május 2024 hónap bejegyzései

Honfoglalás, 1996

A korosztályos traumák nagy hármasa közül a középső (a másik kettő a Kacsamesék megszakítása és a Dragon Ball Z levétele a műsorról) alkotás a Honfoglalás című örökbecsű filmművészeti torzszülött. Általában mindenki egymásra licitálva hordja el mindenféle nem túl szépelgő jelzővel a negatív tartományba, amire valljuk be, rászolgált. De közben felmerül a kérdés, valóban olyan szörnyű, mint amilyennek lefestik?

Különös módon ezt a filmet eddig csak egyszer sikerült megtekintenem, amikor iskolásként elvittek minket a moziba (gyakorlatilag így generáltak nézettséget neki), és 1996 óta mindig elkerült, pedig a szintén sokat szidott Sacra Corona és Hídember párosához azóta többször volt szerencsém. Egy ideje foglalkoztatott is a gondolat, hogy valóban olyan rossz-e? Arra határozottan emlékszem, hogy gyerekként sem élveztem túlzottan (addigra láttam már egy-két amerikai történelmi filmet, és azokhoz képest elég fapadosnak hatott a kivitelezés), viszont szakmai szemmel még nem láthattam.

Olvasás folytatása


Habsburgok háborúi a 18. században

Tudom, furán jön ki, hogy már megint a Habsburgokkal foglalkozom, de mentségemre szóljon, valójában borzasztó keveset tanulunk róluk, ahhoz képest, hogy évszázadokon át adták királyainkat, ráadásul elég sok tévhit is kering körülöttük, ami nehezíti az objektív értékítéletet velük kapcsolatban. Ezúttal a 18. századi történetükkel nem úgy foglalkozom, hogy mint család, mit csináltak, hanem az általuk kormányzott államok (vagyis az Örökös tartományok és Magyar Királyság) háborúit szándékozom vázlatosan átvenni.

Mivel a Habsburgok lényegében végigháborúzták az egész 18. századot, holott az esetek legalább felében nem ők keresték a konfliktust. A Wikipédia alapján 17 konfliktusban vettek részt, hol mint császárok, hol mint lokális fejedelmek (ebbe nem számítottam külön a Rákóczi szabadságharcot, és a század második felében Itáliai birtokokba került oldalágiak katonai afférjait), azaz osztrák főhercegekként, cseh vagy magyar királyokként.

Olvasás folytatása