után). Mert akkor Péter és Foma biztos cikket írna Puzsér hülyeségeiről, az MLP-fandom meg dobálná Puzsérra a romlott paradicsomokat a különféle fórumokon – te neked meg ez okozna valami rettentő élvezetet. 😛 Én meg azt mondom, örüljünk annak, hogy Puzsér a Tolkien-életműn való taposás és a Marvel-univerzum bekóstolása után nem ugrott neki az MLP-fandomnak. A lassan szociopata vonásokat felvevő Puzsér (ugyanis az, hogy áldozatokat keres a soron következő fikázáshoz, verbális késeléshez, szociopata vonás) maradjon csak meg a politika és a bulvár szereplőinek a becserkészésénél.

        “Hidd el, nagyon sokan vannak, akik azt se tudják, hogy egyáltalán létezik a rajzfilm sorozat.”

        Bár nem teljesen a tárgyhoz tartozik, de én azt veszem észre, hogy azért van egy erőteljes változás az értelmiségnek a popkulturához való viszonyulásában. Persze ennek történetének ismertetése és a folyamat analízise messzire vezetne, ezért csak pár megjegyzés ehhez. Ahogy én látom…

        Régebben az volt a szituáció Magyarországon, hogy a balliberális szubkultúra nyitott volt a popkultúrára, addig a jobboldal nem. Jó, itt is voltak defektusok pl. a balliberális értelmiség is sokáig osztozkodott a jobboldal fantasy-ellenességében; vagy bizonyos balliberális értelmiségiek megvetően nyilatkoztak az animekről, nem egyszer felszínesen egyenlőséget téve az animék és a hentai közé. 😛 De a balliberális szubkult mindig is nyitottabb volt ezen a téren, mint a jobb.

        Most már ez is változott valamicskét. Ugyanis a jobboldalon is már megindult egyfajta közeledés a popkultúra felé. Na persze érdemes itt sem általánosítani.

        – Mert azért maradt egy eléggé konzervatív réteg itt is, mint pl. a Magyar Napló és a Magyar Krónika körül tömörülő értelmiség, amelyben az öregek még mindig autoriter vezetők, az alárendelt fiatalok pedig készségesen követik őket; és még mindig úgy gondolják, hogy Wass Alberttel, Jókai Mórral, Fekete Istvánnal, Móricz Zsigmonddal, Németh Lászlóval, hazaszeretetről és a régi értékekről írogató erdélyi költőkkel, népzenével és néptánccal kell megfogni a mai fiatalokat (hogy ennyire nem ismerik a mai fiatalságot, elég gáz); közben ellenszenvvel viseltetnek a fantasy, a sci-fi, az anime, a rock és egyéb popkulturális jelenségek iránt.

        – De a kultúrpolitikájában merevül konzervatív réteg mellett kifejlődött egy kulturális téren sokkal nyitottabb jobber értelmiségi kör is, ami pl. a Századvég és a Kommentár körül csoportosul (meg a Mandiner, 888 és Pesti Srácok körül), Itt már olyan jobberek vannak, akik nyitottak a popkultúra olyan elemeire, mint a rock, a diszkó, a fantasy, az anime. Most mondhatnék személyes példákat is, de felesleges, utána lehet nézni ennek.

        Vagyis a jobber szcénában van egymás mellett egy a popkultúrát elutasító zárt réteg (Magyar Napló-Magyar Krónika) és egy a popkultúrát elfogadó nyitott réteg (Századvég-Kommentár).

        Szerintem a populáris kultúrát nem lehet megkerülni, az az értelmiségi meg, aki öntelten mégis próbát tesz a megkerülésével, az nem 21. századi ember, hanem megrekedt a 20. században, rosszabb esetben a 19. században. Szerintem az ilyenfajta intellektuális elitizmusnak nincs semmi értelme. Az pedig, hogy a magyar értelmiség megtanult együtt élni a populáris kultúrával, az kifejezetten pozitív fejlemény.

        Igazából, ha belegondolok, egy ilyen közegben Puzsér nem is okozhat olyan sok gondot és problémát.

      • Finn-ugar

        “De sem a Tolkien-szubkult, sem a magas irodalom képviselői nem vették bírálat alá Puzsér Tolkien-kritikáját.”

        Mert tanultak a nyugati példából. Ha olvasol angolul, te is láthatod, hogy a nyugati SJW-k szerint TOLKIEN RASSZISTA, a gyarmatosító Brit Birodalom apologétája. Puzsér szerepe ebben annyi, hogy google translate-tel magyar nyelvre ültette a gondolatukat: Tolkien Puzsér szerint is rasszista.

        A magyar Tolkien-rajongók meg elég intelligensek ahhoz, hogy egy efféle átpolitizált, ráadásul megnyerhetetlen “vitába” nem érdemes belemenni, mert semmi jó nem származik belőle.

        Fanatikusokkal nem érdemes vitázni. A Peter Jackson-féle moziváltozat alatt a liberálisok képesek voltak műbalhét kreálni, mert a haradi harcosok ábrázolása (nem a könyvben, a filmben!) sértő a közel-ketetiekre nézve. 🙂

        https://vignette.wikia.nocookie.net/villains/images/0/0c/Haradrim_group3.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/640?cb=20130914052438

      • PashCutter

        Finn-ugar:

        Ez a Tolkien-szál igazából teljesen mellékes a puzséri tevékenység kapcsán (annak ellenére, hogy irritál). Puzsér számomra annyiban volt érdekes, hogy a Szélsőközép révén ö meg a barátai képviselték egy jó ideig a “szélsőközepet”, a centrumot, a harmadik erőt.

        Most egy kicsit változott a felállás. Várj, jön egy hosszabb magyarázat… 🙂

        Éppen mostanában elmélkedtem ezen, meg beszélgettem erről pár ismerőssel. Az SZDSZ kipurcanásával sokan gondolták úgy, hogy vele hal a balliberális szukbultúra is. Micsoda naivitás, mekkora tévedés! A balliberális szubkultúra nem csupán túlélte az SZDSZ-t, mindmáig itt maradt a nyakunkon. A Munkáspárt és a Mi Hazánk kivételével, az összes ellenzéki párt (beleértve a JOBBIK-ot is), a balliberális szubkultúra kottájából játszik. A balliberális szubkultúra tápláló forrása pedig a Soros-hálózat – a Soros György tervei alapján kialakított network, ami akkor is fenn marad pusztító szörnyetegként, ha majd Soros megtér a túlvilágra.

        Ez a network, a Soros Hálózat kinyírta, mondhatni taccsra tette Magyarországon a következőket:
        – a rendszerkritikai értelmiséget
        – a művészi undergroundot
        – a civil társadalmat
        – az emberjogi aktivizmust
        – az ellenzéket
        – az alternatív pedagógiát
        Önmagában: azt az ALTERNATÍVÁT, amit szembe lehetne szegezni a NER-rel!

        Vagyis: Az Európai Unió egyik politikai végrehajtója a Soros-hálózat. A Soros-hálózat fenntartja a balliberális szubkultúrát. A balliberális szubkultúra táplálja az olyan pusztító ideológiákat, mint a neoliberalizmus, a kulturmarxizmus és a feminizmus. A pusztító ideológiák pedig mérgezik a közéletet. Amíg ez nem lesz eltakarítva, addig semmi esély nem lesz a NER leváltására. Mert eddig úgy néz ki, a NER élhetőbb alternatíva, mint a Soros-hálózat által képviselt irányvonal – melynek kettő kivételével lefeküdt minden ellenzéki párt.

        Puzsér ezt a Szélsőközepet, mint brand-et helyezte bele a balliberális szubkultúrába. Ez nem más, mint a balliberális szubkultúrában képviselt centrumpolitika – fából vaskarika. De vulgárisan is kifejezhetem magam: szar próbálkozás. Puzséron kívül is voltak középutas próbálkozások, mint az LMP és a JOBBIK, de még ilyennek tekinthető a Kutyapárt is – azóta mindegyiket a saját képükre formálták a borgok. 😛 (“Az ellenállás hasztalan!”)

        A legviccesebb az, hogy akik most a harmadik utat képviselik a politikában, a NER-párt és az Európai Unió vazalluspártjai mellett (között), az egy olyan formáció, amitől irtózik Puzsér úr: ez a Mi Hazánk Mozgalom! Igen, jelen pillanatban a Mi Hazánk az, ami egyaránt dacol a NER-rel és az Európai Unióval. Egészen addig, amíg azt is fel nem vásárolja a NER, ahogy tette a Munkáspárttal. De itt már cinikus vagyok. 😛 😀

  • Finn-ugar

    “Ez a Tolkien-szál igazából teljesen mellékes a puzséri tevékenység kapcsán”

    Nagyon is lényeges, mert a Puzsér-szekta szemében nem létezik politikától független szórakozás és politikától független művészet.

    Amikor újra nézem a Sailor Moont, egyáltalán nem zavar, hogy a fontosabb szereplők többsége nő, vagy hogy a sailor senshik leverik a négy tábornokot. Miközben antifeminista vagyok, nem foglalkozok az SM feminizmusával. Evidens, hogy rajzfilmnézést nem keverem a politikával (kivéve, ha a rajzfilm politizál, amire sajnos egyre több pédla van).

    Amikor Puzsér szubkultúrákat kritizál, csak ürügyet keres ahhoz, hogy propagálja a politikai véleményét. És Puzsér nem aszerint rangsorol alkotásokat, hogy szórakoztatóak-e vagy rendelkeznek-e mélyebb tartalommal, hanem aszerint, hogy megfelelnek-e a komisszári ízlésének.Tudjuk, hova vezet ez.

    • Titkos

      “Amikor újra nézem a Sailor Moont, egyáltalán nem zavar, hogy a fontosabb szereplők többsége nő, vagy hogy a sailor senshik leverik a négy tábornokot. Miközben antifeminista vagyok, nem foglalkozok az SM feminizmusával. Evidens, hogy rajzfilmnézést nem keverem a politikával (kivéve, ha a rajzfilm politizál, amire sajnos egyre több pédla van).”

      Főleg, hogy ott a készítők sem messze arra mentek rá, hogy “fú, most itt mi micsoda girl power animét készítünk a femcsiknek!”, szimplán a célközönség könnyebb azonosulása végett lettek a főszereplők lányok, sőt, pont ezért nem, nők, hanem tizenéves, gimis csajok, gondolom ha láttad, akkor arra is emlékszel, hogy amikor nem harcoltak épp, hanem a “civil életüket” láttuk, akkor rendszeresen előjöttek ilyen “nagyon fontos” elemek is, mint hogy Usagi már megint egyes dogát írt, vagy hogy a játéktermes srác milyen jóképű, stb. 😀 Ezek mind-mind azért kellettek bele, mert tizenéves csajok voltak a célközönség. És ez egyébként nem egy hasonló magical girl animére igaz abból a korszakból, lásd még Wedding Peach, vagy Kamikaze Kaitou Jeanne. Szal ez ugyanaz, mint amiért a srácoknak kitalált darabokban meg 5 harcosból 4 férfi és Schwarzenegger-testalkattal verik egymást szarrá. 😀 (Lásd pl. Dragonball, de ebből is volt egy rakat hasonló.) Ezekre sem mondanám, hogy ez mekkora MGTOW-s, Red Pilles, Tradicionalista, vagy akármilyen irányzatot képviselő rajzfilm, mert marhára kétlem, hogy a készítők fejében ilyen gondolatok motoszkáltak volna, amikor ezeket kitalálták. 🙂 (Pláne úgy, hogy kapásból az MGTOW/Red Pill duó a DB születésekor még marhára nem is létezett. XD) Ja, igen, a tábornokokhoz még: az SM-ben amúgy később “gonosz csajokból” is szép számmal levernek jónéhányat, tehát én azt sem úgy értelmezném, hogy “a tökös nők jól szétverik a gonosz patriarchátus” (pláne, hogy ugye a négy tábornok főnöke egy NŐ volt, ő volt az első évad “end boss”-a… :D), ott szimplán megint arról volt szó, hogy a sorozat fő célközönségét képező tinicsajokat egyszerűen jobban meg lehetett fogni azzal, hogy négy jóképű, egyenruhás, magas beosztású, hatalmat birtokló (emlékezz rá, hogy a Szürke 50 árnyalata is miért lett akkora siker…), fazon van a gonoszok soraiban. (Erre ugye rá is játszottak, a második tábornok veszte ha jól emlékszem, pont az lett, hogy beleszeretett a kezdetben áldozatnak kinézett csajba és végül kvázi emiatt a gonoszok ellen fordult, de persze nem bírt el velük, a harmadik és negyedik fazonnal pedig a yaoi fangirlök shippelési hajlamát elégítették ki, legalábbis erősen implikálva volt, hogy ezek bizony többet is éreznek egymás iránt, mint egyszerű barátság, vagy munkakapcsolat… XD) Na, ezek azok, amik VALÓBAN benne voltak a cuccban, méghozzá tudatos és jól megfontolt, nézettségi számokat felkorbácsoló okokból, de a politikai üzenet szerintem nem tartozott ezek közé. 😀

    • PashCutter

      Emlékszem, általános iskolás voltam, mikor ezek mentek a TV-ben, és a korosztálybeli környezetem úgy könyvelte el ezeket, hogy SM lányos anime, DB fiús anime. Én persze nem törődtem ezzel a skatulyázással, néztem mindkettőt. Azóta persze találkoztam fiúkkal, akik szintén nézték a SM-t, ugyanakkor érdekes mód nem beszéltem még olyan lányokkal, akik nézték a DB-t.

      • Foma

        Érdekes, nálunk, iskolában senkinek eszébe se jutott leszólni azokat, akik fiú létükre SM-et néztek. Persze, volt egy-kettő, aki elcsodálkozott rajta, de ennél tovább nem mentek. Páran meg voltunk, akik nézték is. Csak valahogy annyira nem volt téma sem, helyette DB-t beszéltük ki.

  • Finn-ugar

    Pash:
    “Puzsér számomra annyiban volt érdekes, hogy a Szélsőközép révén ö meg a barátai képviselték egy jó ideig a “szélsőközepet”, a centrumot, a harmadik erőt.”

    Minden “Puzsérember és barátai” marketing ellenére, a Szélsőközép portál erősen elfogult, Puzsér teret ad minden marxista és posztmarxista zagyvaságnak, kezdve azzal, hogy Szél Bernadett is a Szélsőközép szerzője volt.

    Ám a puzséri “Szélsőközépet” az vágta végleg taccsra, hogy állandó szerkesztőjévé és rendszeres szerzőjévé vált az a Kardos Gábor, aki az egyik legbutóbb publicista, aki valaha a Földön élt. Puzsér jóbarátjáról, Kardos Gáborról sokat elmond, hogy ma is a Közel-Kelet nyugati gyarmatosítását ekézi, mint egy ötvenes évekből korunkba csöppent időutazó. Mondjuk ez érthető, ahhoz, hogy Puzsér várúr lehessen, Gyagyás Tódikkal kell magát körülvennie. A Gyagyás Tódiság Horvárh Oszkárra még jobban igaz. 🙂

  • Titkos

    Apróság, de talán itt égetem magam vele a legkevésbé, ha esetleg mégis én tudnám rosszul. XD Mark Zuckerberg nevét “cukkerbergnek”, vagy “zákerbergnek” kell ejteni? Én mindig az utóbbit használtam, de már a sokadik Puzsér videóban hallom, hogy ő “cukrozza” és nem ironikusan, vagy direkt baszogatós módon, tök normális beszélgetésekben példaként felhozva is rendszeresen cukrozik. Most akkor melyikünk ejti hülyén? 😀

    • Foma

      Ami azt illeti, ezen sose gondolkodtam el, mégis hogy kell helyesen kimondani Cukorhegy Márk nevét. Én mindig is németes kiejtést alkalmaztam, de ahogy elnézem, van vagy 50-féle kiejtési lehetősége. Kicsit utána kerestem guglin (amúgy ilyen esetekben neked is tudom ajánlani), elég sok YT vidi van erről, és általában a “zakörbör”-höz hasonló kiejtés tűnik a helyesnek. Amúgy szerintem Puzsér szimplán azért ejti úgy a nevet, mert ő sem tudja, hogy kell helyesen kiejteni.

      • Titkos

        Értem, köszi. 🙂 Amúgy persze, simán lehet, hogy ő sem tudja, hogyan kell ejteni, csak egyrészt fura volt, hogy következetesen, sokadjára ejti így, az meg pláne, hogy amikor olyan műsorban volt, ahol öten-hatan beszélgettek, a többiek is így ejtették. XD Előbb ő, aztán arra reagálva pl. Konok Péter is ugyanúgy. 😀 Na itt kezdtem gondolkodni, hogy most vagy én vagyok hülye, vagy ők, vagy tényleg az van, hogy Cukorhegyet ötven különböző módon lehet ejteni. 😀

      • Foma

        Mondjuk, nem biztos, hogy hivatkozási pontnak kellene venned egy magyar beszélgetős műsort, ahol a jelen lévők jó része esetleg nem is tud angolul. Eleve mi magyarok eléggé szeretjük magyarosan ejteni az ilyen ismertebb neveket. Jó példa erre a Titanic hajó neve. Mi magyarok úgy ejtjük: “Titanik”, míg angolban “Tájtönik”-hez hasonló a kiejtés. Most akkor egy eleve német gyökerű, de amerikai angol névnél, amit a többség legfeljebb leírva látott, kiejtve pedig valószínűleg sose az eredeti nyelven, nem vethető a szemére annak, aki következetesen rosszul ejti, hogy téveszt. 🙂

  • Finn-ugar

    Nemrég tűnt fel nekem, hogy Puzsér előválasztási cirkusza olyan, mint egy tournament arc – hosszú, elnyújtott és funkciótlan. Puzsér és elvbarátai hónapok óta csépelik egymást, anélkül, hogy érdemben előrébb mozdulna a cselekmény, és hónapok múlva is így lesz. Mintha a Puzsér mögött álló válságstáb ezzel állna elő: “a Puzsér-jelenség már nem tartja meg közönséget, a sztori abszolút kifulladt, megöl minket az ötlethiány, csináljuk azt, mint a Dragon Ball Superben!”

    Mindenesetre Puzsérban akkora a harag, a frusztráció, az indulat, hogy várja az ember, hogy az utolsó előtti pillanatban mikor jön a powerup. De nem jön. 🙂

    • Foma

      Hogy őszinte legyek, én valami ilyesmire számítottam. Sejtettem, hogy vagy a Fidesz eszi meg, vagy a baloldallal kezd egyezkedni, és akkor belefullad abba az ellenzékbe, akiket oly lelkesen kritizált éveken át. Amúgy meg egyetlen érdekes/jó ötletre nem lehet egy egész kampányt felhúzni, ennél kicsit többet kellett volna már előzetesen is ígérnie. Jó, nem maci faszát vitézkötéssel (ezt loptam Pétertől), de ott van az évtizedek óta elhanyagolt perem-területek problémája a fővárosban, a belváros számos hiányossága, amit nem voltak képesek megoldani sem Demszkyék, sem Tarlósék, vagy épp kampányolhatott volna azzal is, hogy Kökit rendbe teszi már, mert a vasútállomás mostanra már életveszélyes. Ehelyett előhozakodik ezzel a Sétáló Budapest ötlettel, ami konkrétan a turistákat, meg a belvárosban élőket érinti, míg a város kb. kétharmada még csak ígéretet sem kapott, hogy foglalkozna az ő gondjaikkal is.

  • reichjenkapitalistabrigd

    Arra emlékszem,hogy könnyek szöktek a szemébe.

    lábjegyzetek:

    Szerintem nem gondolta volna -pedig megélhetési fenegyerek. Olvastam ilyen járási hiedelmeket,miszerint a FIDESZ ügynöke volt, nadehát Miótanincsismár Régtávozott Ferenc is. Vagy az LMP. Vagy hogy: a “baloldal” micsinált vele. Hát, ez is érdekes kérdés lehet öreg politikabuzik számára (úgy értem, hogy akiknekvolt szerencséjük még politikai alapismeretekhez jutni és már ivaréretten, tehát eléggé nagyfiúk voltak a rencervátás idején) hogy van-e baloldal ha liberálisok se nincsenek már.

    A netokratív sepkulalizmus idején,a XXI.század huszas éveiben már léteznek-e oldalak. Miközben Oirópa (azaz a nejlonnácizmus) ébredését prognosztizálom a 20-as évek végére, amikorra már kikopik mindenkiből a félelem a náciktól,ahogyan a kakaska sem figyelt az unatkozó sünike farkastkiáltásaira,amikor már pedig tényleg is jött egy farkas.

    • Foma

      Bocs, de a kommented jelentős részét nem igazán sikerült értelmeznem. Amit sikerült, arra válaszolok.

      “Miközben Oirópa (azaz a nejlonnácizmus) ébredését prognosztizálom a 20-as évek végére, amikorra már kikopik mindenkiből a félelem a náciktól”

      Én azért szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Legfeljebb Európa keleti és középső részében erősödik meg a szélsőjobb, erre vannak azért utaló jelek, de olyan hatalomátvétel biztos nem lesz, mint amit Mussolini, vagy Hitler elkövettek. Főleg, hogy ezek a populista kormányok, amelyek miatt mindenki a nácizmus felerősödésétől retteg, inkább megélhetési rasszisták, idegenellenesek, stb.

      • reichjenkapitalistabrigd

        Olyan, olyan semmi sem lesz. Ez az fő tanulsága Antoine de Saint-Exupery A hadirepülő című regényének. Sokáig azt hittem, hogy senki más nem gondolt erre, aztán, számomra kiderült, nem túl rég, a Disznóöböl’ táján JFK ugyanerre intett. (És hozta rá a döntést a Héjákra arról, hogy el kell tenni láb alól.)
        Vagyis hiba egy “új háború’-ra a régiek tapasztalatai alapján felkészülni. Ezt nem érezték a fejlett-nyugati franko-anglo-saxo népek a Müncheni Konferencia idején sem. Ahogy adták a másikárjanépnek, a germanoidoknak a vérszemet.

        Szerintem túl sok Bede Mártont olvastál,import szövegeket a német helyzetről. 😀 Drekich Ossi-k Schöne Arme Wessi-k.

        A magyarok, akiknek mára irmagja sem maradt, az egyetlen nem kirekesztő, hanem befogadó nép voltak Oirópában.

        Az indogermaoidok,Oirópa fejlett népei a permanens kirekesztőek,a nembefogadók.

        Van a németeknek egy fasza népi bölcsessége arról, hogy a farkasokkalkellüvölteni. Tehát a Wir Schaffen Das a jóviselkedés,de egyébként a baden-badeniember nem biztos, hogy nyugger, viszont ha veszélyesen idegen rendszámot lát az ablakából,ráhívja a Polizei-t. A rendszám benne van az Egységes Úniós Nyilvántartásban, tehát a Polizei-nek csak be kéne olvastatnia a rendszámot az okoseszközével és meglenne minden adat, de nem. Ausweißeket kér, motoz hendehoch meg ami kell (a feljelentőnek, a baden-badeni embernek) A Polizeinek vegzálnia kell a másodosztályú,nemigazitagállami, a fejletlen figurát, akiknél még akár a nácizmus is visszatérhet… szemben a Fejlettekkel.

        Pl erazmuszos diákok beszélgetnek Szófiában és a németek azzal állnak a magyarnak: “Nálatok még apás-anyás elavult családmodell az érvényes!”

        Olvasták az újságban.

        A fasizmus, az dátha, míg a nácizmus valamiféle…inkább virológiailag leírható. Pl a magyar fasiszták náciellenesek voltak. A német nácik meg lenézték a fasisztákat,a magyarokat útálták is, Horthyt pedig fasisztába sem vették, hiszenmindent tudtak az angolokkal való titkos paktálásaikról.

        Szélsőjobb -egyáltalán a kategóriákat kell elfelejteni, bár a véleményformálók számára perszehogy kényelmesebb -én is hogy’ járok veled, ha nem ama érvényes sajtónyelvet és terminusokat használom.

        Oi-Oi-Oirópa feljövetele szűk nyolc vagy bő tízév múlva a visszacsapó reflexnek lesz köszönhető.

        Ha valamerre nagyon erőszakosan lehajlítasz valamit és elengeded, egészen átcsap az ellenkezőjébe.

        Pedig azt hihetnénk, hogy a magyarok tanultak a visszacsapó hatásokból, az lett a baj a “rencervátás”-kor, az lett a baj 1994-ben a “választások”-on, aztán pl ebből lett az első kétharmad 2010-ben.

        Tkp ezeket a mára elavult, talajtalan vagy pontatlan vagy az eredeti jelentéstartalmukból elragadott kliséket csak úgy…merő kényelemből is vagdalózzák a véleményformálók, nem csak az internet felfalta, az egyre összezuhanósabb “szókincs” miatt.

        K’k’k’ éjraópában sok-sok sirámot hallottunk az elmúlt évtizedekben, pl a magyaroknál ez ezeréves folytonosság,mindig van valami import megfeleltetés és modell meg norma, míg a fejlettnyugatiak a normaállítók. Nem hallani hollandoktól, hogy a búr nevű alakzataikban mimindent össze nem műveltek Dél-Afrikában olyan bő 120-130éve, csak azt, hogy ők mindig nagyon fejlettek voltak. Például a szan népre azzal az indokkal vadásztak a kalahátiban, hogy azok nem emberek.

        Most nem részletezném a Visszacsapó Hatás mókás eseteit a kortárs Dél-Afrikában.

        Csak azt mutatom,amiről nem szeretnek a krachácsolás közben tudni:Kelet- s Közép-Európa egyes fejletlenségeiből másodpercek alatt vezető-fejlettséglett,pl a bio-agrár gazdálkodásban a fejletlen agrárkémiánk miatt. És ugyan-ilyesmiket tudnék mutatni a társadalmakban is, nem annyira jellemzőek az egyszemélyes társadalmiformák,mint a fejlett,igazitagállamokban. A London Alakú Konglomerálttársadalomban, aminek mindenki az átjárhatóságáról áradozik,peg rendes bevett ingatlantulajdonos nem-angol nem faji-anglo-saxo sohasem lehet a legmerészebb cél egy 99 évesbérlet. Lassan már majd még látni sem lehet az angolt, de a valóságos titkos belső igazi csúcsgfaj mégmindig ő lesz…

        ..és pl a BREXIT is ezt bizonyítja, ami pedig csak AXIT. Az angol elit közös bűne, amiben Farage csak a hósipkán a pamutbojt. A hasznos idióta, aki a piszkos munkát elvégezte az angol elitnek.

        Minden több kettőnél, pl nagyon kényelmes a “D szemlélet Oirópáról, miszerint ha nem a Jókés Igazak meg Felvilágosultak nyernek, akkor jönnek a fasisztákok meg nácikokok.

        Közben még Afrikában is több az esély kettőnél,pl elég, ha csak körülnézel a kínaiak vasútépítései körül.
        A magyar trjijanyonyozó rutyútyúzásokhoz hasonló sirámok jellemzik majd Nyugat-Oirópát arról, hogy méééhattuk hogy így legyen,miközben a vendég népek felháborodottan fogják mutatni, hogy minden piszkosés büdös és lepukkant és össze van szemetelveésnem ezt igérte Oirópa, amikor idecsalta őket.

        Pl.:Miért nem tud 5 éve már egy Európa Konferencia összeülni a válság miatt (úgy értem, hogy Össz-Európai, nem pusztán EU-s) .. Ami válság kezdete… valójában nem 2015. … . most már ezt is be kéne vallani végre: hanem: a”pompásan sikerűtt” Arab Tavasz.

        Például a dél-ázsiai térségekben is több a lehetőség kettőnél, aki nem akarja, hogy ID-je, neve és adószáma legyen Indiában, hamarosan véget ér a személyi nyilvántartórendszer létrehozása, az felmenekül ide Oirópába névtelennekmaradni, majd megnézném én azt a fejlettisztánit, aki egy pandzsabiról megmondja, hogy nem pakisztáni vagy afgán.

        Viszont vannak, akik dolgozni szeretnének és ők onnan nem ide föl Oirópába jönnek, csak 2-3 óra repülőút távolságra: Keletre. Most kezdődik Indiánban egy olyan méretű fejlődésrobbanás,mint ami Kínában 20 évvel ezelőtt s pl ott is lehet,már most is dolgozni,pont erről szól a vitatott állampolgársági törvény, azt szeretnék, ha a szerencsét próbáló Bangladeshi muszlimok, a mianmari muszlimok, a nepáliak és mások inkább Malajziába mennének vendégmunkásnak, India belpiacosan is meg képes oldani a majd támadó új munkaerőproblémáit (ahogy Kína is megoldotta)

        Csak ugye dolgozni a muzulmán testvériség jegyben is névvel,ujjlenyomatot adva, adószám,ID lehet…

        Link nem lesz, de ha beírod a YT-ra, hogy Happy New Year Kuala Lumpur 2020… és megnézel pár videót, főleg az ikertornyok környékéről: Nos: Ott kb 750000 színjózan egy korty szeszt nem ivó bangladeshi, sri lankai és nepáli vendégmunkás, a magához kiutaztatott szüleivel, testvéreivel ünnepelte az Új Év-et..meg kb 300-400ezer maláj munkásosztálybéli.

        Valamit… valamit nagyon nem értenek ma Oirópában,és amíg a jelent a múlt fogalmaival ragadnák meg… valami vélt felsőbbrendűségi tudatban (nem tudom,erről persze lehet [de: érdemes??] vitatkozni, hogy egy ANTIFA felsőbbrendűségi érzés az illatosabbat izzadós vagy egy nejlonnáci szájalóé.. vagy hogy ha náciautó.. vagyis.. nácinak nyilvánított, bár egyébként tetszés szerint ad hoc.. nácinak csak GONDOLT autó ég, akkor annak a füstje.. nem annyira csípóóós 😀 )

        Neville Chamberlain Münchenben az akkori jelent a múlt fogalmaival ragadta meg…
        Nem véééletlen, hogy az angolok a München80-ra is inkább Churchillről gyártattak mozi-emlékfilmet 😀

        ..hát bocsánat, hogy beleszóltam, de..úgy nézett ki,itt..érdemes lenne 😀

        mindenjót!

      • Foma

        Először is feltenném a kérdést, amúgy az elmúlt két kommented okfejtése hogy kapcsolódik a Puzsér témához? Már jó ideje nem járt senki ennél a bejegyzésnél, mellesleg, inkább ajánlanám figyelmedbe az Offtopic szekciót, amit megtalálsz a fejlécen.

        “Olyan, olyan semmi sem lesz. Ez az fő tanulsága Antoine de Saint-Exupery A hadirepülő című regényének.”

        Szóval a lényeg, hogy szándékosan nem akarsz értelmezhető mondatokat fogalmazni. Saint-Exupery-t megpróbáltam olvasni, nem igazán sikerül. A Citadellába félúton beletört a bicskám, de még abban is jobban eligazodtam. Kicsit emlékeztet ez a tradicionalistákra, de ők legalább elvont filozófiával teszik magukat érthetetlenné, nem dadaista szóvirágokkal.

        “Vagyis hiba egy “új háború’-ra a régiek tapasztalatai alapján felkészülni. Ezt nem érezték a fejlett-nyugati franko-anglo-saxo népek a Müncheni Konferencia idején sem. Ahogy adták a másikárjanépnek, a germanoidoknak a vérszemet.”

        Pont ez az, hogy minden áron el akarták kerülni a háborút. Az, hogy a hadi doktrínáik hibásak voltak, meg inkább tudható be annak, hogy nem volt feltétlen előre látható, melyik irány lesz a nyerő.

        “Szerintem túl sok Bede Mártont olvastál,import szövegeket a német helyzetről. Drekich Ossi-k Schöne Arme Wessi-k.”

        Örülök, hogy ilyen krediteket szavazol nekem, de eddig nem is tudtam, hogy létezik Bede Márton. Nem vagyok ennyire olvasott.

        “A magyarok, akiknek mára irmagja sem maradt, az egyetlen nem kirekesztő, hanem befogadó nép voltak Oirópában.

        Az indogermaoidok,Oirópa fejlett népei a permanens kirekesztőek,a nembefogadók.”

        Titkos szerintem már elővette a popcornt. Befogadás és kirekesztés a történelemben folyamatosan változó tendenciát mutatott, hol az egyik volt erősebb, hol a másik. A Római Birodalomnak is volt befogadó és kirekesztő történeti periódusa. Pont ezért szeretnek mind a liberálisok, mind a jobboldaliak hivatkozni rájuk, jellemzően megfeledkezve a másik végletéről a rómaiaknak.

        “Minden több kettőnél, pl nagyon kényelmes a “D szemlélet Oirópáról, miszerint ha nem a Jókés Igazak meg Felvilágosultak nyernek, akkor jönnek a fasisztákok meg nácikokok. ”

        Ebben igazad van.

        “Miért nem tud 5 éve már egy Európa Konferencia összeülni a válság miatt (úgy értem, hogy Össz-Európai, nem pusztán EU-s) .. Ami válság kezdete… valójában nem 2015. … . most már ezt is be kéne vallani végre: hanem: a”pompásan sikerűtt” Arab Tavasz. ”

        Gyanítom, abból nem lenne semmilyen egyetértés, ha tényleg össz-európai konferencia lenne. Mindaddig, amíg a “táborok” a maguk “igazát” szajkózzák, és tudomást sem hajlandóak venni a másik érveiről, addig nem lesz értelme semmilyen konferenciának. Ráadásul a probléma megoldásához először a belső ellentéteket is rendezni kellene, mert csak úgy van értelme a külső fenyegetés ellen megpróbálni felvenni a kesztyűt.

        Majd még hozzáfűzök pár gondolatot este, de jelen pillanatban ennyi tellett tőlem.

  • Titkos

    “Titkos szerintem már elővette a popcornt.”

    XDDDDD Ismersz már, mint a rossz pénzt. 😀 Amúgy komolyan az ugrott be, hogy “volt már itt is, meg Péternél is jópár arc, Mr. Tradi, Pash keresztbelinkelgetős akciói, a Dean különétmény, aztán itt nálad valami Deantől átjött fazon, de ez a mostani arc is egy újabb szint a postjai alapján”. 😀

    A szöveghez amúgy teljes egészében nem nagyon tudnék hozzászólni, vagy tudáshiány miatt, vagy azért, mert szerintem is némileg szándékosan ír úgy, hogy nehéz legyen megérteni, szóval csak pár kedvencet kiemelnék. 😀

    “Oi-Oi-Oirópa”

    “K’k’k’ éjraópában”

    Amikor a DJ a diszkóban így a kezével “meghúzgálja” a lemezt és ezáltal “beszaggat” a ritmus… 😀

    “A magyarok, akiknek mára irmagja sem maradt”

    De akkor mi mik vagyunk?

    “A London Alakú Konglomerálttársadalomban, aminek mindenki az átjárhatóságáról áradozik,peg rendes bevett ingatlantulajdonos nem-angol nem faji-anglo-saxo sohasem lehet a legmerészebb cél egy 99 évesbérlet. ”

    MI A FASZ???? XDDDDDDDDDDDD

    Foma, a lényeg, hogy vegyél egy 99 évre elegendő éves BKV bérletet, ha Londonban jársz, de csak ha faji-anglo-saxo vagy. 🙂 Vagy valami hasonló. 😀

    “Minden több kettőnél”

    Nagy igazságok. 🙂

    “A magyar trjijanyonyozó rutyútyúzásokhoz hasonló sirámok jellemzik majd Nyugat-Oirópát arról, hogy méééhattuk hogy így legyen,miközben a vendég népek felháborodottan fogják mutatni, hogy minden piszkosés büdös és lepukkant és össze van szemetelveésnem ezt igérte Oirópa, amikor idecsalta őket.”

    XDDDDDDDDDDDD “Triijanyonyozó rutyútyúzás”… 😀 Amúgy Péter, ha ezt esetleg olvasod: emlékszel, hogy a te blogodon a szánkra mertük venni Damage-et, leszóltuk a “zseniális megfogalmazású” könyvét, majd még valami fanboy elő is került, aki jól kiosztott minket, hogy nem értjük a mestert és egyébként is ő már rég a briteknél dolgozik, nem szorul rá arra, hogy a könyve bevételeiből éljen meg. Na, ez a srác itt simán viccesebb halanzsda-nyelven fogalmaz, mint ahogy Damage tette és ráadásul teljesen ingyen. 😀 Azt meg már szinte le sem merem írni, hogy még a szándékos szóvirágok mellett is messze érthetőbb/értelmesebb, mint Damage drogos látomásai, szóval itt legalább érteni vélem, hogy mit akar írni a srác, csak a fene sem tudja, hogy Európa miért “Ójrópa”, a rendőrség miért “Polizei”, stb. (Gondolom a JFK-t kinyíró “Héják” meg a zsidók fedőneve… XD Amúgy ha már amerikai elnök, Abraham Lincolnál népszerűbb ez az elmélet. Asszem nála mondogatták, hogy kb., úgy nézett ki a dolog, hogy amíg a nagy liberálkodó rabszolgafelszabadítást támogatta, addig nagyon tapsoltak hozzá a zsidók, balosok, stb., majd aztán közölte, hogy “…és a rabszolgaság után a bankokon is változtatni fogunk, rohadtul nem tetszik ez, hogy gyakorlatilag náluk van a pénz és ezáltal leuralnak egy társadalmat”, mire zs-ék egyből: “Hajjaj, ahogy a mém mondja “a goj rájött!”, de szerencsére ma este épp színházba megy, küldjetek szépen utána egy fegyveres fazont, elég volt a buliból…” XD JFK-nál nem tudom, mit vétett, hogy a “Héják” lelőtték… :D)

    “Valamit… valamit nagyon nem értenek ma Oirópában,és amíg a jelent a múlt fogalmaival ragadnák meg… valami vélt felsőbbrendűségi tudatban (nem tudom,erről persze lehet [de: érdemes??] vitatkozni, hogy egy ANTIFA felsőbbrendűségi érzés az illatosabbat izzadós vagy egy nejlonnáci szájalóé.. vagy hogy ha náciautó.. vagyis.. nácinak nyilvánított, bár egyébként tetszés szerint ad hoc.. nácinak csak GONDOLT autó ég, akkor annak a füstje.. nem annyira csípóóós 😀 ) ”

    A legjobb filozófia kérdések valaha… 🙂 Amúgy természetesen a náciautó ég durvábban és csípősebb füsttel, hiszen a GÁZ is több benne! 😀 (Bocs. XD)

    Amúgy az nekem is eszembe jutott így az eszmefuttatás végigolvasása után, hogy “….és ennek az egésznek amúgy mi köze a Puzsérrobihoz?”, viszont jól szórakozom, szóval semmi gondom ezzel. XDDD

    De ha már a gonosz Karvajoknál tartunk: ma szembejött velem a Face-en, hogy az egész koronavírus járványért igazából Schobert Norbi felelős, de csak mostanra derült ki ördögi tervének végcélja. XDDDD

  • Titkos

    Na, a Norbis poén linkjét nem hozza be, hátha majd így

    • Foma

      Na, jól megcsúsztam ezzel is, de itt van még egy-két gondolat.

      “Van a németeknek egy fasza népi bölcsessége arról, hogy a farkasokkalkellüvölteni. Tehát a Wir Schaffen Das a jóviselkedés,de egyébként a baden-badeniember nem biztos, hogy nyugger, viszont ha veszélyesen idegen rendszámot lát az ablakából,ráhívja a Polizei-t.”

      Miért pont a baden-badeni embert kellett kiemelni? Amúgy meg ezt a farkasokkal üvöltés dolgot sem nagyon látom be, hogy mit akarsz vele. Én úgy vélem, hogy idegen kolostorba ne lépj be a saját reguláddal elvvel célszerűbb lenne élni, mint azzal, ami most megy nyugaton, hogy már kinyalják a fenekét is a gyüttmenteknek.

      Ez a túltolt xenophobia meg felénk valahogy élénkebben van jelen. Azért emlékszem, hogy volt arról is hírezés még 2015-ben, hogy már a cigányokra is kihívták a határőrséget, mert migránsnak nézték őket, valamelyik faluban.

      “Pl erazmuszos diákok beszélgetnek Szófiában és a németek azzal állnak a magyarnak: “Nálatok még apás-anyás elavult családmodell az érvényes!””

      Mi köze a kettőnek egymáshoz?

      És még egy dolog:

      Számomra totál érthetetlen, hogy egyrészt példálózol történelmi dolgokkal, másrészről meg azt mondod, hogy a történelem semmit nem ér, mert “nem abból lehet megtanulni az aktuális problémák kezelését”. Chamberlain békepolitikája pont, hogy a történelemből tanulásra való kísérlet volt. Igaz, hogy nagyon rosszul számított, de a szándék meg volt benne. Viszont a diplomáciai baklövéseknek meg semmi közük a hadi doktrínák baklövéseihez, pedig ezeket is sikerült összemosnod. A 30-as években a németek és a szovjetek egyaránt az összfegyvernemi taktikában gondolkodtak, és kialakították az új fegyverek hatékony együttműködésének rendszerét. Velük szemben a franciák és az angolok valóban a gyalogság támogatására szánták nagyobb részt ezeket a fegyvereket, ami nem sült el jól. Viszont ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül kudarcot kellett vallaniuk, mivel az 1940-es vereségükben jelentős szerepet játszott az is, hogy 1939 őszén nem csináltak semmit, de még télen, meg tavasszal sem.

      Titkos:

      “Ismersz már, mint a rossz pénzt.”

      Jah. 🙂 Sejtettem, hogy ez érdekes lesz számodra. Amúgy poén, hogy időnként befut egy-egy újabb gyöngyszem.

      “Amikor a DJ a diszkóban így a kezével “meghúzgálja” a lemezt és ezáltal “beszaggat” a ritmus…”

      Ez is egy jó megfejtés. Mondjuk számomra inkább ez a kényszeres becsmérlés tűnik fel, hogy minél jobban gúnyoljuk valakinek a nevét, annál hiteltelenebbé válik a szemünkben. Ez szimpla infantilizmus. Ennyire még Deanék sem mentek el.

      ““A magyarok, akiknek mára irmagja sem maradt”

      De akkor mi mik vagyunk?”

      Na igen, ez egy jó kérdés. De ezt nagyon forszírozta Rontom is, ha jól emlékszem, bár nála már egész Európa elvesztette vértisztaságát.

      “Foma, a lényeg, hogy vegyél egy 99 évre elegendő éves BKV bérletet, ha Londonban jársz, de csak ha faji-anglo-saxo vagy. Vagy valami hasonló.”

      Jah, mert a BKV oda is elvisz. 🙂 Mondjuk itt a lényeg az lett volna, szerintem, hogy Nyugat-Európában inkább van hagyománya az ingatlan bérlésnek, mint birtoklásnak, mivel mindig is jóval drágább volt, mint nálunk. Csak ilyenkor arról feledkeznek meg a nyugat-ekézők, hogy nem volt ez másként nálunk sem, csak a drága szocializmus (vagy legyünk stílszerűek: cucilizmus) ezt szétverte. Így aztán mindmáig van egyfajta köztudati ellenállás a bérléssel szemben, amolyan átmenetiségként tekintenek rá az emberek (kb. hasonló ehhez a “rajzfilm csak gyerekeknek szólhat” gondolat). A bérlési jog adás-vétele amúgy nálunk sem teljesen ismeretlen, hisz az IKV lakások is így működnek, annyi különbséggel, hogy állami/önkormányzati kézben lévő ingatlanokról van szó.

      “Amúgy Péter, ha ezt esetleg olvasod: emlékszel, hogy a te blogodon a szánkra mertük venni Damage-et”

      Na, ez nekem kimaradt. Vagy már nem emlékszem rá.

      “Gondolom a JFK-t kinyíró “Héják” meg a zsidók fedőneve… XD Amúgy ha már amerikai elnök, Abraham Lincolnál népszerűbb ez az elmélet.”

      Szinte minden hasonló halálesetnél vannak összeesküvés elméletek. JFK esetében én inkább olyat hallottam, hogy már annyira drogfüggő volt, hogy beszámíthatatlanná kezdett válni, és ezért “ölették meg”.

      “Amúgy az nekem is eszembe jutott így az eszmefuttatás végigolvasása után, hogy “….és ennek az egésznek amúgy mi köze a Puzsérrobihoz?”, viszont jól szórakozom, szóval semmi gondom ezzel. XDDD”

      Jó, csak van erre egy Offtopic szekcióm. Most így hirtelen nem tudom már, mikről szóltak a Puzséros írás alatti kommentek, szóval lehet, hogy azok alapján jutott eszébe pont ide írni az egészet.

      Ami meg a Norbis mémet illeti, ismerem, de vannak ennél cifrábbak is. Javaslom a Chemtrail csoportot figyelmedbe, ott gyűjtik az ilyen nyakatekert összeesküvés elméleteket. Régebben gondolkodtam azon is, hogy beajánlom a figyelmükbe Dean-éket.

      Apropó, ha már így szóba került, most látom, hogy Pash már megint kihúzta a gyufát odaát.

  • Pash Cutter

    Most Titkos megint meg fog vádolni azzal, hogy nekrózok egy témát, de erre reagálnom kell. 🙂 Azt hiszem, sejtem, ki tette látogatását nálatok, még 2020-ban! 😀

    reichjenkapitalistabrigd

    Ő, ha jól sejtem, Frick László Intézet, a dudenbuch.blog.hu, a Magyar-Magyar Szótár szerzője. A stílusa alapján rá tippeltem.

    Alter jobb értelmiségi körökben népszerű, sokak által kedvelt, állítólag nagyon olvasott és művelt, egyedi meglátású és nézőpontú, kiemelkedő stílusban író blogger…

    “Titkos szerintem már elővette a popcornt.”

    …és erre ti kigúnyoljátok! Csúnya dolog! 🙂

    „Bocs, de a kommented jelentős részét nem igazán sikerült értelmeznem.”

    És akkor még nem is olvastál tőle cikkeket. 😛 Nekem is ajánlották már. Olvasgassam. Kevés írását olvastam. Pontosan azért, mert az írásai (posztjai, kommentjei) nem gördülékenyen olvasható szövegek. Sajnálatosan tudatosan törekszik arra, hogy kevesen értsék, amiről ír. Dehát nem véletlenül Esterházy Péter az egyik kedvenc szerzője – aki szintén tudatosan törekedett az írásaiban, hogy kevesen értsék. Ez posztmodern szöveg. Ahhoz, hogy értsd, beavatást kell nyerned. Csak a beavatottak beszélik a posztmodern nyelvezetet, és értik a posztmodern szöveget. Persze ez a maga módján kibaszott nagy sznobizmus, értelmiségi magamutogatás! Nem véletlenül nem olvasok Esterházy-t sem! 😛

    Hát, nagy kár, hogy nem sikerült ez a kommunikáció! Én mindenesetre jól szórakoztam ezen a félresikerült kapcsolat-felvételen. 🙂

    Még egy apróság. 🙂

    „Gondolom a JFK-t kinyíró “Héják” meg a zsidók fedőneve (…) Abraham Lincolnál népszerűbb ez az elmélet.”

    Mindkettőnél népszerű elmélet. Mind Kennedy, mind Lincoln hozzá akart nyúlni a bankrendszerhez, erre a pénzvilág urai, a zsidók eltették őket láb alól. De aki behatóan ismeri az Assassin’s Creed franchise-t, az tudja, hogy valójában a Templomosok tették el láb alól Lincolnt, akin még az sem segített, hogy élvezte az Assassinok támogatását. 😀

    Gondolom, azzal is tisztában vagytok, hogy a COVID 19-ről is vannak ilyen elméletek. Hogy valójában a háttérhatalomnak, vagyis a zsidóknak köszönhető. Sokszor elhangzik a Rotchild és Rockefeller család neve is. Alt-right körökben népszerű faszság! 😛

    • Foma

      Addig nem érdekelne, hogy faszságokat ír, meg szarul fogalmaz, ha neki ez a vesszőparipája, csinálja, csak akkor ne hozza ide. Szóval amíg a saját portáján csinálja, nem érdekel, de ha ide jön, akkor vegye már a fáradtságot, és fogalmazzon emberi nyelven. Az meg végképp hidegen hagy, hogy civil életben kicsoda-micsoda. A többi meg maradjon történelem. 🙂

      Amúgy tényleg eléggé nekrózás ez már, lényegében el is felejtettem már, hogy volt ilyen kommentelő.

      • Pash Cutter

        Igazából csak annyit akartam kérdezni, mennyiben változott mostanra a véleményed Puzsérról. Ugye, közel 3 éves ez a cikked.

        Most, 2021-ben ugyanaz a véleményed, mint 2018-ban, vagy már mást gondolsz Puzsérról?

      • Foma

        Számomra Puzsér egy jó időre kiírta magát a mainstreamből a főpolgármesteri kampánnyal. Ezt szerintem érzi ő is, mert az elmúlt időszakban eléggé intenzíven próbál újra jelen lenni a médiában, viszont már nem tud annyira sem érdekelni, hogy azt kövessem, egyáltalán mikről beszél mostanában. Gondolom tartalmilag nem sokat változott. Az érzésemet inkább totális közönynek mondanám, mint csalódásnak (valahol várható volt, hogy előbb-utóbb szintet kell lépnie, csak épp olyan irányt választott, ahol esélye sincs labdába rúgni).

      • Pash Cutter

        Hát, az ATV-én van műsora (igazából folytatja a HírTV-n megkezdett Sznobjektívet). Szerintem ugyanazt a zsoldosmunkát folytatja, amit már nyomatott Simicskánál.

        Szerintem ő az a fajta centrum-értelmiség, aki beleragadt a Balliberális Network mocsarába. S mintha nem tudna belőle kimászni…

        Nekem Schiffer András sokkal hitelesebb centrum-értelmiség, mint Puzsér. (Ha belegondolok, szinte minden, magát centrum-értelmiségnek nevező személynél hitelesebb.)

        Ahogy írtam az Off-topic-ba, keveset fogyasztok tőle, mert szerintem, ahogy kifáradt, úgy lett egyre unalmasabb.

        Múltkor azért meghallgattam az Önkényes Mérvadót, ahol két bajtársával a Woody Allen-nel kapcsolatos pedofilbotrányról beszélt – és az mondjuk elég korrekt adás volt.

        De igazából úgy vagyok vele, mint te: közöny.

      • Foma

        Azért azt tegyük még hozzá, hogy kezd megint túltelítődni a politika a beszélgetésünkben. Schiffert nem ismerem, jó, tudom, hogy létezik, de kb. ezzel ki is merül az ismeretem iránta, és valahogy nem is különösebben akarom ezt fejleszteni, míg Puzsér csak hébe-hóba tud érdekelni, ha épp olyan téma merül fel nála, ami engem is érint, vagy érdekel. Viszont mindaddig, amíg sem egy Puzsér, sem egy Tibi atya nem foglalkozik a múzeumok soron következő kivéreztetésének témájával.

      • Pash Cutter

        “Azért azt tegyük még hozzá, hogy kezd megint túltelítődni a politika a beszélgetésünkben.”

        Puzsér-témánál nehéz elkerülni, sajnos. De nem is kívánom folytatni… Csak arra voltam kiváncsi, változott-e róla a véleményed. Megkaptam a választ.

        Témaváltás…

        Majd az Assassin’s Creed-cikkeidhez akarok írni pár dolgot, ha lesz egy kis időm. Az Origins-hoz és az Odyssey-hez – de valószínűleg az Odyssey-posztod alatt fejtem ki a véleményem mindkettőről. Úgyis összefügg a két játék. Na, majd jelentkezem ott… 🙂

      • Foma

        “Majd az Assassin’s Creed-cikkeidhez akarok írni pár dolgot, ha lesz egy kis időm.”

        Azok se tegnap készültek. 😀 Jó, mondjuk annál érdekes lehet kibeszélni a játékokat, főleg, hogy nálam az Odyssey nagyon nem tudott betalálni. Amúgy a Valhalla még annyira sem csigázott fel, hogy azóta sem gondoltam arra, hogy beszerezzem.

      • Pash Cutter

        “reichjenkapitalistabrigd

        Ő, ha jól sejtem, Frick László Intézet, a dudenbuch.blog.hu, a Magyar-Magyar Szótár szerzője. A stílusa alapján rá tippeltem.”

        Egy ismerősöm sokat levelezett vele. Ő hívta fel a figyelmemet a következőre:

        Rentz Mátyásnak hívták. Vidéki író. Nemrég hunyt el.

        (https://hang.hu/kultura/elhunyt-rentz-matyas-iro-128339)

        (https://tiszatajonline.hu/?p=139913&fbclid=IwAR1Df_SOSDE6cOKIFxQuonwona-LDUTwSQgAU6zzkWwWJ4Bau0npRAgQxoA)

      • Foma

        Nem tudom, hogy ki ő, soha nem hallottam a nevét. Még kevésbé tudom, miként kapcsolódik a Puzsér témához. Nem lehet, hogy eltévedt a kommented?

      • Pash Cutter

        Rentz Mátyás “reichjenkapitalistabrigd” névvel kommentelt néhányat a Puzsér cikk alá. Nagyrészt off tartalmat.

        2020 02 26 at 14:58
        2020 02 28 at 14:13

        Az Európát úgy írta, hogy “Ejrópa”.

        Ki is akadtál rajta. Több okból is.

        Na, csak írom, hogy Rentz Mátyás volt, vidéki író. S nemrégiben hunyt el.

        Csak egy kis érdekesség, hogy egy vidéki író is kommentált a blogodhoz.

      • Foma

        Oké. Köszi. Én már nem is emlékeztem rá. 🙂

  • Foma

    Na, Puzsér, közel 48 óra után, szintén beállt a sorba, és megnyilatkozott Ukrajna témában. Természetesen az ő retorikájában nem is jutott a téma tovább annál, hogy a Nyugat bassza meg. A kérdéses írása az Indexen található.

    • Titkos

      Csak az a baj, hogy állva tapsoltam hozzá, annyira tetszett. 😀 (Már ha erre az írására gondoltál: https://index.hu/velemeny/2022/02/26/puzser-robert-publicisztika-orosz-ukran-haboru/ )

      Szal most anélkül, hogy Putyint különösebben mentegetném (mert nem áll szándékomban és eddig is az egyetlen úgy-ahogy értelmes érve az volt, hogy nem örült, hogy az amcsik rakétaelhárító fegyvereket telepítgetnek Oroszországhoz egyre közelebb), Puzsér írása szvsz tök igaz, főleg ez a része tetszett:

      “Amikor Joe Biden elnök az Atomenergia Hivatal helyettes titkárának egy kutyafetisiszta drag queent nevez ki, azzal két súlyos vétséget is elkövet, és ezek egyike sem az új vezető szexuális identitására vonatkozik. Egyrészt a kvóták és a diverzitás korában nehezen hihető, hogy a szóban forgó Sam Briton nem éppen azért került pozícióba, mert egy speciális kisebbséghez tartozik; másrészt bizonyos kormányzati státuszok betöltőitől igazán elvárható lenne, hogy a nemi életüket, esetleges kutyafétisüket ne nyilvánosan éljék ki, mert ez az egész nyugati féltekének a gyengeségét sugározza – azt kommunikálja a kínai meg az orosz tábornokok felé, hogy most már igazán meg merhetik húzni az oroszlán bajszát, mert az állatok egykori királya talán már meg is döglött, de ha nem, hát legalábbis kómában van. Tényleg nem életveszélyes üzenet az, hogy az elszabadult Conchita Wurst az önmaga paródiájává torzult, nem létező identitások elismerését célzó jogegyenlőségi küzdelmet nem pusztán az eurovíziós dalfesztiválon, de már az Egyesült Államok kormányában is képviseli?”

      Szal igen, kb. az jött le nekem is, hogy: “Na, ennyit ér a nagy libsi duma, ahogy tettekre kerülne a sor, már szart sem érnek, mert ez nem úgy megy, hogy “Jajj, meglőtt a Putyin, SAFE SPACE-T akarok, ahol majd nem bánthat!” Volt, aki pl. azt nehezményezte, hogy “Mit töketlenkedik még az EU??? Oroszok számláit befagyasztani, minden oroszt mindenhonnan kitiltani, később pedig országukat addig gyengíteni mind gazdaságilag, mind emberileg, amíg az atomtölteteiktől meg nem szabadulnak! Hát mire vár még az EU, amikor már meg is üzenték, hogy a következő lépésük Oroszországnak bizony fájni fog???”, én meg csak mosolyogtam magamban, hogy: “Jaaa, hogy te ilyesmit kinéznél az EU-ból? 😀 Nagyobb mesemondó vagy, mint Andersen!” XD Ki lesz vajon az a tökös gyerek, aki ÍGY fel merne lépni Putyinnal szemben? 😀 Netán az anno nudistastrandoló, az iszlamisták számára a willkommenskultur szót meghonosító Merkel? Az alkoholista, tanulmányaiban csupán az érettségiig vagy meddig jutott Martin Schulz? Az iszlám menekültekkel már-már melegfotó-feelingű képeken közösen vigyorgó Nicolas Sarkozy? A nevét-sem-tudom svéd miniszterelnöknő, aki saját országát is már rég kiherélte mentálisan? (LOL: “Így neveld a vikinged!” XDDD Érted. XD) Netán a “minden szünetben az én fejemet nyomták bele anno a suliban a klotyóba” szodásüvegaljú-szemüveges, mikrofonfogsorú Guy Verhofstadt? 😀 Bazeg, ezekre Putyin csak rápillant és már attól megsemmisülnek, tankokat sem kell hoznia. XD Szal én benne lennék abban, amit Puzsér mond, hogy valóban azelőtt kellene a ruszkikat (és igen, az azoknál SOKKAL veszélyesebb Kínát is) megrendszabályozni, mielőtt felzabálják a totális nyugati kultúrát, csak kérdés, hogy nyugaton maradt-e még olyan tökös legény, aki akármilyen ellenlépést meg merne tenni? Illetve ja, a Puzséri látlelet tökéletes, ide vezet az, ha úgy szelektálsz ki egy “klubot” (EU, amcsik, tökmindegy), hogy minden pozícióba vagy pénzéhes faszokat, vagy Steven Universe-mentalitással megáldott/megvert szerencsétlen libsiket pakolsz, esetleg a fenti kettő kombinációját. Aztán ha történik egy ilyen krízis, mint a mostani, akkor az egyik felük elkezdi nyomatni a Steven-dumát, hogy: “Ejj-ejj Oroszország, ELÍTÉLEM tettedet, nem szép dolog ám, amit most csinálsz, a háború csúnya dolog!” (Bár hátha ez működik: esetleg Putyint ezt hallva halálra röhögi magát… XD) Míg a másik felük előkapja Wall Street-es csekkfüzetét, oszt-szoroz, majd kihozza, hogy neki üzletileg nem okoz ám akkora gondot az sem, ha Putyin komplett Ukrajnát elfoglalja és behinti sóval, csak küldje tovább a gázt és az uránt, szóval nem igazán fog beavatkozni a harcba mondjuk németként, pláne nem valami “szaros K-európai ország” védelmében, amit amúgy is mélységesen lenéz, mert neki Bécstől keletre minden csak Balkán…

      És igen, ide vezet az, hogy más országok azt látják, hogy pl. megindul egy kurva nagy iszlamista menekülthullám, amit a töketlen Európa nem hogy feltartóztatna, de öngyilkos módon öleli őket keblére, azt a pár ellenálló tagországát pedig még basztatni is kezdi, aki próbál tenni valamit ellenük. Vagy lehet Putyin azt is látta, hogy amikor Orbán keménykedik velük, őt sem büntetik meg igazán, szóval OV elzavarja mondjuk a CEU-t, mire az EU annyit reagál, hogy: “Ejj-ejj, elítélem!”, meg ilyen “ki nem szarja le?” jellegű látszatbüntetéseket dobnak be neki, mint hogy “Kizárunk az Európai Néppártból” XDDDD (Valszeg még nem esett le nekik, hogy amúgy az EU-ról, mint intézményről, valszeg Orbinak is hasonló véleménye van, csak a pénzszipkázás miatt vagyunk még benne valószínűleg… XD Tehát az ilyen “eszmei büntetések” nem igazán fogják meghatni, mivel az “eszméiket” amúgy is rég kiröhögi ő is.) Röhej ez a reakció, elképzelem mondjuk ezt egy óvodában, Pistike épp ököllel veri Janikát (The VR: the prequel :D), mire az óvónő nem szétválassza őket, sarokba állítja Pistikét, ne adj Isten rácsap Pistike kezére (jajj, elnézést, libsik szerint már ilyet sem szabad, mert ez nettó “gyerekverés”, még Márkyt is hogy elővették egy fenékrecsapás miatt..), hanem csak annyit mond: “Ejj-ejj Pistike, csúnya dolog verni a másikat!”, Pistike meg konstatálja, hogy de szerinte most lehet és röhögve folytatja eme tevékenységét, hiszen láthatóan a nagyfőnök sem tudja, vagy akarja érdemben megállítani. Na, ez hasonló, csak most országos szinten.

      És mondom, ettől még Putyin “akciózásától” engem is a frász kerülget és valamilyen módon valóban kurva gyorsan le kéne állítani, de ne csináljunk már úgy, mintha ez az egész tényleg csak annyiról szólna, hogy “a gonosz Putler egy nap úgy ébredt, hogy “hmm, elfoglalom Ukrajnát”, melyet a bűntelen Nyugat, akik addig virágokat szedtek, meg hippi dalokat énekeltek, elhűlve nézett, majd kezeit az ég felé emelve, csak annyit kiáltott: “URAM, mivel érdemeltük ezt ki???” XD Mert most kb. mindenhol ezt látom, Twitteren ez a narratíva folyik, stb. és ha valaki akár csak meg meri említeni, hogy szokás szerint azért nem ENNYIRE fekete-fehér a történet ezúttal sem, azt egyből megtámadják a szokásos dumákkal, úgy mint: “Hogy írhatsz ilyet, hát van neked szíved, nem láttad a fotókat/videókat Ukrajnáról, stb.???” (Kíváncsi vagyok, Puzsér is majd hány embertől kapja meg a fenti cikke után az ilyen dumákat, mint: “EDDIG kedveltelek!”, vagy: “Általában tetszik, hogy keményen odamondasz, de ez most NEM AZ A PILLANAT!” és a hasonló megszégyenítési kísérleteket.)

      Illetve még így a végére némi jövőbe tekintős spekulálgatás: tegyük fel, hogy valóban sikerül a ruszkikat úgy kikészíteni, hogy számlabefagyasztások, kereskedelmi embargók és hasonlók hatására elszegényednek, morálisan megtörnek, renoméjukat a többi ország előtt lerontják és esetleg még az atomprogramjukkal is felhagynak. Utána mi lesz? Csak mert ott lesz Amerika, akinek viszont mindez a rendelkezésére áll és épp most nulláztuk le talán az EGYETLEN olyan országot, akitől eddig fosott és talán csak miatta nem kebelezte még be Ő a világot… Puzsér is arról beszél pont, hogy ahonnan kivonultak az amcsik, oda benyomultak hol az iszlamisták, hol az oroszok, stb., mivel ott egyből keletkezett egy “hatalmi vákum”. Na, mekkora hatalmi vákum keletkezne akkor, ha az oroszokat kb. kiiktatnánk, mint hatalmi tényezőt a világból? Mert az amcsiktól én legalább annyira félek, nem leszek azért nyugodt, mert páran majd azt kommunikálják, hogy: “Á, nyugi, csak a Putyin az ördög, a szenilis Biden és sleppje 100%-ig megbízható, ők csak jót akarnak!”

      Amúgy erről speciel Putyin is beszélt pár évvel ezelőtt: https://www.youtube.com/watch?v=jfR5krZqIL8

      (Jó, nem tudok oroszul, remélem nem valami totál “kamufelirat” megy alatta… XDDD) A vége felé, talán úgy a hetedik perc körül mondja, hogy gyakorlatilag évtizedeken át azért volt a világon relatív béke a nagyhatalmak között, mert mindkettő erős volt, mindkettőnek volt atomja és TUDTÁK, hogy a másiknak is van. Ez az egymástól való félés tartotta fent a békét. Ezek után mi történne, ha a mérleg egyik serpenyőjét teljesen kiürítjük? Az amcsi terror sem lesz semmivel sem jobb, mint az orosz, szal… Ez a mondat minimum elgondolkodtató, még akkor is, ha amúgy lehet, hogy a teljes 10 perces Putyin duma végig csak hantázást, meg előzetes önigazolás, amire majd visszamutogathat, hogy: “Na, EZÉRT kezdtem én háborúzni, már AKKOR megmondtam!”

      Ha meg a Puzséri változat valósulna meg és a kelet totálisan felzabálja a nyugatot, annak sem örülhet majd túlzottan Putyin, mert ahogy az utolsó nyugati embert is tarkónlőtték közösen, a kínai Micimackó egyből Putyin felé fordítja a csövet és lenyomja a filmes főgonosz dumát: “Azt hitted, osztozni fogok veled a bolygón? Csak egyetlen ország lehet a világ ura, mégpedig a SÁRGA SÁRKÁNY!!!” *bumm* (https://www.youtube.com/watch?v=_pQfY2NqRzE)

      Na bocsi, elég hosszú lett (ha valamit kifelejtettem volna, majd még hátha eszembe jut később, valszeg úgyis reagáltok majd erre most), dehát az embernek ki kell magából adnia a stresszt és a covid után most jött az “orosz stressz”. XD Ja, továbbra is gondolkodhattok tippeken, hogy hogyan lehet megúszni a sorozást, egyre jobban ég a talaj a talpunk alatt… ^^” XD Plusz állítólag Csernobilba is belelőttek vagy mi (még váltakoznak a vélemények, hogy most megsérült a reaktor, a csapatok felkavarták a környéken a radioaktív port, vagy szimplán kamuhír az egész), szóval lehet még némi “atom-stressz” is rá fog jönni majd erre az egészre… :/

      • Foma

        Szerintem sokkal érdekesebb lett volna azt a hisztériát ecsetelni, ami az egész körül kialakult, vagy azt, hogyan jutottak el az oroszok és ukránok idáig, de nem. Ehelyett Puzsér megismételte ugyanazt, amit az elmúlt tíz évben, különböző összeállításban, de már ezerszer elmondott. Kétségtelen, a tartalmával én is együtt rezdülök, csak ez így ebben a formában felesleges klaviatúra koptatásnak érződött a számomra, és leginkább ezért vagyok kibukva Puzsérra.

        Majd még részletesebben is válaszolok, csak most a munka elszólít.

      • Péter

        Őszintén? Szerintem ebben az egészben Amerika (már megint) olyan szerepet tölt be, mint Kyle anyja a South Park moziban. Miatta van ez az egész rohadt balhé. (A folytatás meg tudjátok… =D)

        Amerika mindig ezt csinálja, elkezdi hergelni a riválisát, miközben ráveszi arra annak a szomszédait, hogy agitáljanak ellene. Aztán amikor azok nemzeti büszkeségtől, meg attól a hittől vezérelve, hogy Amerika mögöttük áll, beleállnak a balhéba, és beüt a krach, akkor mit ad Isten, Amerika nem jön, csak nyilatkozatokat tesz.

        Ezt csinálták a Kubaiakkal, ezt csinálták velünk Magyarokkal, és ezt szenvedik most el az Ukránok is.

      • Foma

        Na igen, az ukránok sem tanultak mások kárából, voltak olyan naivak, hogy elhitték, Amerika majd kisegíti őket.

      • Titkos

        “Szerintem sokkal érdekesebb lett volna azt a hisztériát ecsetelni, ami az egész körül kialakult, vagy azt, hogyan jutottak el az oroszok és ukránok idáig, de nem.”

        Igaz, ez is jogos mondjuk.

        Amúgy egy picit kijavítanám magam:

        “Az iszlám menekültekkel már-már melegfotó-feelingű képeken közösen vigyorgó Nicolas Sarkozy?”

        Itt természetesen Emmanuel Macronra gondoltam, csak picit belekeveredtem, hogy ki is volt ebben az időszakban a francia miniszterelnök. XD

        “Majd még részletesebben is válaszolok, csak most a munka elszólít.”

        Oké. 🙂

        “Őszintén? Szerintem ebben az egészben Amerika (már megint) olyan szerepet tölt be, mint Kyle anyja a South Park moziban. Miatta van ez az egész rohadt balhé. (A folytatás meg tudjátok… =D)”

        Jaja, “Blame Canada!”, izé, vagyis most Russia… 😀

        “Amerika mindig ezt csinálja, elkezdi hergelni a riválisát, miközben ráveszi arra annak a szomszédait, hogy agitáljanak ellene. Aztán amikor azok nemzeti büszkeségtől, meg attól a hittől vezérelve, hogy Amerika mögöttük áll, beleállnak a balhéba, és beüt a krach, akkor mit ad Isten, Amerika nem jön, csak nyilatkozatokat tesz.

        Ezt csinálták a Kubaiakkal, ezt csinálták velünk Magyarokkal, és ezt szenvedik most el az Ukránok is.”

        Igen, hasonló gondolataim nekem is voltak, szegény Ukránok még nem tapasztalták meg, amit mi már igen, vagyis hogy az amcsik által beígért “segítségben” mennyire is szabad bízni… Ez amúgy megmagyarázná azt is, amire Nógrádi György mutatott rá, hogy “Kijev sokszor teljesen egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz”. Pl. volt valami: “Sosem fogják bevenni a várost!”, vagy hasonló szövege Zelenszkijnek. Lehet ezt azért mondta, mert abba még belekalkulálta, hogy “majd jönnek segíteni az amcsik!”, aztán hamar rájött, hogy nem, ez nem így működik. (De azért Biden nem átallott valami olyan kijelentést tenni, hogy “Külön kérem a többi nyugat-európai országtól is Moszkva mielőbbi megbüntetését!”, szóval igen, a hergelés, meg a más faszával való csalánverés továbbra is a specialitásuk. 😀 Mondjuk egyik barátom erre: “Amíg csak az oroszok vannak itt, talán hamar lemegy ez az egész, ellenben ha az amcsik is megjelennek és ezek itt összecsapnak… Na, abból szoktak nagy bajok lenni.”, ebben is van valami. XD) Valamint szintén Nógrádi emlegette, hogy az ukránok még az ENSZ-es békefenntartókat is kérték, hogy vonuljanak be hozzájuk segíteni, mire egy másik barátom így chaten: “az ENSZ is kb akkora vicc, mint anno a Népszövetség volt, arra a töritanárunk azt mondta konkrétan, hogy sóhivatal”. XDDD Amúgy szintén ebben a riportban elhangzik, hogy a CIA számításai szerint négy napon belül véget ér a háború, meglátjuk, mindenesetre a kirobbanását szintén kb. hétre-napra pontosan meg tudták jósolni, szóval reméljük, most is igazuk lesz. Amúgy ha tényleg ennyi lesz, az amcsiknak simán megérte így is: Putyin renoméja romokban (sokan már itt Hitlerezik, meg olyanokat mondogatnak, hogy elment az esze), a kialakult helyzet miatt az európai országok vagy nem fognak tőle továbbiakban gázt és hasonlókat venni, vagy amelyik ország fog is, megkapja majd a “walk of shame”-et, hogy “hogy vagytok képesek ezzel a gyilkossal üzletelni?” stb., ergo lehet Európa gazdaságának is odabasz majd ez az egész, az oroszokkal szemben pedig már most elindultak a bankszámla-befagyasztások és hasonlók, szóval nyilván ők is rendesen taccsra lesznek téve, így az amcsiknak már csak a Sárkánnyal kell lemeccselniük, hogy ki legyen a világ ura, bár megsúgom, hogy úgyis a Sárkány lesz, mivel a hamburgerzabálók előtte folyamatosan meghunyászkodnak ennél jóval kisebb kérdésekben is, az meg oda fog vezetni, amit Puzsér fentebb leírt. XD

        A végére még egy kis poén, már ha lehet ebben a helyzetben bármi humort találni: https://twitter.com/navyhato/status/1492062830555664386

        Szóval igen, várom a feministáktól kezdve Soros bácsiig és az általa pénzelt szervezetekig a maximális erőbedobást és segítségnyújtást, “Így játszd ki az oroszokat!” jellegű szórólapokkal, meg mindennel, amit pár évvel ezelőtt minden potenciális szír terrorista is ingyen kapott, mert ellenkező esetben sajnos olyan csúnya gondolataim fognak támadni, hogy bizony mégsem a tiszta emberbaráti szeretet, hanem valamilyen hátsó szándékok vezették őket… :3 XD

      • Foma

        Csak, hogy az elhangzottakra is reagáljak, jöjjön a saját wall of text-em. 🙂

        Titkos:

        Mint már említettem, alapvetően azzal, amit Puzsér leírt, nagy részt én is egyet értek, de ezt a szöveget simán rá lehet húzni egy olyan kérdésre is, hogy mi magyarok miért vagyunk annyira EU/Nyugat szkeptikusok. Szóval összességében azzal van a gondom, hogy annyira általános, sablon duma ez, aminek legfeljebb egy-egy mondat erejéig van köze a tényleges témához.

        Amúgy meg jah, a Nyugat rendesen eljátszotta a becsületét, mellette meg ez az USA addig hergelte az ukránokat, hogy nyugodtan húzogathatják az oroszlán bajszát, hogy végül csak belelovalta a feleket a háborúba dolog is ott figyel a témában, csak valahogy erről kevesen beszélnek. Helyette megy ez a “szegény ukránok” meg “mocskos oroszok” retorika. És akkor Puzsér jön, és azzal példálózik, hogy Biden kinevezett egy kvóta-kádert egy olyan pozícióba, amibe nyilvánvalóan nem a szakmai hozzáértése, kvalitásai miatt került oda. Ez ugyan egy szomorú látlelete a Nyugat értékdevalválódásának, de igazából rohadtul semmi köze ahhoz, hogy Ukrajnában mi történik.

        Mellette az is siralmas, hogy a világ képtelen más alternatívát felmutatni egy ilyen konfliktus kezelésében, mint szankciók kivetése, ami az elmúlt harminc év tapasztalatából jól látszik, mennyire nem működik. Egyik részről, az agresszor elitje annyira nem sínyli meg, hogy visszakozni kényszerüljön, másik részről ezzel csak a polgári lakosság fog szopni, aminek eddig sose az lett a következménye, hogy majd jól fellázadnak a vezetőik ellen, hanem megmakacsolják magukat, és még azok is felzárkóznak, akik addig ellenzékben voltak.

        Harmadrészt meg most, főleg az EU, jól tökön lövi magát, amerikai utasításra, amivel kizárólag az USA jár jól hosszú távon, miközben Nyugat-Európa képtelen azt mondani, hogy “baszd már meg, te csináltad a szart, ne a mi faszunkkal verd már a csalánt”.

        Azt viszont furcsálltam, hogy Puzsér Trumphoz vezeti vissza az USA bezárkózó külpolitikáját, holott ez a folyamat már Obama alatt megkezdődött (nem véletlen volt az a mém is a 2010-es évek elején, hogy Irakba Bush alatt nem kellett volna beavatkozni, Obama alatt meg nem kellett volna kihagyni a beavatkozást). Trump ezen a téren lényegében csak folytatta Obama örökségét.

        Persze az is vicces, hogy az ukránok szidják a magyar kormányt, hogy folyamatosan torpedózza a szankciókat, holott a Fidesz, az első pár órát leszámítva, elég hamar levonta a konklúziót, hogy itt már nem tarthat ki Putyin mellett, a saját érdekében. S csak ott lépett fel a szankciók ellen, ahol más EU országok is partnerei voltak (mint a gáz kapcsán a németek, vagy az atom kapcsán a finnek).

        Ha már jövőbe tekintős spekulálgatás, ezügyben Nógrádi interjúk érdekesek (bár azért nála meg van az a jellegzetesség, hogy kiválóan elemzi az aktuális helyzetet, de elég gyakran mellélő, ha a következmények lehetőségeit taglalja), meg ajánlom a moszkvater.com oldalt. Szerintem hosszú távon kénytelenek lesznek elengedni Ukrajna kezét, igaz eleve nem is kellett volna felbátorítani, hogy ennyire kekeckedjen Oroszországgal. Szóval vagy az lesz, hogy kivéreztetik Oroszországot, és marad Kína, vagy elengedik Ukrajnát, hogy Oroszországot megbékítsék, és hosszabb távon Kína ellen hangolják, vagy az lesz, hogy Oroszország végleg Kína mellett köteleződik el, és akkor a Nyugatnak két nagyhatalommal kell szembe néznie.

        Amúgy meg az a prognosztizált három-négy nap inkább Kijev elestére vonatkozott, mint egész Ukrajnáéra. Nagyobb kérdés, hogy tárgyaló asztalhoz ülnek-e a felek két héten belül, vagy elhúzódik a háború Ukrajna teljes kapitulációjáig.

        Az meg külön érdekes fejleménye az eseményeknek, hogy hirtelen mindenki elfelejtette, hogy amúgy a nyakunkon van ám egy pandémia is (erről is volt már mém a face-en).

        Ami meg Csernobilt illeti, a dezinformációk tömkelegével van tele a net. És sokszor még olyanok is bedőlnek téves felvételeknek, akik úgymond ezekkel foglalkoznak. Jó példa erre, hogy a korai órákban valaki feltöltött egy felvételt netre, amin repülők alakzatban húznak el egy lakótelep felett. Pár óra múlva már kiderült, hogy ez egy 2016 körül készült légiparádé gyakorlata, de azért simán benézte egy olyan videós, aki összefoglalni próbálta az első nap eseményeit, és betette, mint a harci cselekmények egyik felvétele. Nos Csernobil kapcsán egyelőre annyit tudunk, hogy érzékelték, megnövekedett a sugárzás, a leközölt érzékelők nem a teljes területen jeleztek be, pusztán pontokban. Ezek alapján csak feltételezni lehet, hogy a harcok során felkavarták a talaj felső rétegét, ami ott, ahol lövedékek csapódtak be, vagy lánctalpak mentek végig, megkavarta a sugárzás mértékét (felverve a talajba lerakódott sugárzást), ebből meg rögtön jött a harang kongatás, hogy az oroszok belelőttek a négyes reaktorba. Természetesen ennek lehetőségét sem lehet kizárni, de akkor nem csak néhány érzékelő jelzett volna, hanem az összes.

        Péter:

        Na igen, kb. pont ezt gondoltam én is, főleg, amikor megjelentek az első jajveszékelések, hogy az oroszok mekkora gecik. Gondoltam, azért jó lenne arra is emlékezni, hogy Bidenék mennyit uszították Zelenszkijéket, hogy nyugodtan kekeckedjenek az oroszokkal. És ezt csinálják mindenütt, aztán meg rendre csodálkoznak, amikor visszaüt a dolog.

        Titkos:

        Ez a “sosem fogják feladni” nyilatkozat inkább arról szól, hogy ők bizony nem fogják feltenni a kezüket megadólag. Mondjuk ezzel kapcsolatban is volt már FB-on mém, hogy a franciák már meg is adták magukat (én meg gúnyosan hozzátenném, hogy a románok meg már át is álltak). De szerintem Zelenszkij inkább abban reménykedik, hogy elég sokáig el tudják húzni az ellenállást ahhoz, hogy az oroszok komolyan megszenvedjék a háború felvállalásának következményeit, így kedvezőbb feltételeket tudna Ukrajna kicsikarni. Bár naiv volt, de szerintem nem annyira ostoba, hogy komolyan elhigyje, majd jönnek az amerikai csapatok, és jól bevállalják a harmadik világháborút Ukrajnáért. Főleg, hogy ezt a segítséget már 2014-ben sem kapták meg (holott már akkor is erre bazíroztak). Azért a helytállásuk így is példás, még ha amúgy kilátástalannak is mondható.

        Aztán ott vannak az önjelölt hadászati szakértők, akik meg azon köszörülik a nyelvüket, hogy az oroszok bicskája beletört az ukrán ellenállásba. Ezzel csak az a gond, hogy nem számítják bele, hogy az orosz haderő épp visszavonulásból fordult át támadásba. Persze, az orosz hadvezetés valószínűleg tényleg kisebb ellenállásra számított. Az is vicc, hogy sokan az orosz haderő kudarcának nevezik, hogy sokadszorra kell változtatniuk a hadi céljaikon, miközben azt ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy a haditerv mindig változik a hadi események tükrében (minden haditerv addig tökéletes, amíg át nem ültetik a gyakorlatba).

        ENSZ békefenntartói kérdésben is két probléma van. Az egyik, ahogy te is írtad, eléggé leszerepeltek már az utóbbi időkben, a másik, hogy ehhez az is kellene, hogy Oroszország és Kína ne vétózza meg, ami ugye esélytelen. Ettől függetlenül, az ENSZ jóval hatékonyabban működik, mint a Népszövetség, mert az ENSZ alapjáraton tényleg arra hivatott, hogy a békét próbálja meg fenntartani, míg a Népszövetség a franciák házi rendőrkutyájaként működött, kizárólag azzal a céllal, hogy fenntartsa azt az állapotot, amit kikényszerítettek az első világháború után a vesztes felektől.

        Ami a CIA-t illeti, nos ők az elmúlt egy, másfél évben kb. háromhavonta jósolták meg, hogy most ki fog törni a háború. Ezek után a legutóbbi jóslatukat aztán a kutya nem volt képes komolyan venni. Ráadásul az a jóslat is február 20-ra prognosztizálta, legkésőbb 22-re. Ehhez képest Putyin rávárt a dologra. Amúgy szerintem a háború el fog még húzódni, bár, ha van egy kis szerencséje a világnak, akkor tényleg tárgyaló asztalhoz ülnek egy-két napon belül, ez szerintem inkább annak függvénye, hogy Putyin megelégszik azzal, hogy Zelenszkijéket megrendszabályozza, vagy inkább bábkormányt ültetne a helyükbe (ehhez az ukrán kormányzatot el kellene fogniuk, vagy emigrációba üldözniük). Vagyis Kijev eleste lesz a vízválasztó.

        De megjelentek már az ilyen megafacepalm szituációk is, mint hogy a Pornhub letiltotta az orosz felhasználókat a felületéről, vagy az lmbtq, akik kijelentették, hogy ők most az ukrán szexuális kisebbségeket mennyire befogadják, támogatják, ha menekülni kényszerülnek (mert a heteró ukrán menekültek náluk nem számítanak).

  • Foma

    Azért az érdekes, hogy ezt az egy indexes cikket leszámítva, Puzsér totálisan hallgat az orosz-ukrán témában. Még az Önkényes Mérvadóból is kivonult a vonatkozó adásokról. Ezzel párhuzamosan meg a YT csatornája fejlécét ukrán mintásra cserélte. Furcsállom azért ezt a mentalitást tőle. Az még egy dolog lenne, hogy “bölcsen hallgat” ismeretek hiányában (bár ez általában nem szokott jellemző lenni rá, de az már abszolút idegen az eddigi Puzsértól, hogy beálljon a hatásvadász zászló aggatásba.

    • Pash Cutter

      Reatálok a régi Puzsér posztjaidra. Így erre is.

      Puzsér promózza Márki-Zay Pétert. Aki Bajnai Gordon személyes jó barátja. Meg a neoliberális ideológia elkötelezett híve. Lehülyéz mindenkit, aki kritizálja Márki-Zay-t.

      Puzsér propagálja Zelenszkijt, és az Oroszország ellen harcoló Ukrajnát. Zelenszkij és rajta keresztül a jelenlegi Ukrajna az USA bábja. Lehülyéz mindenkit, aki kritizálja Zelenszkijt és Ukrajnát.

      Vagyis: Puzsér mára kifejezetten balliberális, egyes esetekben neoliberális, meg USA-párti. Hiába hangoztatja, hogy centrum, mára hasonlóan Vonához, megforgatta a köpönyegét. Hamiskártyás. Hitelét vesztette, és mára csak a nagyon buta emberek hisznek benne.

      Én mára több tartalmat nézek egy Otherworld-től és egy TheVR-tól, mint egy Puzsértól. Ami elég sokat elárul, mennyire nem veszem komolyan őkelmét.

      Rajongjon csak az ukránokért; mocskoljon mindenkit, aki nem drukkol Ukrajnának; és szarja le a folyamatos jogsérelmet szenvedő kárpátaljai magyarságot. Rohadt bunkó!

      • Foma

        Ez meg már végképp jó régen volt. 🙂

        MZP szerintem inkább egy különc üzletember, aki elhitte magáról, hogy ért a politikához, mert megnyerte a polgármesteri széket Vásárhelyen.

        Puzsér balra tolódását én is észre vettem, eléggé el is ment a kedvem tőle. Pont ezért én sem viszem túlzásba Puzsér hallgatását manapság. Az orosz-ukrán konfliktus viszont olyan zavaros téma, hogy mostanában inkább nem foglalok állást ezzel kapcsolatban. Főleg, hogy volt egy elég kellemetlen szilveszteri élményem ezügyben. Péternek elmeséltem, de nem szeretném újra átélni az emlékeket.

  • Foma

    Találtam egy egész jó összefoglaló videót Puzsérról. Kicsit hosszú, de nagyobb részt pont azt fogalmazzák meg, amire én is próbáltam kilyukadni Puzsérral kapcsolatban.

    • Pash Cutter

      Még erre a posztodra reagálok, aztán hanyagolom a Puzsér-témát. 🙂

      Szinte ugyanazt mondják Horváth Oszkárról, mint te. Alákérdezés, visszhang. 😀

      Nem volt rossz beszélgetés. Bár ahogy elnézem, náluk még nem durrant ki a Puzsér-lufi. Nálam igen. Amióta Márki-Zay és Zelenszkij harci pudbullja lett, eltűnt a hitele. Emellett már nem olyan érdekes médiaszereplő, mint régen. Unalmas lett.

      Iszonyat ritkán nézek tőle bármit is. A Schifferrel való vitáját is inkább Schiffer miatt néztem meg. A Schifferrel szembeni etikátlan viselkedésével pedig még nagyobbat süllyedt a szememben.

  • Pash Cutter

    Nahát! 😛

    Pottyondy Edina visszatért a Momentumhoz, mint Donáth Anna tanácsadója!

    (https://mandiner.hu/cikk/20220829_pottyondy_edina_donath_anna_belfold_facebook_politikai_tanacsado_soros_gyorgy)

    “A következő hetekben új területeket próbálunk meghódítani, személyesen Soros György parancsára. Ennek keretében cégem, a PETAverzum Kft. szerződést köt Donáth Annával egy közös, politikamentes projektre. Szociológiai kérdéseket és problémákat fogunk körbejárni videókban.

    Ezenkívül együttműködést tervezünk nem csak Donáth Annával, a szociológussal, hanem Donáth Annával, a politikussal is. Ennek keretében munkatársaimmal praktikus és etikus tanácsokkal segítjük a munkáját.”

    Pottyondy a Momentum háza táján, Puzsér a Mindenki Magyarországa Mozgalomban. Hiteles autonóm személyiség mindkettő. 😛

    • Foma

      Pottyondy Edina nem nagyon foglalkoztat, annyira unalmas és idegesítő a stílusa, hogy egyáltalán nem nézem, és nem is nagyon érdekel, mit csinál.

      Múltkor viszont YT-n láttam egy érdekes csatornát, ahol ilyen rajzfilmes paródiát csinálnak magyar videósokról, a legutóbbiban pont Puzsi került elő.

      • Pash Cutter

        “Puzsér legutóbb meg MZP-vel “társult” valami “szabadegyetemen”, ezzel jelezve, hogy szerinte ő még mindig fasza választás lenne miniszterelnöknek, holott ha valami bebizonyosodott a választás előtti utolsó hónapokban, az az volt, hogy ő legalább olyan agresszív, ellentmondást nem tűrő állat tud lenni, mint Orbán, csak mellé még balos is, szal ja…”

        Nem tudom, mennyire emlékszel arra, amikor néhány évvel ezelőtt több ellenzéki párt is betámadta a Kutyapártot. Puzsér két alkalommal is megvédte őket a balliberális pártoktól (DK-tól, MSZP-től, Momentumtól). Most legutóbb pedig a FIDESZ-szel szemben is. Ami számomra feltűnő volt, hogy amikor Márki-Zay támadta be még a választások idején a Kutyapártot, elég durván, akkor Puzsér már nem rohant megvédeni őket. Meg sem szólalt az ügyben. Még annak ellenére sem, hogy Puzsér még akkor is jelezte, a Kutyapártra szavaz.

        “De amúgy ja, úgy “függetlenek” ők, mint mondjuk Gulyás Marci, vagy Kálmán Olga, akik szintén szeretik mondogatni, hogy az ő műsoruk “közszolgálati”, miközben kurvára balos propaganda a legtöbb esetben. XD Mondjuk pont Gulyást most eléggé leosztotta Puzsér, de jól írtak a kommentelők, hogy “ez olyan Dancsós videó lett”, vagyis teljesen a nézőre van bízva, hogy Puzsér ezt mennyire gondolta komolyan és mennyiben irónia/paródiája azoknak a Fideszközeli lejárató csatornáknak, mint pl. a Megafon.”

        A választások idején Puzsér minden támadástól bevédte Márki-Zay-t. Valami elképesztő szervilizmussal. Közben betámadott egy csomó közszereplőt, hogy eladta magát vagy a Gyurcsánynak vagy az Orbánnak. Mikor Puzsér annyira volt hűséges ölebe Márki-Zay-nak, mint Vágó Gyurcsánynak vagy Nagy Feró Orbánnak.

        Azért elképesztő az a 180.-as fordulat, amin Puzsér átment. Tisztára, mint Vona. Én már kifejezetten viszolygok tőle. Kimondom: undorodom tőle.

        “A cikkben lévő fotóról meg az jutott eszembe, hogy Pottyondi most kemoterápiás kezelés alatt áll (amennyiben igen, akkor elnézést a következőért), vagy ez valami feminista elvárás, hogy “legyen neonzöld/puncsszínű/paradicsompiros/stb. hajad, vagy ha ezek közül egyiket sem vagy hajlandó vállalni, hát nyírd le nullás géppel!” ? Tudom, nem szép dolog valakit a külseje miatt basztatni, de egyrészt feltűnt, hogy így hónapok alatt egyre rövidebb és rövidebb a haja, másrészt meg ha ezt magának csinálta, akkor gratula, kb. az utolsó olyan dologtól is sikerült megszabadulnia, ami a női mivoltára emlékeztette. (Amúgy a csaj fejre kiköpött Matt Smith, Doctor Who fanként különösen vicces, amikor közelről dumál a kamerába nagyra nyílt szemeivel, mindig valamelyik “Doctor speech” ugrik be a sorozat “Matt érájából”. :D)”

        Nekem is a kemoterápia jutott eszembe Pottyondy-ról. Aztán az is lehet, hogy az zavarta, hogy sok férfinézőjének tetszett, mint nő. Én személyesen is ismertem olyanokat, akik szexinek, aranyosnak tartották Pottyondit. Nem csodálkoznék, ha nekik szeretett volna most bemutatni Pottyantós. Vagy az is lehet, hogy a Puzsér és Pottyondi románcban ment valami félre, s ez is egy jelzés rá.

        Múltkor utánanéztem Wiki-n: nem házasodtak össze, hanem csak élettársak. Nekem feltűnt pár érdekesség. Egyrészt az, hogy nem mutatkoznak együtt a közéletben. Puzsér sok barátjával együtt mutatkozik, de az asszonyával soha. Másrészt a szerepléseik és a produktumaik során nem említik egymás nevét. Fura ez nekem. Puzsér még régen maga vallotta be, hogy nem volt valami túl szerencsés a nőknél; nem csodálnám, ha ezt a két lábon járó szellemi nyomornegyedet is bukná egy idő után.

        Az, hogy Pottyondy beletolja a pofáját meg a nagy szemeit a kamerába, nekem is feltűnt, szerintem iszonyat béna. Ami engem irritál, az a mosolya. A sunyi és alattomos emberek szoktak így mosolyogni; beteges a mosolya, rossz nézni.

        Most éppen a nemrég elhunyt angol királynőnek szólt be.
        (https://168.hu/szorakozas/pottyondy-edina-uj-video-ii-erzsebet-meszaros-lorinc-244198)

        Nem idézek belőle. Igazi suttyóságok.

        Feltűnési viszketegség. De az is lehet, hogy Puzsér nem elégíti ki eléggé az ágyban, és ezért így éli ki a szexuális frusztrációját. 😛

        Még most is megborzongok a gondolattól, hogy ez a két idióta gyereket nevel. Brrr! 😛 😦 Nem kéne szólni a gyermekvédelemnek? 😛

    • Titkos

      “Pottyondy a Momentum háza táján, Puzsér a Mindenki Magyarországa Mozgalomban. Hiteles autonóm személyiség mindkettő. 😛”

      Puzsér legutóbb meg MZP-vel “társult” valami “szabadegyetemen”, ezzel jelezve, hogy szerinte ő még mindig fasza választás lenne miniszterelnöknek, holott ha valami bebizonyosodott a választás előtti utolsó hónapokban, az az volt, hogy ő legalább olyan agresszív, ellentmondást nem tűrő állat tud lenni, mint Orbán, csak mellé még balos is, szal ja…: https://www.youtube.com/watch?v=w2n0gSwN9rU

      A cikkben lévő fotóról meg az jutott eszembe, hogy Pottyondi most kemoterápiás kezelés alatt áll (amennyiben igen, akkor elnézést a következőért), vagy ez valami feminista elvárás, hogy “legyen neonzöld/puncsszínű/paradicsompiros/stb. hajad, vagy ha ezek közül egyiket sem vagy hajlandó vállalni, hát nyírd le nullás géppel!” ? Tudom, nem szép dolog valakit a külseje miatt basztatni, de egyrészt feltűnt, hogy így hónapok alatt egyre rövidebb és rövidebb a haja, másrészt meg ha ezt magának csinálta, akkor gratula, kb. az utolsó olyan dologtól is sikerült megszabadulnia, ami a női mivoltára emlékeztette. (Amúgy a csaj fejre kiköpött Matt Smith, Doctor Who fanként különösen vicces, amikor közelről dumál a kamerába nagyra nyílt szemeivel, mindig valamelyik “Doctor speech” ugrik be a sorozat “Matt érájából”. :D)

      De amúgy ja, úgy “függetlenek” ők, mint mondjuk Gulyás Marci, vagy Kálmán Olga, akik szintén szeretik mondogatni, hogy az ő műsoruk “közszolgálati”, miközben kurvára balos propaganda a legtöbb esetben. XD Mondjuk pont Gulyást most eléggé leosztotta Puzsér, de jól írtak a kommentelők, hogy “ez olyan Dancsós videó lett”, vagyis teljesen a nézőre van bízva, hogy Puzsér ezt mennyire gondolta komolyan és mennyiben irónia/paródiája azoknak a Fideszközeli lejárató csatornáknak, mint pl. a Megafon: https://www.youtube.com/watch?v=GiL_l_0rITQ

    • Foma

      “amikor Márki-Zay támadta be még a választások idején a Kutyapártot, elég durván, akkor Puzsér már nem rohant megvédeni őket.”

      Puzsér eléggé rácsavarodott az “összefogásra”, így nem csoda, hogy a Kutyapártot már nem védte MZP-től, mivel ők maradtak egyedül karakter azonosak. Ellentétben Puzsérral, aki aztán még a Gyurcsány iránti kritikusságát is képes volt félre tenni.

      “A választások idején Puzsér minden támadástól bevédte Márki-Zay-t.”

      Az a poén, hogy a választások idején egyetlen értelmes hang volt csak a médiában, aki értékelhető gondolatokat fogalmazott meg, az pedig Vona volt. Persze, annak fényében, hogy Vonának nagy szerepe volt a Jobbik kivérzésében, erősen árnyalja a mondanivalóját, de még így is tőle jöttek azok a vélemény nyilvánítások, amelyeket amúgy inkább Puzsértól vártam volna.

      “Nekem is a kemoterápia jutott eszembe Pottyondy-ról.”

      Egy, vagy két éve jött rá ez az önmegvalósítási roham, aminek keretében demonstratíve, kamera előtt letolta a haját nullás géppel. A miértjére már nem emlékszem, de annyira nem is érdekel, mint ahogy általában Pottyondi minden más téren sem. Még ennek a Piréz gyereknek is szívesebben nézem a videóit, mint Pottyondiét. Az meg, hogy közte, és Puzsér között mi van, megint csak olyan dolog, hogy igazából mi közöm is van hozzá? Ez az ő magán ügyük.

      “nem csodálnám, ha ezt a két lábon járó szellemi nyomornegyedet is bukná egy idő után.”

      Szerintem ez már rég megtörtént, csak nem teregették ki.

      Angol királynőről gondoltam is, hogy írjak-e, de úgy láttam, hogy készült vele kapcsolatban épp elég cikk a világhálón, hogy felesleges lenne tőlem is egy hatezredik megemlékezés. Az azért valahol érdekes, hogy még hazánkban is mekkora össznépi gyászt váltott ki. Kétségtelen, közelebb éreztem én is magamhoz az angol királynőt, mint bármelyik hazai politikust, de azért túltolni sem kellene a biciklit.

      “Nem kéne szólni a gyermekvédelemnek?”

      Vannak náluk rosszabbak is, azokra se szállt rá a gyermekvédelem.

      “Puzsér legutóbb meg MZP-vel “társult” valami “szabadegyetemen””

      Videó ajánlóját láttam YT-n, de nem éreztem késztetést a meghallgatására. 🙂 Amúgy nem az a fő baj MZP-vel, hogy balos volna (bár erős a kétségem, hogy az lenne), hanem az, hogy annyira az üzleti világban szocializálódott, hogy el sem tudja képzelni, hogy a politika tök másképp működik. Azért az veszélyes politikusi magatartás, hogy senki tanácsát nem fogadja meg, s amit egyszer a fejébe vesz, ahhoz körömszakadtáig ragaszkodik, még akkor is, ha nyilvánvalóan baromság. Ehhez képest Orbán legalább tudja, mikor kell visszakozni.

      • Pash Cutter

        “Még ennek a Piréz gyereknek is szívesebben nézem a videóit, mint Pottyondiét.”

        A piréz srác a maga nyomorúságában szerethető. Kicsit olyan, mint Gyagyás Tódi (Toadwart) a Gumimacikban. Valahol már szánom is őt.

        (MZP) “annyira az üzleti világban szocializálódott,”

        Nem véletlen, hogy Bajnai a nagy haverja. Aki szintén az üzleti életben szocializálódott. Bár Trump is.

        “Angol királynőről gondoltam is, hogy írjak-e”

        Most lehet, hogy bunkón fog hangzani, amit mondok, de engem soha nem érdekelt az angol királyi ház. Sem Diana, sem Camilla, sem Henry, sem Katalin és Vilmos, sem II. Erzsébet. Úgy kb. senki a jelenlegi felhozatalból. Ilyen dögunalmas karaktereket is ritkán termelt ki a történelem.

      • Foma

        Nem is az a dolguk, hogy izgalmasak legyenek. 🙂

      • Pash Cutter

        Van bármi dolguk a reprezentáción kívül?

      • Foma

        Állami szinten nem nagyon. Van pár dologban jogkörük, de ezekkel nem vagyok képben. Emellett az ismertségük felhasználásával jelen vannak különféle szervezetekben, vagy aktív szerepvállalással is, vagy simán csak anyagilag.

  • Pash Cutter

    3 videója van csupán, kevés lájkkal és nézettséggel, érződik a stílusán némi sértődékenység – DE vannak egész jó meglátásai Puzsérról. Legfőképpen a “Puzsér Róbert pszichoanalízise” c. videót ajánlom.

    (https://www.youtube.com/user/tibitron79)

    • Foma

      Elsőre nem sikerült összeraknom, hogy miről írsz. 🙂 Jó, most rendesen le is vagyok szedálva, miután hétvégére bedurrant a bokám. A Puzsér pszichoanalízisét meghallgattam, jópofa volt, bár ugyanezeket az eredményeket évekkel ezelőtt megfejtettük róla (ha jól emlékszem, te is részt vettél ebben, nem csak Titkos).

  • Foma


    Olyan ez a videó, mintha a kistérségi színjátszókör adta volna elő a következő kamara darab főpróbáját.

    • Pash Cutter

      Ez egy régi videója. Amikor ismerkedtem Puzsér munkásságával, akkoriban ez is szembejött velem. Olyan kis hatást tett rám, hogy el is felejtettem a létezését. Trollkodós, fake news videó.

      Van egy olyan érzésem, hogy részben a szélsőbalos anarchista szubkultúra paródiájának is szánta. Főiskolás időszakomban feljártam a nemzetközi balos Indymedia magyarországi oldalára, ahol volt szerencsétlenségem beszélgetni ilyen szélsőbalos anarcho arcokkal. Sőt néhánnyal találkoztam személyesen is. Kb. hasonló fazonok voltak, mint amit bemutatott a videó. Ha szeretnél magadnak valami hasonló élményt, írd be a Google-be: “Csoma Lajos”. Bár nem túl szórakoztató… Ezek az emberek a régi világ részei.

      Így visszanézve elég unalmas. Ez a régi Puzsér, aki még bontakoztatta a szárnyait.

      • Foma

        Már el is felejtettem, hogy ezt belinkeltem. 🙂 Nekem is úgy tűnt, hogy ez inkább mediahack, mint komoly dolog, de az elején még majdnem hihetőnek is tűnt. Mondjuk ilyen szélsőséges anarchistákhoz nem volt szerencsém, és remélem nem is lesz. Szélsőséges komcsival már találkoztam, aki úgy istenítette Che Guevarát, hogy lehidaltam tőle.

  • Foma

    Ezen de jót derültem. 😀 XD

    • Pash Cutter

      Tényleg ennyire durva volt a Schiffer-Puzsér vita? Nem néztem még meg.

    • Pash Cutter

      Megnéztem a vitát.

      És kezdem is egy kérdéssel:

      “Ezen de jót derültem.”

      Min derültél jól? Végig hallgattad egyáltalán a vitát? Mert az hagyján, hogy az animáció piszok rossz (igazi PestiTV minőség 😛 ). A videónak az az állítása, hogy minkét fél a vitában gyermeteg volt. Az igazság viszont az, hogy egyedül Puzsér volt gyermeteg, Schiffer nem. Az, hogy Schiffer miért mondta azokat a mondatokat, amiket kiemelt a paródia, csak akkor derül ki, ha végig hallgatod a vitát. Schiffernek minden oka megvolt a Puzsérral szembeni felháborodásra és önvédelemre.

      A videó “Kurtz ezredes” munkája (amit promóz a Fair Right). Akiről tudni kell, hogy mindenkit lenéz, aki nem ért egyet az Orbán-kormánnyal. Így nem csupán Puzsért, de Schiffert is. De téged is, engem is, Titkost is lenézne, ha egy kocsmai beszélgetésben kifejtenénk, mit nem szeretünk az Orbán-kormányban. (Ezt is csak azért merészelem mondani, mert egykori ismerősöm, FAM személyesen is ismerte, és a csávó annyira besértődött, hogy FAM bírálja a kormányt, hogy MSN-en keresztül zaklatta őt a véleménye miatt.)

      Én nem vagyok egy Schiffer-fan, látom neki is a hibáit, de abban biztos vagyok, hogy ha Kurtz és Fair Right leállna vele vitázni vele a nyilvánosságban, 10 perc alatt szétszedné őket. (Valamiért nem is merészelik kihívni egy vitára. Hm…). Nyomorult seggnyalók, akik Schiffernek az árnyékába érnek. Kigúnyolják, miközben a nyomába sem érnek, ezek a cselédek! Pfúj! Mi lesz ezekkel a szarcsimbókokkal, ha egyszer bukik a FIDESZ?

      És akkor min is sértődött meg Schiffer? Schiffer világosan kifejtette, érvekkel, hogy miért kell Magyarországnak középen állnia mind az Ukrajna vs. Oroszország, mind a Nyugat vs. Kelet konfliktusban. Puzsér erre burkoltan azzal vádolta meg Schiffert, hogy putyinista és orbánista. A vita legvégén odáig süllyedt, hogy azt állította, gyávaság a jelenlegi helyzetben az EU-t és az USA-t bírálni; és egy aljas személyeskedéssel azonnal Schiffert kezdte ekézni, hogy eltévelyedett értelmiségként kiszolgálja az Orbán-kormányt. A legvégén olyan karaktergyilkosságba ment át Puzsér, hogy bizony, Schifferből kihozta a dühös embert. Schiffernek pedig joga volt a haraghoz.

      Az külön tetszett, hogy Puzsér azzal vádolja Schiffert, hogy elárulta a centrumot, és most kiszolgálja a NER-t. Az egy dolog, hogy hazugság. De pont az a Puzsér mondja, aki az ATV és a SpiritFM fizetett munkásaként, a “centrum” álcájában kiszolgálja a Balliberális Network-öt.

      Nem is értem a paródiát. Igazából Puzsér sikeresen lesüllyedt Kurtz és Fair Right szintjére. Ha fideszesként karaktergyilkolászta volna Schiffert, ez a két fideszes bérenc körbetapsolta volna. Kurtz és Fair Right a NER-t szervilisen kiszolgáló csicskák. Puzsér pedig valaha egy frankó ember volt, de eladta magát balra. Kigúnyolhatják Schiffert, de ez az ember minden hibájával együtt többet ér ezeknél az embereknél. Schiffer legalább nem adta el magát, mikor lett volna rá lehetősége.

      • Foma

        Nem, nem hallgattam végig a vitát. El se indítottam. A paródia azért tetszett, mert tökéletesen prezentálta Puzsér vitakultúráját. Az meg másodlagos, hogy a készítőnek mi a pártállása, ha jó a paródia, az számít nekem. Mellesleg már mondhatni, hozzászoktam, mivel nem állok egyik oldalra sem, így mindkét oldal utál. 🙂

        Fair Right fidesz orientációja nekem sem tetszik, viszont amikor a woke-ba rúg, akkor úgy vagyok vele, mint FAM. 🙂

        “Puzsér erre burkoltan azzal vádolta meg Schiffert, hogy putyinista és orbánista.”

        Én ezt máshonnan megkaptam burkolás nélkül. 🙂

  • Foma

    Te jó ég, Puzsér már 2008-ban ekkora retardáltságokat mondott?

    Basszus, miért nincs külön ajtó a pilótának? Hihetetlen, bár a másodpercenként egy tonna kerozin révén bizonyította, hogy azóta is aviatikai szakértő maradt.

  • Foma

    Végre valami, amiben egyet tudok érteni Puzsérral.

    • Titkos

      Na, akkor közkívánatra következik a “Puzsér-kritika”, viszont még előtt egy kérdés: Foma, nem volt neked is olyan “keresőmeződ” itt a blogon, mint ami Péter blogján van? Mert én úgy emlékszem, hogy igen, viszont amikor erre az új arculatra váltottál pár hónapja, azóta mintha nem találnám. Ezt a Puzséros bejegyzésedet is úgy sikerült most visszakeresnem, hogy beírtam a Gugliba, hogy: “Foma Puzsér Róbert”. XD

      Most pedig kezdődjék a “show”! 😀

      Most genyó leszek, de épp az előbb láttam és ideillik, szóval kijátszom a “magánélet-kártyát”: https://www.reddit.com/r/talk_hunfluencers/comments/1506bkv/pottyondy_edina_nematellerede_%C3%A9s_puzs%C3%A9r_r%C3%B3bert/

      Puzsér: LOL, hülye magyar, Trianonnál jól megkaptad!

      Titkos: Te biztos értesz ilyen összetett politikai problémákhoz, hiszen a saját életedet képtelen vagy egyben tartani, te szerencsétlen. Miután a stílusoddal mindenhonnan kirúgattad magad és már csak “saját showidat” nyomod, összeálltál egy hasonlóan lelki sérült, komplexusos, agresszióval, cinizmussal és félelemmel “töltött” nővel, mint amilyen te is vagy. Majd a hülye emberek jó szokása szerint mielőtt még megbizonyosodtál volna róla, hogy egyáltalán hosszútávon működik-e a kapcsolat, gyorsan házasság, gyerek, meg miegyéb, majd “meglepő módon” pár év múlva most jött a válás, mert hát ha két olyan ember áll össze, akik saját magukat sem képesek elviselni, az sajnos együtt sem fog működni hosszútávon. Neked ugyan az MSZP-pénzből bőven fut majd ügyvédre (ha hihetünk Hajóágyúéknak… :D) és ha Pottyondinak anno még nem ment el teljesen az esze, akkor ő meg reméljük, hogy a lúzer Fegyőrt húzta le X millióval, mielőtt lelépett a pártból, így én már csak a gyereket sajnálom, akinek mostantól úgy kell majd élnie az életét, hogy két ilyen napról-napra egyre inkább elhülyülő, véresszájú, egoista, cinikus állat lesznek a szülei, akik majd így hétvégente pingponglabdaként passzolgatják egymás között a kölyköt, aki úgy 20-30 év múlva jó eséllyel ugyanilyen debil “megmondóemberré” válik majd, már ha nem dilizik be olyan szinten, hogy inkább a sárga házba viszik. Látod, tanultál volna Trianonból, hogy amikor felmerült a Pottyondival való házasság kérdése, csak annyit mondtál volna, hogy: “Nem, nem, soha!” 😀 XDDD (Megjegyzem Pottyondi sem semmi, ebben speciel egyetértettem a balos kommentelőkkel, hogy így összemosni egy személyes válást a Pride-al, hát lol… Na de ez történik, ha annyira belehülyülsz a politikába, hogy már nem is lesz az életednek olyan aspektusa, amit nem politika-szemüvegen keresztül látsz. Csodálom, hogy nem találta ki, hogy igazából válni is csak azért válnak, mert ez is egy “kiállás Orbán ellen”, egyfajta “anti-CSOK”. :D)

      “Rendezői audiokommentár”: Ezt a fenti magánéleti postot amúgy is meg akartam írni, de valószínűleg ennyire agresszív nem lett volna eredetileg, csak így elolvasva pont ezután ezt a Trianonos cikket, benne a “latrozással”, meg hasonlókkal, úgy voltam vele, hogy: “Oké öreg, akkor most én jövök. :P”

      Amúgy ettől a Trianon témától függetlenül is egyre inkább azt tapasztalom, hogy valami hihetetlen elemi gyűlölet él Puzsiban a legtöbb ember irányába és IMÁDJA, ha kárörömködhet rajtuk. Szal pl. múltkor az egyik Spirit FM-es adásában ez volt a téma: “Érvek és ellenérvek a kamu munkát végzők állásait elvevő és a művészi pályától eltántorító A.I.-ról”

      Hát bazdmeg, a gyomrom forgott, pedig én aztán azt szoktam hangoztatni, hogy lássuk meg az adott téma humoros oldalát is, meg ilyesmi, de ez nem erről szólt, hanem hogy még a hír beolvasásának vége sem lett, de már hárman úgy röhögcséltek valamin, mint három dilinyós, majd amikor kezdődött az elemzés, Puzsi kaján örömmel fejtette ki, hogy hálistennek, hogy ez a nap is eljött végre, mert innentől most már biztos az lesz, hogy az A.I. csak a rosszul dolgozó, értéktelen emberek munkáját veszi el, azokért meg úgy sem kár. Fú, de jó, jól kibasztunk mondjuk egy Palvin Barbival, aki egy ember volt a százból, mert lehet, hogy neki holnaptól már valóban A.I. rajzolja majd az aktfotóit, de mellette közben kirúgtak 99 teljesen korrektül dolgozó személyt, akiknek semmi különösebb baj nem volt a munkájukkal, csak a főnök rájött, hogy neki költséghatékonyabb, ha mostantól egy programmal végezteti el, amit eddig ők csináltak. (Palvin Barbival meg igazából így sem basztak ki, mivel ezek a modellek sosem csupán fotózásból éltek, az ő “munkája” akkor lesz majd veszélyben, ha az A.I. már nem csak rajzolni és írni, hanem dugni is megtanul, ebben az esetben viszont azonnal hívjanak, mert dolgom van a projektben… XDDD Avagy “Titkosheimer” trailer: “Amit itt mi építünk, az megváltoztatja az egész világot!” XDDD)

      Vagy emlékszem, még az egyik régebbi Hét mesterlövésze adásban bejátszották a Hetedik című filmből azt a részt, amikor mondja Brad Pitt, hogy: “Úgy érzem, hogy már nagyon közel járunk az ügy megoldásához!”, mire Puzsér így: “Hahaha, kis hülyegyerek, nem vagy te sehol, lófaszt jársz te közel, stb.!” Puzsi, bántott téged egy fiktív karakter egy filmből, vagy mi ez a random totális lesajnálós gyűlölet? 😀

      Na, ez a Trianon téma is ennek volt kb. megint egy újabb kivetülése szvsz, csak most egy egész nemzeten gúnyolódik, amolyan “hehe, köcsög magyar, nagy volt a pofád, de a nyugat jól belevert egyet, megmutatta, hol a helyed, Puzsérsplanning!” 😛 XD

      A cikkből még pár dolog: “A „Puzsér” egy márkanév, amelybe eddig a függetlenséget is beleértettük. Ezért a Puzsér maradjon Puzsér, és hátha akkor majd egyszer kritikusi működésébe bele fog férni nemcsak a magyarok politikai kritizálása, hanem másoké is.”

      Nem akarom szegény cikkírót bántani, de úgy látom, ő még eléggé álomvilágban él azzal kapcsolatban, hogy Puzsér még valaha észhez fog-e térni. Kb. most tart ott, mint ahol mi tartottunk úgy 2-3 éve, amikor még elhittük, hogy ezek csak “átmeneti baromságok” nála. Aztán nem hogy nem állt le ezekkel, de a maximumra csavarta a stílust.

      “A következő: a magyarok „továbbra is elégedetten ülnek le a Netflix meg az HBO elé, térnek be egy plázába””

      A tököm tele van azzal, hogy ha egy adott országnak BÁRMILYEN termékét fogyasztod, akkor te annak az országnak a teljes világképével szimpatizálsz. Ezt jó lenne már mindenkinek elfelejteni. Elég fárasztóak már ezek a párhuzamok, hogy pl. ha betérsz a Mekibe egy burgerre, akkor te azzal a woke-okat támogatod, meg ilyenek…

      “Én nem látom be, hogy egy „nyugati” fast food vagy fast fashion termék, esetleg egy sorozat egy-egy évada miért képviselne magasabb minőséget, mint az út menti orosz gosztonyicák scsije vagy a poszt-szovjet filmipar színes filmjei.”

      Az hagyján, én még mindig azt nem értem, hogy ha pl. megnézek egy Ruby Gillman-t, akkor kvázi “Bidennek szurkolok”? 😀 Mert ilyen hülye párhuzamokat vonogat Puzsi is kb., hogy ha mondjuk van HBO Go előfizetésed, akkor mi az, hogy kritizálni mered mondjuk a háború nyugati oldalát. (Ezek szerint akkor az összes hippi hazaáruló volt, akik amerikaiként mondták azt, hogy “Ez a Vietnám egy faszság, haza kéne őket hozni és abbahagyni ezt az egészet!” ? Csak mert ők is szívták a finom amcsi füvet, énekelgették az amcsi dalokat, meg ott buliztak az amcsi Woodstock közepén, de közben háború-kritikusok voltak.)

      “örülök, hogy Puzsér a hibridrezsim-elméletekkel szemben Magyarországot polgári jogállamnak tartja.”

      Dehogyis, emlékeim szerint pl. a Spiriten nem egyszer diktatúrázta már Magyarországot.

      “„A régió összes többi országa mégis a nyugati társadalomfejlődés irányát követi””

      Úgy mondjuk könnyű, ahogy pl. a románok, akik nem tudom hányszor váltottak oldalt, épp mindig afelé, amelyik nyerni látszott… 😀 (Ezt a bejegyzést a Hagyóágyú támogatta. XD) Illetve picit pontosíthatná, hogy mi ez a “a régió”? Egész Kelet-Európa? Amúgy szerinte pl. a V4 miért jött létre? Nem pont azért, hogy ilyen “K-európai mini-szövetség, mivel úgy érezzük, Nyugat-Európa nem mindig képvisel minket megfelelően”?

      “[…]Cserébe néha megsimogatták a buksinkat, de sem gazdasági előnyöket nem nyertünk, sem pedig a határon túli magyar kisebbségek érdekképviseletében nem kaptunk segítséget.”

      Igen, szóval ez olyan, mint egy kapcsolat: ha az egyik fél csak tesz bele folyamatosan, a másik meg úgy ímmel-ámmal adogat valamit, de amúgy érezteti veled, hogy nem partnernek, inkább szolgának tekint, akkor nem kell csodálkozni, ha valaki ezt elunja 20 év után és “másfelé kezd kacsintgatni”. Persze nyilván tudni kellene azért disztingválni, szóval annak sem vagyok híve, amit most Orbán csinál, hogy: “Telebaszom az egész országot akugyárakkal, mert ennél jobban már nem tudok nyalni a kínaiaknak!”, viszont azért egy percig sem tudom hibáztatni, hogy ennyi év EU-s tapasztalat után nem rest úgymond “alternatív szövetségeseket” is keresni magának. Pláne, hogy az EU nem csak K-Európát készül megbaszni, a nyugatabbi tagállamokból épp most csinál “Nyóckert” azzal, hogy ezt hagyja: https://www.youtube.com/watch?v=0hQ_ohLclLA

      (Ezen videó alatt tanulságosak a kommentek is…)

      Ja, illetve a videó teljes második felében felbukkanó Richard Gere-es jelenetben minden benne van… Ahogy az egy szem fehért négy fekete fogja közre, miközben úgy méregetik, hogy “Ezt most megöljük, megegyük, vagy kiraboljuk?” (bár lehet így, ebben a sorrendben mindet…), frankón azt a valós események alapján készült Tom Hanks filmet, a Phillips kapitányt juttatta eszembe, csak ott legalább nyíltan ki volt mondva, hogy ezek szomáliai kalózok, akik el akarják foglalni a hajót, a legénységet meg túszul ejteni, hogy rajtuk keresztül váltságdíjat csikarjanak ki az anyaországból, nem pedig azt hazudták róluk, hogy “ők a barátaink, akiknek kötelező segítséget nyújtanunk!” (Ja, amúgy biztos Phillipsék is mind rasszisták voltak, amiért ellenálltak…) Egyébként meg ahogy a kommentelők írják: Gere ne csak pofázzon, hogy: “Európa, segíts rajtuk, máskülönben gonosz rasszista vagy, blablabla!”, majd utána röppenjen haza, hanem szépen kezdje el a színészkarrierje során felhalmozott ingatlanjait átadni menekült-használatra, hiszen a példamutatás ezer szónál többet ér. 🙂 Ja, meg igen, az sem ártana, ha előbb az otthoni helyzetet rendezné, mielőtt amcsiként arról dumál, hogy Európának mit kéne tennie, szóval irány a mexikói határ és kinyitni a kapukat, iszonyú rasszizmus folyik ott is!

      “A magyar ember egyszerűen kiábrándult, és alapvetően semmi más nem érdekli, csak a szűkebb hazájának és otthonának az anyagi-, és most már fizikai biztonsága.”

      Ez! Hogy ez most jó vagy rossz, vagy milyennek kellene lennie ehelyett, arról lehetne vitatkozni, de elsősorban ez lenne a fontos, sőt, szerintem máshol is ez lenne az, csak ahogy az előző bekezdésben lévő videó is tanúsítja, a nyugat cseszik rá, a polkorrektség és a “willkommenskultur” még mindig fontosabb, mint hogy bevándorlók ne zaklassák a helyi lakosságot, ha pedig ez egy helyinek nem tetszik, az “gonosz rasszista”.

      “Nehogy úgy emlékezzünk majd tíz év múlva a mostani atlanti baloldali mainstreamre, mint akik rászabadították Európára az oroszokat! A dühös, vérig sértett és immár hadi tapasztalatokban gazdag és felfegyverzett oroszokat. Akik mellett nemcsak a csecsen Kadirov fiúk, hanem a csalódott ukránok kommandói is jönni fognak.”

      És ez még így is csak a “második problémánk” lenne, tekintve, hogy az oroszok előtt még rászabadították Európára a bevándorlókat is… (Ja igen, megint csak a fenti videóra utalva: az “tetszett”, amikor az egyik fazont interjúvolja, aki kerek perec kimondta, hogy: “Ahogy a fehérek 130 évig gyarmatként tartottak minket, most jön a “fordulat” és mostantól a fehér országok lesznek a MI gyarmataink!” vagy valami ilyesmi. Hát köszönjük Abdul, én komolyan is venném szavaidat, csak sajnos az EU-s vezetők ilyenkor ezt is elkenik annyival, hogy “Á, ez nem is igaz, ez csak egy szélsőséges kivétel, a legtöbb bevándorló nem ezt akarja, blablabla…”)

      “Utolsó nagy dilemmája? Ezt meg hogy értsük? Hogy a magyaroknak annyi, őket letörlik a térképről, csak a finis a kérdés? És mik a körmeszakadtáig tagadott bűneink?”

      Persze, hiszen Puzsér már kijárta a balos Orbán-kurzust, ami valahogy úgy hangzik, hogy: “Orbán miatt az egész ország meg fog semmisülni, ő visz bele minket a totális pusztulásba, a kérdés csak az, hogy pontosan mikor.” (Mondjuk ehhez képest meg nemrég láttam, hogy Puzsér kihozott valami “Magyarország 100 év múlva” jellegű videót. 😀 Nem semmi jós a fazon, bár gondolom abban meg valami olyasmi sztorit mesélhet, hogy az ország ugyan 100 év múlva is létezik, de már minimum a földi pokol szintjén. Még nem volt erő belenézni. XD)

      “Puzsér szövege beleillik a másfél évszázada tartó, a baloldal magyarokat kárhoztató, felvilágosítani akaró, s végül csalódottan lehülyéző, megvetésbe forduló szisztémájába.”

      Összefoglalva amúgy ja.

      “Titkos: azért lassan kíváncsi lennék arra a Puzséros írásodra…”

      Kívánságod parancs. XD

      “…mert már megint kinyilatkoztatott az Indexen, és egyre elborultabb a csávó. Még nem olvastam el a cikkét, de a nyitó mondata önmagáért beszél: “A nyugatos szabadság melletti hitvallás nem baloldali, hanem civilizációs narratíva”. Ezt magyarázza már meg mondjuk egy arabnak, vagy egy kínainak, akik szintén a civilizáció részét képezik, de köszönik szépen, nem kérnek a nyugatos szemléletből.”

      Én most átfutottam ezt a cikket is, ha már úgyis a témánál vagyunk, nyugi, semmi újdonság, a szokásos balos narratívára rakott rá még pár lapáttal, miután a Trianon-témájú cikkét többen zokon vették, elvégre ő is az a fajta ember, aki ilyen esetben nem elgondolkodik, vagy önvizsgálatot tart, hanem még “rácsavar pluszba az erősítőre”, hogy még hangosabban folytathassa a show-t. (Röviden összefoglalva: “Máthé Áron is egy hülyegyerek, aki azt sem tudja, mit beszél, BEZZEG ÉN!” XD) A szöveg vége felé már “bolseviknek” hívja Áront (ugye megint: “aki nem imádja kritikátlanul a nyugatot, az csakis komcsi lehet!”), illetve hogy meglegyen az óvoda-szint, egy komplett bekezdésben baszogatja amiatt, mert egy mondatában nem jól egyeztette össze a többes számot a tárgyraggal, vagy mi… Majd ezek után/mellett van pofája egy olyat beírni, hogy:

      “Máthé Áron vitaképességén pedig sokat javítana, ha egyrészt megtisztelné a vitapartnerét azzal, hogy a tényleges állításaival vitatkozik, másrészt megtanulná nem kizárólag fekete-fehérben szemlélni a világot”

      A pofa, meg a plafon is leszakad, egy vicc lett ez az ember mostanra. 🙂

      Ja, meg ez tetszett még: “A nyugatos konszenzus és az atlantista orientáció az Antall-kormány meg az 1998 és 2002 közti Orbán-kormányzás idején még magától értetődő volt…”

      Hát igen Puzsi, csak tudod közben lett 20 évnyi tapasztalatunk, meg történt a világban pár olyan “apróság”, mint menekülthullám, covid, orosz-ukrán háború, “woke-nácik támadása”, stb. Hidd el, én is szívesen visszatérnék abba az időbe, amikor még Padödőztünk, meg Űrgammáztunk, de sajnos a világ változásaihoz kell alkalmazkodnunk, aztán van, akinek ezek a fenti események nem azt a gondolatot indították el az agyában, hogy: “The west is the best”. 🙂 Aztán ahogy írtam itt valahol a postom közepe körül, ez még nem jelentené azt szükségszerűen, hogy “oké, akkor legyünk az oroszok vagy a kínaiak szolgái!” (itt Orbán “jó” szokásához híven már megint rendesen túllőtt a célon), ami viszont az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, az az, hogy ha 100%-ban az amcsikra, vagy az EU-ra bíznánk az életünket, az is felérne egy öngyilkossággal. Majd hívjon fel Ursula von der Leyen (vagy ki náluk most a főgóré XD), ha már odáig legalább eljutottunk, hogy határkerítést, vagy minimum hajóblokádot csináltak Dél-Európa tengeri határainál, hogy valamit kezdjenek a fenti videóban látható áldatlan állapotokkal és akkor esetleg tárgyalhatunk, mert életképtelen, önsorsrontó hülyékkel jelenleg nincs értelme. (És persze ezt is csak azután, hogy előtte átbeszéltük, hogy mi volt ez a kedves férjura húzása, amikor SMS-ben rendelgette itt a Pfizer vakcinákat… Ha már mindig a korrupcióval baszogat minket ugye…) Ez a menekülttéma amúgy nem csak azért aktuális, mert tegnap láttam a fenti videót, hanem mert miután a covid már “lefutott sláger” lett, az orosz-ukrán háborúval meg úgymond “nem tudnak mit kezdeni” (kb. a Hadik eleje jutott eszembe: “Na menjünk, ezek még órákig elágyúzgatnak itt!”), mostanában megint a menekültkérdést “futtatták fel” és mondogatják, hogy megint szét kéne osztani őket a tagállamok között, meg ilyesmi. (Amire a “fanjaik” még azt mondták úgy 5-6 évvel ezelőtt, hogy: “Jó, hát eleinte hülyén kezelték a menekültkérdést, de most már ők is “felébredtek”!”, aha, veszem észre…)

      • Foma

        Kösz, hogy szóltál, ez tényleg eltűnt. Majd megnézem, hogy lehet visszahozni, de lehet Pétert kell megkérdezzem. Gyanítom, én állítottam el valamit, mivel a sablonhoz érdemben nem nyúltam, csak színeztem, így biztos nem az a ludas. A Puzséros írásodat meg majd átolvasom. 🙂

        Update: Sikerült megtalálni, valamiért ki lett kapcsolva a widget. Egyelőre eléggé alul van, a Blogroll környékén, majd feljebb rakom.

      • Foma

        Kimerítő és szép hosszú összegzés volt. Reggel majd írok rá rendes választ is. Azért hadd jegyezzem meg, hogy aki nem találkozott Puzsér ominózus írásával, az most vakarja a fejét, hogy miről is van szó. Amúgy ami cikket említettem, az lényegében a Puzsér válasza a kritikára, szóval jelentős részben kapcsolódott is a témához. 🙂 Csak épp a Puzsér eredeti írását is el kéne olvasnom, mert arra már nem emlékszem, hogy olvastam-e.

      • Foma

        Mondjuk annak tükrében, hogy múltkor én hoztam elő a bulvárt Zoly kapcsán, nem lehet egy szavam se. Mindazonáltal nem éltem meg akkora dolognak a hírt, miszerintm szétmentek. Sőt, azon csodálkoztam, hogy eddig kibírták együtt. Azért két ekkora nárcisztikus energiavámpír egy fedél alatt általában inkább kioltja egymást, mint kiegészíti. A gyereküket sajnálom. Ami meg a jóslatodat illeti, szerintem nem kell 20-30 évet várnunk, valószínűleg már 14-15 évesen hallani fogunk a botrányairól, mert ilyen szülők mellett egy gyerek minimum alkoholista, drogos és piti bűnügyekbe keveredő lesz.

        “Puzsér: LOL, hülye magyar, Trianonnál jól megkaptad!”

        Keverednek bennem a dolgok, és nagyon nincs kedvem újra olvasni Puzsér írásait, így jó lett volna, ha legalább a címüket leírod a citált írásoknak, link nélkül. Már sajnos nem emlékszem minden részletre a dologból (ezért is nehezményeztem többször korábban, hogy túl sokáig vársz egy-egy témára reagálással, most is egy kisebb könyvnyi írást kéne újra olvasnom ahhoz, hogy felvegyem a fonalat, miről szólt a kifakadásod). Még jó, hogy az érintettek lehivatkozták egymást. 🙂

        Általában véve, Puzsér rendre bizonyítja, hogy vagy ennyire hülye történelemből, vagy szándékosan torzítja a dolgokat úgy, hogy a narratívájába illeszkedjen. Ezen meg se lepődöm ma már. Azért arra kíváncsi lennék, hogy amikor egyetemre járt, történelem tanári szakra, akkor is így csinálta? Mert akkor az államvizsga bizottságot megkérdezném, hogy engedték át? Bár az is lehet, úgy voltak vele, mint az én egyetemi éveimben volt töri tanszéken egy gyerek (már a gólyatáborban megkapta a “Csendes Pusztító” nevet), akit ókor szigorlaton harmadik nekifutásra átengedtek, aztán a medievisztikások mentek vissza kérdőre vonni az ókorosokat, hogy ezt mégis miért, mire a válasz annyi volt, hogy most már boldogítson másokat.

        “Látod, tanultál volna Trianonból, hogy amikor felmerült a Pottyondival való házasság kérdése, csak annyit mondtál volna, hogy: “Nem, nem, soha!””

        Mondjuk ott is utólagos sírás ez a “Nem, nem, soha!” felkiáltás, szóval inkább csak megismétli a történelmet. 😀 Végül is, lehet szereti a gyakorlatba ültetni azt, amit ostoroz.

        “Amúgy ettől a Trianon témától függetlenül is egyre inkább azt tapasztalom, hogy valami hihetetlen elemi gyűlölet él Puzsiban a legtöbb ember irányába és IMÁDJA, ha kárörömködhet rajtuk.”

        Én már akkor ezt próbáltam megfogalmazni, amikor még Puzsér hivatkozási pontnak számított. 🙂 Amúgy létezik Puzsér-generátor, szóval csak tovább kellene fejleszteni, és akkor Puzsi is megtapasztalhatná, hogy milyen az, amikor kamu munkát végző felesleges emberré válik. De azt már megtapasztalhattuk a múltban, hogy az ilyen technikai dolgok terén borzasztó analfabéta, szóval nem csodálom, hogy ezúttal is hozta a szűklátókörű kispolgári mentalitást, amit amúgy máskor oly lelkesen kritizál.

        “Na, ez a Trianon téma is ennek volt kb. megint egy újabb kivetülése szvsz, csak most egy egész nemzeten gúnyolódik”

        Aztán amikor Máthé Áron ezt számon kéri rajta, akkor Zsupér meg rögvest magyarázkodik, hogy az nem is úgy volt, meg amúgy is, “ne személyeskedjen” Máthé. Bazdmeg, ekkora egy álszent kutyapecér legyen valaki. Hovatovább, eljutottunk oda, hogy Puzsér kimond egy csomó marhaságot történelemből, erre egy történész számon kéri rajta mindezt, mire visszakézből kétségbe vonja a történész szakmai tudását. Nincs is szükségünk Magyarságkutatóra, elég csak Puzsért hallgatni, ha történelemhamisításra van szükségünk. Kétségtelen, Máthé Áronnak is voltak olyan mondatai, amelyekkel nem tudtam egyet érteni, illetőleg méltatlannak tartottam egy történészi reakcióba, ezekre Puzsér is felhívja a figyelmet a viszont válaszában.

        “A tököm tele van azzal, hogy ha egy adott országnak BÁRMILYEN termékét fogyasztod, akkor te annak az országnak a teljes világképével szimpatizálsz.”

        Na igen, ráadásul mindezt Puzsér szájából hallani külön kellemetlen. Akkora önellentmondás lett a csávó, amihez képest OW Zoly a megtestesült korrektség. Azért tudomásom szerint túljutottunk már azon a történelmi perióduson, amikor az “átöltözés” identitás váltással is járt. Persze a jelek pont nem erre utalnak, intő példa pont Puzsér. Érdekes módon, a magyar gulyás elég népszerű a külföldiek körében, mégsem hallom azt, hogy a külföldiek olyan fenemód egyet értenének a magyar bel- és külpolitikával, miután elfogyasztottak egy tál gulyást valamelyik magyaros étteremben, vagy vásáron, vagy akár nálunk turistaként. Mint ahogy a Szovjetunió iránti szimpátia sem feltétlen erősödött attól, hogy a 80-90-es években gyakorlatilag az egész világ Tetris lázban égett. Vagy például azok, akik elmennek Afrikába szafarizni, azok sem hinném, hogy azért teszik, mert annyira szimpatizálnának azokkal az afrikai rezsimekkel, melyek halomra ölik a saját lakosságukat, vagy a szomáliai kalózokkal. De aki ellátogat Egyiptomba megtekinteni a piramisokat, az sem fogja árukapcsolásként felvenni az iszlám hitet.

        “Dehogyis, emlékeim szerint pl. a Spiriten nem egyszer diktatúrázta már Magyarországot.”

        A viszontválaszban is megírta Puzsér, hogy nem tartja jogállamnak Magyarországot.

        “Úgy mondjuk könnyű, ahogy pl. a románok, akik nem tudom hányszor váltottak oldalt, épp mindig afelé, amelyik nyerni látszott…”

        Mondjuk, kicsit a románok védelme érdekében, azért jegyezzük meg, hogy valahol törvényszerű létszükséglet volt számukra a kétkulacsosság és köpönyegfordítás, hisz nem az volt az ő történelmükben, hogy egy kontinens és egy óceán választja el tőlük a másik nagyhatalmat, hanem be voltak ékelődve az oroszok és a törökök közé. Persze ezt sose fogják lemosni magukról, de szerintem kényelmesebb nekik is, hogy jelen helyzetben nem kell azt latolgatniuk, hogy melyik fél áll jobban. Viszont Puzsér is elfelejti, hogy a kormány elsősorban azért kritizálja a NATO-t, meg az EU-t, mert az kritika nélkül az amerikai érdekeket szolgálja ki, és Közép-Európára csak előretolt bástyaként tekint.

        “Igen, szóval ez olyan, mint egy kapcsolat: ha az egyik fél csak tesz bele folyamatosan, a másik meg úgy ímmel-ámmal adogat valamit, de amúgy érezteti veled, hogy nem partnernek, inkább szolgának tekint, akkor nem kell csodálkozni, ha valaki ezt elunja 20 év után és “másfelé kezd kacsintgatni”.”

        Itt meg azt tegyük hozzá, hogy sem Magyarország, sem a többi európai ország nem igazán tette bele ebbe a kapcsolatba a katonai fejlesztés rájuk eső részét az elmúlt húsz-harminc évben, hanem mindenki úgy volt vele, hogy majd Amerika megvéd minket úgyis. Ezt azért az amerikaiak teljesen joggal sérelmezték.

        “Ez! Hogy ez most jó vagy rossz, vagy milyennek kellene lennie ehelyett, arról lehetne vitatkozni”

        Na, ez volt az a pont, amit Puzsér a viszontválaszában meglehetősen furán kezelt. Én meg néztem, hogy mi a fasz van ezzel a csávóval? Idézek egy-két mondatot tőle: “Vajon mi lehet az oka annak, hogy a minket környező országokban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Romániában ugyanez a folyamat nem zajlott le?” Azért meg kell jegyezni, hogy ezekben az országokban is meg van a csalódás a Nyugat irányába, nem véletlen, hogy a háború kitöréséig Lengyelországot ugyanúgy köpködték nyugaton, mint minket. A bővítések nyertesei között igazából egyedül Szlovéniát jogos abszolút elégedett félként értelmezni.

        “Tényleg azért rendült meg a Nyugat iránti bizalom, mert Magyarországra nem érkeztek meg a fehér lovas cowboyok, akik a határainkon túl mindenütt két marékkal szórták az aranyat a nép közé, hanem hozzánk befektetők jöttek befektetni, és nem szégyelltek ennek nyomán profitot kivinni a Kárpát-medencéből?”

        Gratulálok Puzsér, sikerült a Gyurcsányi narratívát felmondanod. Ez az érv (mármint az első fele) úgy 1994-ig lehet érvényes lenne, de addigra a magyarság már nem. Pusztán azt szerette volna a magyarság, hogy üzleti partnerként kezeljenek minket, ne szétrombolják a még profitábilis ágazatokat (a veszteséges, elavult, fentarthatatlan üzemek megszűnését hosszú távon még meg is bocsátotta volna a közvélemény), ne elfojtsák a kisvállalkozásokat, és ne rombolják szét a mezőgazdaság versenyképességét. Legfőképp, ha már jönnek külföldi vállalkozók, azok ne kifelé vigyék már a profitot az országból, de legalábbis a puszta üzletlánc építésén kívül az ország fejlesztésében is részt vehettek volna. Csak hát sem a külföldi tőkének, sem a hazai politikának (párttól függetlenül) nem volt érdeke egy versenyképes országot felépíteni. Puzsér mindezt úgy értelmezi, hogy ez így van jól, ezt érdemeljük, mi mucsai parasztok.

        “munkahelyeket teremtettek, ezzel növelték az ország úgynevezett versenyképességét”

        Igen, csak közben elfojtották a hazai vállalkozásokat az árak lenyomásával, és a relatíve magasabb foglalkoztatási kapacitással (majdnem magasabb béreket írtam, de azt azért vitatnám, hogy egy valóban versenyképes hazai piac mellett is vállalták volna a több fizetés biztosítását a munkavállalóiknak, illetve azok a bérek sem voltak sokáig annyival versenyképesebbek, s csak akkor kezdtek drasztikusan növekedni, mikor szembesültek vele, hogy csökken a munkaerő, mert ugyanazt a munkát hatszor annyiért is elvégezheti a polgár Ausztriában).

        Térjünk vissza hozzád.

        “És ez még így is csak a “második problémánk” lenne”

        Nem hiszem, hogy Oroszország annyira le akarná rohanni Európát, főleg annak tükrében, hogy egy Ukrajnával sem bír. Az viszont szerintem is realitás, hogy az ukránok előbb-utóbb oldalt váltanak, ha azzal szembesülnek, hogy a Nyugat csak kihasználta őket, ami az országuk elpusztulásába, sok százezer ember halálába és milliók elmenekülésébe került.

        “Persze, hiszen Puzsér már kijárta a balos Orbán-kurzust, ami valahogy úgy hangzik, hogy: “Orbán miatt az egész ország meg fog semmisülni, ő visz bele minket a totális pusztulásba, a kérdés csak az, hogy pontosan mikor.””

        Azt még megérteném, hogy ezt veszélyforrásként zászlajukra tűznék az ellenzékiek, de ez a kárörvendő, magyarellenes, “pusztuljatok, mert ezt ti akartátok magatoknak” hozzáállás, határainkon belül, na ez már jobban zavar. És akkor csodálkoznak, hogy már negyedjére lett kétharmad. A károk enyhítésével kellene foglalkozniuk, nem az apokalipszist várni.

        “Én most átfutottam ezt a cikket is”

        Azóta én is átolvastam. Ennyire nyögvenyelősen, lassan még nem olvastam Puzsér írást. Gyakorlatilag mondatonként felfordult tőle a gyomrom, holott azért mondott pár értelmeset is.

        “A szöveg vége felé már “bolseviknek” hívja Áront”

        Legalább ebben kölcsönösség van közöttük. 😀

        “illetve hogy meglegyen az óvoda-szint, egy komplett bekezdésben baszogatja amiatt, mert egy mondatában nem jól egyeztette össze a többes számot a tárgyraggal, vagy mi… Majd ezek után/mellett van pofája egy olyat beírni, hogy”

        Jah, azt néztem én is, hogy Puzsér, te tényleg a facebook-os trollok szintjére süllyedtél? Pár éve még ostoroztad ezt a Sznobjektívben, most meg azzá válsz, amit kritizálsz.

        “Hát igen Puzsi, csak tudod közben lett 20 évnyi tapasztalatunk”

        Azt is tegyük hozzá, hogy a kormányaink, ha nem is nyíltan, de folyamatosan kapták a csicskáztatást, az Antall kormány nem véletlenül mutatkozott annyira tutyimutyinak, mert rendre szembesült vele, hogy a nagyhatalmi érdekek, és a “nevelő célzatú kioktatások” állandóan éreztették velük, hogy nem egyenrangú partnerek. Illetve azt is folyamatosan kapták, hogy amúgy Amerika az SzDSz-t várta győzelemre 1990-ben. Ebből akkor az átlag magyar nem sokat tapasztalt meg.

        “Hidd el, én is szívesen visszatérnék abba az időbe, amikor még Padödőztünk, meg Űrgammáztunk, de sajnos a világ változásaihoz kell alkalmazkodnunk”

        Ó, azok a 90-es évek. Gyerekként utáltam azt a korszakot (mondjuk valahol érdekes tünet, ha az ember utálja a saját gyerekkorát gyerekként, miközben igazából nem szenvedtem semmiben hiányt, kiegyensúlyozott családban nőttem fel, egy normális lakó környezetben), ami leginkább annak köszönhető, hogy valamiért azt a túltolt, ízléstelen színvilágát a 90-es éveknek nem tudtam befogadni. Így visszagondolva, mégis ez volt életem egyik legboldogabb időszaka, és ma már én is szívesebben gondolok vissza rá, ha nem is kívánkozok oda vissza. A Padödö népszerű volt nálunk is a 90-es évek elején, így visszahallgatva az akkori számaikat, egy-kettőt leszámítva, azért nem akkora durranások. Az Űrgammák meg külön kategória a vizuális környezetszennyezés témában. Persze, akkor, gyerekfejjel, néztem, élvezettel, mert nem igazán volt viszonyítási alapom (a Star Wars-t is csak a 90-es évek közepén láttam először, agyonnyúzott, másolt VHS kazettáról), illetve nem volt más. Cserébe sose láttam végig. Úgy kb. a sorozat első felét láthattam, aztán ráuntam. Egyszer meg kéne néznem, mert amikor Dancsó csinálta róla a videót, akkor ő a sorozatból összeollózott tévéfilmet vette górcső alá, ami egy kissé csalódást okozott nekem Dancsótól. Na, majd valamikor rászánom magam, és megpróbálom beszerezni a sorozatot.

        “Majd hívjon fel Ursula von der Leyen (vagy ki náluk most a főgóré XD)”

        Múltkor hallgattam Nógrádi Györgyöt (azért az ő meglátásait is igyekszem fenntartásokkal kezelni), ő elmélkedett azon, hogy Ursula asszonyból lesz a következő Nato főtitkár. Oké, hogy ez szimbolikus poszt, de a szimbolikus posztot betöltők szavai mégis csak súlyozottak szoktak lenni.

        “kb. a Hadik eleje jutott eszembe: “Na menjünk, ezek még órákig elágyúzgatnak itt!””

        Hú, az a film is. 🙂 Múltkor a Hajóágyúban is szidták, pedig ők azért elfogultak a NER produkciói felé. Szerintem még mindig vállalhatóbb volt, mint az Aranybulla.

        Bevándorlós témákhoz nem kívánok annyira hozzászólni. Valahogy nem érzek késztetést azoknak utána olvasni, vagy a vonatkozó videókat nézegetni. Gyanítom, hogy csak felmenne az agyvizem tőle.

  • Foma

    Ebből 5 perc elég volt, hogy kiégjen az agyam. Ráadásul kivételesen nem Puzsér miatt. Bakker, nem gondoltam volna, hogy még nála is dilettánsabb lehet valaki történelemből. Nem tudom, hova futott ki a videó, mert az említett öt percnél tovább nem bírtam ezt a tömény faszság áradatot.

  • Titkos

    Távol álljon tőlem, hogy ezt a (számomra amúgy teljesen ismeretlen) Fidesz-nyaloncot bevédjem, akinek kb. még normális érvei sincsenek, csak terel, mellébeszél, meg nyomatja a kormánypropagandát, viszont a videó nézése közben azért az is eszembe jutott, hogy: “Na igen, így vitázik a Puzsér, amikor nem a vele hasonszőrű és egyetértő, bólogatójános haverjaival van körbevéve (Horváth Oszi és társai), hanem egy ténylegesen ellenvéleményt képviselő emberrel áll szemben.” Amíg a Fideszes beszél, Puzsi folyamatosan gesztikulál, fejeket vág, a fazonnak meg kb. két egymást követő mondatot nem hagy végigmondani, mert egyből rá kell tromfolnia valamit a hallott dologra, de általában az is valami gúnyolódás, vagy odaszúrás. Pofátlan tiszteletlenség, aztán még ő kéri számon ugyanezt a Fideszen? Aztán amikor persze “visszafordítják rá” a témát és szóba került, hogy “Te is ott mosolyogtál azért tavaly egy plakáton az MSZP-s srácokkal együtt, szóval nem mondanám a helyedben, hogy nem vagy baloldali.”, akkor először tagadja, meg eljátssza, hogy nem tudja, a másik mire céloz, majd amikor konkrétan a szájába rágják, hogy Hírklikkes MSZP-s reklámplakát volt a Facebookon, akkor annyit tud erre kinyögni, hogy: “De most miért rólam beszélünk???” Hát azért b+, mert egy szóváltással ezelőtt még tagadtad, hogy neked bármiféle balos kötődésed lenne, sőt, játszod folyton a “centralistát”. Meg te akartad leváltani Tarlóst, hogy “majd te jobban csinálod, mint a Fidesz”, de ezzel a hozzáállással én egyre kevésbé gondolom, hogy annyira jól jártunk volna veled, plusz azóta kezdtél el lefelé csúszni a lejtőn, mióta azt a választást elveszítetted. (És még a videó több, mint fele hátra van, uhh…)

    • Foma

      Úgy tudtam, hogy Puzsér és Oszkár szakítottak, mert utóbbi az elmúlt hónapokban egyre többször nem volt hajlandó szolgaian egyet érteni. Én inkább arra leszek kíváncsi, hogy a Nemzeti Múzeum kapcsán meg fog-e nyilvánulni? Ugyanis az igazgatót tegnap azonnali hatállyal kirúgták, miután beszólt Dúró Dórának (persze ez ennél összetettebb).

    • pashcutter1

      Látom, srácok, ti még képesek vagytok Puzsértól fogyasztani valamiféle tartalmat. Az én szememben annyira undorító figura lett, hogy képtelen vagyok bármit is fogyasztani tőle. Na jó, egy cikket elolvastam tőle, meg egy podcast beszélgetést a Rákay Philip vs. Nagy Ervin vita kapcsáról. Kb. ez két dolog, más nem csúszott le a torkomon tőle. Egyszerűen kiköpi Puzsért a szervezetem. Puzsér centrumsága a múlté, hiába hangoztatja, mára nem több ő, mint a balliberális oldal Bayer Zsoltja.

      Számomra a következő dolgaival húzta ki a gyufát:

      1, Puzsér, beállva a sorba, nekiállt militarista, háborúpárti cikkeket írogatni. Az Izrael vs. Palesztina konfliktusban egyoldalúan Izrael (és Netanjahu), az Ukrajna vs. Oroszország konfliktusban egyoldalúan Ukrajna (és Zelenszkij) oldalára kell állni. Semmi árnyalt elemzés. Aki visszautasítja mindkét téren az atlantista oldal támogatását, az máris kapja a jelzőket: putyinista, orbánista, fasiszta, a nyugati civilizáció és értékrend elárulója stb.

      2, Nem tudom, mennyire követitek a híreket, de ki lett adva a balliberális oldalon a tűzparancs Schiffer Andrásra:
      https://hvg.hu/itthon/20231025_Schiffer_Andras_apropenzert_dolgozott_a_Mi_Hazanknak

      Ez csak egy ilyen cikk a sok közül. Tucatnyi balliberális magazin savazza Schiffert. A Klubrádió-s Bolgár György kijelentette, nem hajlandó többé behívni a műsorába Schiffert. Igazából nem új keletű ez; Dave és Sapkáz Píréz már jó ideje gyártja a lejárató videókat Schifferről. Gulyás Marci azzal vádolja Schiffert, hogy eltávolodott az antifasiszta oldaltól. Ez a karaktergyilkosság nem azért történik, mert Schiffer emberi kapcsolatokat ápol az MH-val, hanem mert jó ideje szembe megy a woke baloldallal.

      Amiért ez passzol a témához, az, hogy Puzsér is részt vesz a Schifferrel szembeni karaktergyilkosságban. Azzal vádolja Schiffert, hogy kiszolgálja a FIDESZ-t és a Mi Hazánkat. Csúnyákat mondott rá, nem idézem őket, annyira undorítóak.

      Konklúzió: A régi Puzsért én minden hibája ellenére kedveltem, mert jó volt látni, hogy van egy ember, aki nekimegy minden hazai politikai pártnak, s szembemegy az USA-központú atlantista világrenddel. Az új Puzsér egy faszfej, aki jelenleg kiszolgálja ezt az USA-központú atlantista világrendet. Persze mit várjak egy olyan embertől, akinek a köpönyegforgató Vona a haverja. Jelenleg a woke Fókuszcsoporttal haverkodik.

      • Foma

        Na, erre majd reagálok hosszabban. Egyelőre csak annyit, hogy néha ránézek Puzsérra, bár mostanában inkább csak cringe-elés céljából. De most konkrétan egy közel egy hónapos Titkos kommentre reagáltál. Azért az feltűnhetett volna, hogy nem vittem túlzásba a reagálást, és a linkelt videóra sem tudtam mit mondani, lévén nem hallgattam meg. Annyira nem vagyok én sem kíváncsi Puzsérra, hogy minden marhaságát összehallgassam, inkább csak az engem érdeklő témákban történő megnyilatkozásait nyitom meg. Ezek kapcsán majd folytatom a gondolatmenetemet, csak lassan indulnom kell.

      • Foma

        Akkor kicsit hosszabban: tudod, én is, Titkos is, olyanok vagyunk, hogy időnként visszatérünk a vesszőparipáinkhoz. 🙂 Amúgy meg valóban eléggé kiábrándító, amit Puzsér produkált az elmúlt szűk két évben. Ettől még időnként mond értelmeseket és képes akkora retardált megnyilvánulásokra, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Akár csak OW Zoly esetében.

        Ami az izraeli-palesztin konfliktust illeti, az annyiban érdekes, hogy pont az elvbarátai ellenkező előjellel kommunikálnak épp.

        Ami a Schiffer vonalat illeti, na az már tényleg az a szint, amit megtekintésre sem tartok méltónak Puzsértól. De hadd jegyezzem meg, hogy ebben a témában meg pont te kanyarodsz vissza rendre ugyanoda. Az sem újdonság, hogy ha valaki nem ért egyet száz százalékban az adott szekértáborral, akkor a rendszer kilöki magából. Így járt anno Rowling, most így jár Schiffer, előbb-utóbb sorra kerülnek mások is. Dave-ről Fair Right csinált egy tök jó összefoglaló videót, a csávó tényleg annyit sem ér, hogy leírjuk a nevét. Piréz már más eset. Kezdetben egy hasznos hülyének láttam, mára az egyik legagresszívabb és legkárosabb tartalomgyártóvá nőtte ki magát. Ezzel együtt is, néha van, hogy el tudom ismerni az álláspontját, például pont az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán, még ha nem is értek vele egyet mindenben.

        Ami meg Puzsit illeti, az ő részéről igazából az a legkiábrándítóbb, hogy beállt ugyanabba az ordító lincs-tömegbe, ami ellen évtizedeken át agitált.

  • Foma

    Egész jó kis összefoglalása Puzsérnak.

    • Péter

      Ez tényleg jó volt. =D Érdemes amúgy az előtte lévő összeállítást is megnézni. Tényleg nem semmi, mennyi emberből akartak messiást csinálni, köztük Puzsiból is. Aztán totál elfeledték őket.

      • Foma

        Jól berakott téged spam-be. 🙂 Gondolom ez azért lehet, mert először kommenteltél beillesztett linkkel. Erre valamiért nagyon háklis a WP.

        A videót ismertem, gondoltam is rá, hogy nálad beajánlom a figyelemre, végül a Puzséros mellett döntöttem. Azt azért hiányoltam a listáról, hogy a futottak még kategóriában nem került szóba sem Mesterházi, sem Botka.

  • pashcutter1

    Ma szembejött velem a könyvesboltban Puzsér metafizikás könyve.

    Az ára: 14 990 Ft.

    He? Miért is?

    Ha egy komoly filozófus írt volna egy modern metafizikai könyvet, akkor is sokallanám az árat, bár nem húznám a szám. Jelen esetben Puzsér összehadovált egy csomó felszínes hülyeséget metafizika címszó alatt. Ezért a hülyeséghalomért pedig van pofája 15 000 Ft-ot elkérni! 😛

    Puzsér nagyobb szélkakas, mint Vona!

    — Régebben kemény bírálója volt a neoliberalizmusnak. Most olyan neoliberális politikusoknak nyomat propagandát (valószínűleg nem ingyen), mint Márki-Zay Péter és Magyar Péter!

    — Régebben fogadkozott, hogy soha nem menne el dolgozni az ATV-be és a Spirit FM-be! Kinek dolgozik most Puzsér, a médiában?

    — Régebben kemény kritikával illette Szabó Pétert és Oravecz Nórát, hogy szofisztikáltan megfogalmazott közhelyeket és szóvírágba bújtatott hülyeségeket tartalmazó könyveket árulnak a piacon. Most ő is ugyanezt teszi, bár megjegyzem: sem Szabó Péter, sem Oravecz Nóra a saját bullshit-gyűjteményükért nem kért volna 10 000 Ft fölötti összeget!

    • Foma

      Tudod, a könyvek drágák. 🙂 Ebben az esetben van a könyv, ami kb. 1000 forintot ér, meg van a Puzsér név, ami a többi 14 ezret teszi az árba. Annyira nagyon meg sem lepődök már Puzsér elkurvulásán. Igazából már akkor sejteni lehetett, hogy ebbe az irányba fog eljutni, amikor elment zsűrinek az RTL Klubhoz. Mostanra annyira elárulta egykori önmagát, hogy a pár évvel ezelőtti véleményével is képes szembe menni tetteivel.

Hozzászólás